`Mâncăm o mulțime de plastic. Inhalăm o mulțime de plastic. Plasticul nu este normal!`

`Mâncăm o mulțime de plastic. Inhalăm o mulțime de plastic. Plasticul nu este normal!`
📅 2024-12-17

Fie că este vorba de aprovizionarea cu alimente și de modul în care acestea sunt ambalate, de locuințele, mobilierul și îmbrăcămintea noastră sau chiar de mediul înconjurător, aproape că nu putem evita plasticul, scrie o analiză CNN.

Microplasticele sunt prezente în multe dintre organele și țesuturile corpului nostru. Trăim cu adevărat în era plasticului.

Deși plasticul ne ușurează viața în nenumărate feluri - nu ne putem imagina viața fără pantofi, calculatoare sau mașini? - nu se poate nega nici faptul că plasticul sufocă mediul înconjurător. Iar liderii lumii nu se pot pune de acord asupra modului în care să îmblânzească acest monstru pe care l-am creat.

De asemenea, materialele plastice ne afectează sănătatea în moduri pe care abia începem să le înțelegem.

Microplasticele și nanoplasticele - bucăți incredibil de mici de plastic care se desprind din produse mai mari - și-au făcut loc în multe dintre țesuturile corpului nostru, inclusiv în creier, organele de reproducere (atât la bărbați, cât și la femei) și sistemul cardiovascular.

„Este mult mai răspândit decât pare”, a declarat recent dr. Leonardo Trasande, director al pediatriei mediului și vicepreședinte pentru cercetare pediatrică la Facultatea de Medicină a Universității din New York, corespondentului medical șef al CNN, Dr. Sanjay Gupta, în cadrul podcastului său Chasing Life. Trasande și-a petrecut ultimele două decenii studiind modul în care expunerile la mediu, inclusiv la microplastice, ne afectează sănătatea.

„Mâncăm o mulțime de plastic. Inhalăm o mulțime de plastic”

„Mâncăm o mulțime de plastic. Inhalăm o mulțime de plastic” sub formă de praf, a spus Trasande. „Folosim la propriu produse cosmetice care se resorb în corpul nostru... Am ajuns să acceptăm plasticul ca fiind normal. Și nu este normal”.

Nu doar plasticul în sine face ravagii în corpul uman, despre care Trasande spune că provoacă iritații și inflamații. El este îngrijorat și de ceea ce se află în plastic.

„Există aditivi care sunt adăugați în mod intenționat”, a explicat Trasande. „Ne gândim la plasticul de clorură de polivinil care se încrețește, cu care suntem atât de obișnuiți în ambalajele alimentare, ca la un plastic care vine așa de la sine, dar ftalații sunt adăugați clorurii de polivinil pentru a-l face mai moale.”

Printre aditivii care îngrijorează Trasande se numără ftalații (utilizați în produsele de îngrijire personală și în ambalajele alimentare), bisfenolii (utilizați în căptușeala cutiilor de aluminiu și în chitanțele de hârtie termică) și substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS), așa-numitele substanțe chimice veșnice, deoarece nu se descompun ușor în mediu.

„Apoi există substanțe adăugate neintenționat. Așadar, există impurități sau alte materiale care intră în amestec”, a spus el.

Perturbarea sistemului endocrin

Se pare că multe dintre aceste substanțe chimice adăugate (ca să nu mai vorbim de impuritățile neintenționate) nu sunt bune pentru organismul nostru. Principala preocupare: perturbarea sistemului endocrin.

Sistemul endocrin este o rețea complexă de glande și organe care produc și eliberează hormoni care controlează multe dintre funcțiile de bază ale corpului nostru, precum metabolismul, creșterea și reproducerea.

„Sistemul endocrin nu este totul, este singurul lucru”, a spus Trasande. „Și asta pentru că endocrin înseamnă hormon. Hormonii sunt moleculele noastre de semnalizare, conductorii noștri principali de comunicare corporală... de la gonade la inimă și la creier”.

Conexiunile sunt „diverse și numeroase”, a spus el, reglând „totul, de la temperatură, metabolism, sare, zahăr și chiar sex”.

CNN a contactat Consiliul American de Chimie pentru comentarii și a primit o declarație prin e-mail: „Companiile care produc substanțe chimice și materiale plastice se concentrează pe producerea de substanțe chimice care oferă beneficii importante în materie de siguranță, performanță a produselor și durabilitate și care pot fi utilizate în siguranță. Membrii noștri efectuează analize științifice aprofundate pentru a evalua riscurile potențiale ale substanțelor lor chimice, de la dezvoltare până la utilizare și eliminare în siguranță.”

Pagina web a Administrației americane pentru alimente și medicamente privind microplasticele și nanoplasticele în alimente menționează că există unele dovezi că „microplasticele și nanoplasticele intră în alimentație”. Dar agenția afirmă că dovezile științifice actuale „nu demonstrează că nivelurile de microplastice sau nanoplastice detectate în alimente reprezintă un risc pentru sănătatea umană”.

Ce puteți face pentru a vă reduce expunerea la microplastice și nanoplastice? Trasande are aceste cinci sfaturi: evitați alimentele conservate; păstrați recipientele din plastic departe de căldură, detergenți agresivi; evitați materialele plastice ștampilate cu 3, 6 și 7; alegeți vasele de gătit potrivite și evitați înmulțirea prafului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Marian Barbu va arbitra în etapa a şasea din Conference League

Ultimele partide din acest an din Conference League vor avea loc joi, iar UEFA a delegat şi oficiali din România.Arbitrul Marian Barbu va conduce partida dintre FK TSC Backa Topola (Serbia) şi Noa FC (Armenia). Citește mai departe...

Regele Charles declară 'război' unui aliment de lux - A interzis în toate reședințele regale din Marea Britanie

Regele Charles al III-lea susține agricultua durabilă și bunăstarea animalelor, astfel că un preparat de lux a fost interzis în reședințele regale din Marea Britanie. Citește mai departe...

PNL cere excluderea Elenei Lasconi din cursa prezidențială

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a afirmat că este puţin probabil ca liberiali să o susţină pe Elena Lasconi, preşedintele USR, în cursa pentru alegerile prezidenţiale, în cazul în care va rămâne candidatul acestei formaţiuni politice. Citește mai departe...

Zeljko Kopic anunţă schimbări la Dinamo înaintea meciului cu Petrolul Ploieşti din Cupa României

Antrenorul echipei Dinamo Bucureşti, Zeljko Kopic, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că va efectua schimbări în formula de start la meciul cu Petrolul Ploieşti, din grupele Cupei României la fotbal. Citește mai departe...

WSJ, dezvăluire explozivă: Turcia pregătește o ofensivă majoră în Siria

Turcia şi miliţiile sale aliate acumulează forţe la graniţa cu Siria, mişcări ce sugerează posibilitatea ca Ankara să pregătească o incursiune pe scară largă în teritoriul din Siria controlat de kurzi, care sunt susţinuţi de Statele Unite, scrie ziarul Wall Street Journal (WSJ), Citește mai ...

Declarații războinice făcute de Elena Lasconi la Guvern: 'USR nu a fost invitat azi la discuții, este lipsă de respect'

Președintele USR, Elena Lasconi, a ajuns marți, la sediul Guvernului, unde are loc reuniunea liderilor partidelor care vor să formeze viitoarea coaliție și a acuzat faptul că reprezentanții USR nu au fost invitați:„Am crezut că a trecut epoca manipulării, șantajului și Citește mai departe...

Val de pensionări în magistratură. Klaus Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 31 iulie 2024, următoarele decrete: Decret privind înaintarea în gradul de contraamiral – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului contraamiral de flotilă – cu o stea Covaleov Iuri-Alexandru din Ministerul Citește mai departe...

Cupa Mondială din 2034 - Alcoolul va fi interzis pe stadioanele din Arabia Saudită

Fanii fotbalului din întreaga lume nu vor putea bea bere în tribune la Cupa Mondială din 2034, care va avea loc în Arabia Saudită, potrivit The Guardian, potrivit news. Citește mai departe...

Dan Petrescu, suspendat două meciuri, după ce a fost trimis în tribune la partida cu Unirea Slobozia

Tehnicianul formaţiei CFR Cluj, Dan Petrescu, a fost suspendat două meciuri, după ce a fost trimis în tribune la partida cu Unirea Slobozia, din etapa a XX-a a Superligii, potrivit news.roÎn temeiul art. 53. Citește mai departe...

FOTO Se deschide sezonul de schi în Poiană - Unde se poate schia

Sezonul de schi se deschide miercuri, 18 decembrie, începând cu ora 9.00, în Poiana Braşov, iubitorii sporturilor de iarnă având la dispoziţie toate pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.