Mii de locuitori din Bangladesh s-au adunat marți în capitala Dhaka pentru a participa la un "Marș pentru unitate", care marchează revolta de acum cinci luni condusă de studenți, care a dus la demiterea premierului Sheikh Hasina. De asemenea, evenimentul este oganizat și pentru a comemora pe cei peste 1.000 de morți în violențele din timpul revoltei, relatează Reuters citat de Rador Radio România.
Grupul Studenți împotriva discriminării (SAD), care a condus protestele, a renunțat la planul de a solicita la miting modificarea Constituției țării din 1972, după ce guvernul interimar a anunțat luni că va pregăti o proclamație. SAD afirmă că o "Proclamație a Revoluției din iulie" este esențială pentru a onora sacrificiul protestatarilor care au murit sau au fost răniți și pentru a servi drept document care să reflecte aspirațiile poporului.
Unii analiști politici și-au exprimat îngrijorarea că ar putea apărea o nouă instabilitate în cazul în care studenții ar încerca să modifice constituția fără un consens mai larg.
Biroul de presă al lui Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care conduce guvernul interimar, a declarat că va căuta un consens național cu privire la o "Declarație a revoltei din iulie", axată pe unitate, reforma statului și obiectivele mai largi ale revoltei. Acesta și-a exprimat speranța că o declarație va fi finalizată în curând. Marți, grupuri de studenți au sosit din întreaga țară, iar familiile celor uciși în timpul tulburărilor s-au alăturat, de asemenea, mitingului. Ei au purtat drapelul național și au scandat sloganuri împotriva lui Sheikh Hasina.
"Fiul meu Shahriar, elev în clasa a noua, a fost ucis (în timpul protestelor). Lacrimile noastre nu se vor opri niciodată, această durere nu se va termina niciodată", a declarat Abul Hasan la miting.
Protestele au fost declanșate inițial de opoziția față de cotele de angajare în sectorul public. Ceea ce a început ca o mișcare condusă de studenți s-a transformat rapid într-o revoltă mai amplă, la nivel național, împotriva guvernului Hasina.
Tulburările au atins apogeul pe 5 august, când violențele au forțat-o pe Sheikh Hasina să demisioneze și să fugă în India, chiar înainte ca protestatarii să-i ia cu asalt reședința oficială.
Peste 1.000 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, marcând cea mai mortală perioadă a țării de la războiul de independență din 1971.
A fost format un guvern interimar, însărcinat cu restabilirea stabilității și pregătirea alegerilor. Administrația interimară include doi reprezentanți ai studenților. Muhammad Yunus a declarat că alegerile ar putea fi organizate până la sfârșitul anului 2025.