Conf dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a explicat că metapneumovirusul uman nu este un virus nou şi că acesta este întâlnit de mai mulţi ani. Medicul a explicat că acesta nu pune în pericol nici copiii, nici pe părinţii acestora.
”Noi, medicii pediatrii, suntem familiarizaţi cu metapneumovirusul uman, deoarece el este undeva în poziţiile 3-4 ca frecvenţă (...) Într-un studiu românesc, remarcabil, în urmă cu mai mult de 10 ani, în care au fost studiaţi copii spitalizaţi cu boli respiratorii grave, la noi în spital şi la colegii de la Spitalul Grogore Alexandrescu, studiu coordonat de Institutul Cantacuzino, metapneumovirusul uman era pe locul trei ca frecvenţă. Deci noi chiar nu am fost surprinşi de această veste, era de aşteptat ca iarna să fie o creştere a frecvenţei”, a declarat Mihai Craiu, joi seară, la Medika TV, potrivit news.ro.
Craiu a adăugat că în spitalul în care lucrează sunt copii internaţi cu afecţiuni respiratorii, dar că acestea nu sunt catastrofale, deşi sunt produse de metapneumovirusul uman.
”Noi, în momentul ăsta, avem în spital copii cu afecţiui respiratorii în niciun caz catastrofale, care sunt produse de metapneumovirusul uman. Şi am avut întotdeuna. Dealtfel o publicaţie a noastră, din 2024, arăta că pe durata pandemiei, când toţi pacienţii au făcut PCR multiplex, aveau printreagenţii cauzatori şi metapneumovirusul uman. Deci el circulă de multă vreme, nu de acuma. În niciun caz acest virus nu este un virus a cărui severitate să pună în pericol copiii sau pe părinţii acestora”, a declarat Mihai Craiu.
Întrebat cum trebuie protejate categoriile vulnerabile de acest virus, Mihai Craiu a explicat că vor fi luate măsurile clasice de protejare a celor dragi.
”În principiu ar trebui să avem grijă să nu le transmitem infecţia cu metapneumovirusul uman respectând pur şi simplu cele obişnuite, pe care le-am respectat în timpul pandemiei, adică spălatul pe mâini, când revenim acasă de la serviciu, de la cumpărărturi, înainte de a pupa copilul, să respectăm eticheta febrei şi a tusei, să respectăm distanţa, dar astea trebuie făcute în special la 3 categorii: copii foarte mici, mai ales cei cu vârstă sub 2 ani, apoi pacienţii seniori şi a treia grupă este femeia însărcinată care la fel ca la gripă poate face complicaţii serioase. Cel mai simplu mesaj este să avem grijă să nu ne îmbolnăvim acuma pentru că pericole, altele decât altele decât cele din sezoanele trecute nu se întrevăd”, a mai spus Mihai Craiu.