Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru "neobişnuit", nefiind una pe bază de ideologie, ci pentru continuarea parcursului european, iar această situaţie îi aminteşte de momentul 1996, când Uniunea a fost invitată pentru prima oară la guvernare, conform Agerpres.
"Este un lucru neobişnuit, dintr-un anumit punct de vedere, cu această coaliţie, că nu se va forma pe bază de ideologie, una de dreapta sau una de stânga, ci pe motivul continuării drumului pe care am mers şi până acum, începând cu 1990. Şi din acest punct de vedere, nu numai că sunt de acord cu o astfel de coaliţie largă, care, probabil, în pofida tuturor diferenţelor de opinie, va reuşi într-adevăr să menţină acel drum la care m-am referit. Această situaţie, din punct de vedere al necesităţii de a forma o coaliţie puternică, îmi aminteşte de momentul 1996, când la fel s-au aliat mai multe partide cu mentalităţi şi viziuni diferite. Dar după părerea mea, acel sfârşit de '96 a fost un moment cheie privind integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană", a afirmat Marko Bela, într-o declaraţie de presă.
Fostul lider al UDMR a arătat că, ulterior, mulţi au considerat că între 1996 şi 2000 nu ar fi fost o guvernare foarte bună, însă în ciuda multor dificultăţi, în ceea ce priveşte demararea unor reforme esenţiale, "a fost un moment cheie şi a fost o guvernare decisivă pentru România".
În privinţa deciziei Curţii Constituţionale a României de anulare a turului I al alegerilor prezidenţiale, Marko Bela consideră că aceasta a fost o decizie dificilă, care însă trebuia luată mult mai devreme.
"Eu nu am o problemă cu decizia Curţii Constituţionale, ci cu întârzierea aproape nepermis de mult a acestei decizii", a mai afirmat fostul preşedinte al UDMR.