România a intrat, miercuri, 1 ianuarie 2025, pe deplin în Spațiul Schengen. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu și omologul său bulgar Atanas Ilkov au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră dintre cele două ţări, la punctul de trecere de la Giurgiu-Ruse de pe podul de peste Dunăre, marcând astfel aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen, în urma abolirii controalelor la frontierele terestre interne.
Cătălin Predoiu a participat în noaptea dintre ani la activitatea de celebrare a eliminării controlului la frontiera terestră a României cu Bulgaria, ca urmare a intrării în spațiul Schengen.
„Este cu adevărat un moment istoric. Este un moment plin de semnificații politice, dar și cu consecințe practice deosebite pentru fiecare cetățean român, pentru companiile românești și cele bulgare, pentru companiile care operează în cele două țări, pentru țările noastre și pentru Europa.
România și Bulgaria au dus la bun sfârșit nu numai un proiect de țară, ci și un proiect european important. Prin efortul și succesul lor alături de partenerii europeni, România și Bulgaria au demonstrat nu numai că sunt țări membre ale UE, parteneri puternici, dar au demonstrat că UE rămâne un proiect viabil, un proiect cu viitor.
Prin intrarea în spațiul Schengen, integrarea în UE a României este deplină și irevocabilă. Este un act de prezent, dar este și un act de viitor pentru țările și popoarele noastre”, a spus Cătălin Predoiu.
Se aşteaptă ca traficul să fie lejer miercuri
În timpul primelor şase luni ale apartenenţei la Schengen ale ambelor ţări, va fi aplicată o metodă de „analiză a riscului" în cazul unora dintre vehicule, care vor fi separate din fluxul de pasageri şi verificate la punctele desemnate, dar aceasta nu îi va afecta în niciun fel pe ceilalţi utilizatori ai drumului.
Principalul motiv al controlului este prevenirea transportului imigranţilor ilegali, a declarat Dimitar Ciorbadjiev, şef al directoratului regional al poliţiei din Ruse.
Odată cu intrarea Bulgariei şi României pe deplin în spaţiul Schengen, maşinile care călătoresc în România vor plăti taxa de pod pe partea bulgară, vor traversa podul, iar pe partea română numai o mică parte din ele vor fi supuse controalelor de frontieră în baza metodei „analizei de risc". Se va proceda similar şi în direcţia opusă. Acest lucru este valabil şi pentru vehiculele grele de mărfuri.
Polițiștii de frontieră români vor efectua controale nesistematice și aleatorii
În ultimele 24 de ore înainte de intrarea în Schengenul terestru, un număr total de 930 de camioane au trecut pe pod în ambele direcţii. Dintre acestea, 412 au intrat în Bulgaria şi 518 au părăsit-o. Se aşteaptă ca traficul să fie lejer miercuri.
Începând de noaptea trecută, călătoriile între România și celelalte state membre Schengen, cu excepția Ciprului și Irlandei, vor fi similare unei deplasări în interiorul țării.
Călătorii trebuie totuși să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, cum ar fi cartea de identitate sau pașaportul. Polițiștii de frontieră români vor efectua controale nesistematice și aleatorii în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră.