Versurile poetului Mihai Eminescu au fost recitate, miercuri, în premieră în limba italiană la Biserica de lemn "Sfântul Arhanghel Mihail" din Târgu Mureş, supranumită Biserica lui Eminescu, cea care l-a găzduit pe poet într-o noapte de iunie, în 1866, şi i-a servit drept inspiraţie pentru "Geniu pustiu", conform agerpres.ro.
Evenimentul, intitulat "Una tappa eminesciana/Un popas eminescian", a fost organizat de Uniunea Democrată a Italienilor.
"Mă bucur că suntem astăzi, aici, împreună, să sărbătorim Ziua Naţională a Culturii Române la evenimentul 'Un popas eminescian/ Una tappa eminesciana'. Cineva l-a întrebat pe preşedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, de ce Ziua Culturii Naţionale se ţine de ziua naşterii lui Eminescu? El a răspuns că este simplu: 'Când se vorbeşte despre cultură, la români, este imposibil, să se facă abstracţie de Eminescu. Eminescu cuprinde in nuce cultura românească însăşi'. Marco Antonio Canini este primul italian care a tradus o parte din poezia eminesciană în 1887. Astăzi, pentru prima oară la Târgu Mureş, versurile poetului Mihai Eminescu au fost auzite şi în limba italiană", a declarat preşedintele Uniunii Democrate a Italienilor, Corina Ceauşescu.
Alături de Uniunea Democrată a Italienilor, la eveniment au participat elevii care învaţă limba italiană de la Colegiul Naţional Pedagogic "Mihai Eminescu" din Târgu Mureş, coordonaţi de profesoara de Limba şi Literatura Română Teodora Călugăr Botezan.
Preotul paroh al Bisericii "Sfântul Arhanghel Mihail" din Târgu Mureş, Daniel Bexa, susţine că e onorat să slujească în acest monument istoric care l-a adăpostit pe Mihai Eminescu în luna iunie 1866.
"Biserica de lemn 'Sfântul Arhanghel Mihail' din Târgu Mureş este un monument istoric care are o legătură deosebită cu poetul Mihai Eminescu, în sensul că acesta, în călătoria lui spre Blaj, a înnoptat la biserica noastră, mai exact în podul bisericii, în turnul clopotniţei. Ziua Culturii Naţionale în municipiul Târgu Mureş se desfăşoară de obicei în bisericuţa noastră tocmai pentru acest lucru, pentru că această zi a Culturii Naţionale coincide cu ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. Bisericuţa noastră se face gazdă, ca şi atunci, la 1866, în fiecare an acestui eveniment deosebit. Aici slujirea este unică, în sensul că vin la Târgu Mureş şi slujesc în această biserică după alte două parohii, unde am slujit tot în biserici mai vechi, dar nu erau momente istorice. Însă această bisericuţă, pentru faptul că este una tradiţională românească şi este o construcţie din lemn, are ceva deosebit şi enoriaşii parohiei noastre sunt atraşi de acest lucru. Şi pentru mine, ca preot, slujirea în această bisericuţă este una deosebită şi foarte, foarte intimă. Mă simt legat de neamul nostru românesc prin această slujire în bisericuţa monument istoric", a susţinut preotul Daniel Bexa.
Actriţa Teatrului Naţional din Târgu Mureş Elena Purea s-a arătat profund impresionată că a participat la eveniment pentru a recita, în limba română, câteva poezii ale lui Eminescu, într-un loc în care poetul chiar a poposit cândva.
"A fost o reală bucurie faptul că am fost în ziua aniversară a Culturii Române, ziua naşterii lui Eminescu, în Biserica Sfântul Mihail din Târgu Mureş, cea mai veche biserică ortodoxă, am înţeles că datează din 1793. A fost o emoţie aparte. A fost greu să mă urnesc să vin încoace din cauza programului, dar acum mă bucur foarte, foarte mult de întâlnirea cu tinerii. Faptul că am împărtăşit momentul ăsta într-un loc sfânt, magic, în care Eminescu a dormit o noapte în clopotniţa bisericii, în drum spre Blaj - am aflat şi eu cu ocazia asta. Recunosc că Eminescu e genial pentru că este un foarte bun cunoscător al sufletului uman şi al limbii române şi am căutat versuri de-ale lui care vorbesc despre spiritualitate, care să aibă legătură şi cu credinţa", a arătat Elena Purea.
În aceeaşi biserică, miercuri, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş şi Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia au organizat evenimentul omagial "La steaua...", ediţia a XII-a, prilejuit de Ziua Culturii Naţionale.
În cadrul evenimentului a avut loc o slujbă de pomenire, un moment intitulat "Armonii eminesciene", susţinut de Corul Protopopiatului Ortodox Târgu Mureş şi o prezentare a operei poetului, "Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi...", prezentat de elevi ai Colegiului Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş.
Cu această ocazie a fost decernată Placheta Eminescu şi a Diploma de Excelenţă Culturală profesorilor Anca Claudia Blaga - profesor de Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional "Al. Papiu Ilarian" Târgu Mureş, protopopului ortodox Răzvan Iacob Şulea, şi, post-mortem, conferenţiarului universitar doctor Dumitru Mircea Buda, care a predat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş.
La finalul manifestării, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş au depus o ghirlandă de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din parcul Centrului Cultural "Mihai Eminescu" din Târgu Mureş.