LIVE TEXT – Război în Ucraina: Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele ruse au cucerit satul Kalinove

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele ruse au cucerit satul Kalinove
📅 2024-09-16

Încă un sat cucerit - Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele ruse au cucerit satul Kalinove, fără a oferi alte informaţii. Sunt mai multe sate cu acest nume în regiunea Donețk şi deocamdată nu există o confirmare de partea ucraineană.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 8 septembrie, ora 23.15: Zelenski a dezvăluit planul de pace pentru Ucraina: 'Cu pachetul de descurajare vom pune capăt războiului'

Continuarea AICI

UPDATE 8 septembrie, ora 21.25: Radu Tudor: De ce nu poate trage România în dronele rusești

Continuare AICI

UPDATE 8 septembrie, ora 20.35: Cancelarul german Olaf Scholz: 'A sosit momentul să discutăm despre o pace rapidă în Ucraina'

Continuarea AICI

UPDATE 8 septembrie, ora 19.05: O dronă rusească s-a prăbuşit în Letonia, după ce a traversat spaţiul aerian al Belarusului. Apărarea letonă a notificat statele membre NATO cu privire la incident

O dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă în regiunea Rezekne din estul Letoniei după ce a intrat în spaţiul aerian al ţării dinspre Belarus, a anunţat duminică Ministerul leton al Apărării, citat de ERR News, portalul de ştiri al televiziunii publice letone. Forţele armate letone au notificat statele membre NATO cu privire la incident, în timp ce un reprezentant al ambasadei ruse de la Riga a fost convocat pentru luni la Ministerul de Externe.

Conform evaluărilor preliminare, prezenţa dronei în Letonia pare să fi fost accidentală, a transmis Ministerul Apărării de la Riga.

Diferite agenţii de stat, inclusiv poliţia, investighează în prezent incidentul.

Conform informaţiilor iniţiale, vehiculul aerian fără pilot aparţinea Rusiei şi a intrat în spaţiul aerian leton prin Belarus. Intrarea dronei pe teritoriul Letoniei a fost detectată de forţele armate letone, care au monitorizat mişcarea acesteia şi au localizat locul prăbuşirii.

Comandantul forţelor de apărare letone, Leonids Kalniņš, a declarat pentru agenţia de presă LETA că aeronava a intrat în spaţiul aerian leton în primele ore ale dimineţii de sâmbătă şi a fost imediat detectată de forţele armate.

Rapoartele iniţiale indică faptul că drona nu a avut intenţii ostile pe teritoriul leton. În timp ce ancheta este în curs de desfăşurare, experţii consideră că drona nu a avut niciun scop sau motiv specific pentru a zbura în Letonia. „Am evaluat şi am monitorizat situaţia pentru a determina nivelul de pericol şi dacă obiective sau civilii erau în pericol”, a declarat Kalniņš.

„Forţele armate naţionale acţionează în conformitate cu procedurile stabilite, inclusiv informând lanţul de comandă NATO. Incidentul a fost adus la cunoştinţa oficialilor guvernamentali relevanţi, a autorităţilor de aplicare a legii şi a ţărilor NATO din regiune”, a precizat comunicatul Ministerului leton al Apărării.

La rândul său, ministrul leton de externe Baiba Braže a declarat că Ministerul Afacerilor Externe de la Riga a convocat un reprezentant al ambasadei ruse pentru o întâlnire, luni.

„Acest incident confirmă necesitatea de a continua consolidarea frontierei de est a Letoniei, inclusiv îmbunătăţirea capacităţilor noastre de apărare aeriană şi de război electronic, ceea ce va contribui la limitarea operaţiunilor dronelor cu diverse utilizări”, a comentat ministrul leton al apărării Andris Spruds.

Având în vedere invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, Letonia îşi intensifică protecţia frontierelor terestre, a spaţiului aerian şi a apelor teritoriale, iar forţele armate naţionale îşi consolidează capacităţile de apărare aeriană la frontiera de est.

În plus, aliaţii NATO asigură misiuni de patrulare aeriană deasupra statelor baltice prin rotaţie. La summitul NATO de la Washington, statele membre NATO au convenit să consolideze apărarea aeriană pe flancul estic al NATO prin introducerea unui model mai activ de apărare aeriană, prin rotaţie.

Incidentul din Letonia a fost anunţat în condiţiile în care în noaptea de sâmbătă spre duminică, o dronă a survolat şi spaţiul aerian al României, apoi l-a părăsit îndreptându-se spre Ucraina. Două avioane F-16 ale armatei române au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea acesteia. Locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa au primit, prin intermediul sistemului Ro-Alert, mesaje cu privire la faptul că pot cădea obiecte din spaţiul aerian. În plus, autorităţile române caută posibile fragmente de dronă în proximitatea localităţii Periprava.

UPDATE 8 septembrie, ora 15.40: Trei femei au fost ucise în urma unui bombardament rusesc asupra unui sat din regiunea Donețk, anunță guvernatorul local


Trei femei au fost ucise în urma unui bombardament rusesc executat duminică asupra unui mic sat din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul Vadim Filașkin. Guvernatorul a precizat că forțele ruse au lovit în cursul dimineții satul Cherkaske cu muniții cu dispersie, ucigând femeile de 43, 45 și 53 de ani, rănind un bărbat și distrugând cel puțin nouă case private și mașini și i-a îndemnat pe localnici printr-un mesaj postat pe platforma de mesagerie Telegram să părăsească zona.

UPDATE 8 septembrie, ora 14.25: Mișcare ciudată a lui Zelenski: A mazilit un ministru și apoi l-a recuperat în echipa sa de consilieri

Continuarea AICI

UPDATE 8 septembrie, ora 13.16: VIDEO FOTO Primele imagini cu dronele rusești care au pătruns în România

Mai multe detalii AICI

UPDATE 8 septembrie, ora 12.45: România protestează oficial, după ce dronele rusești au pătruns în țara noastră: MAE, mesaj pentru Rusia

Mai multe detalii AICI

UPDATE 8 septembrie, ora 11.55: Atacuri rusești în Ucraina: 11 morți și 32 de răniți în ultimele 24 de ore

Ultimele atacuri rusești în Ucraina, de sâmbătă noapte, au dus la moartea a 11 persoane și la rănirea altor 32, informează autoritățile ucrainene.

Atacurile aeriene lansate de Rusia asupra Ucrainei au provocat 11 morți și 32 de răniți în ultimele 24 de ore, au anunțat autoritățile locale ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

Forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât 15 drone de tip Shahed din cele 23 lansate și o rachetă ghidată Kh-59 în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, conform Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Alte două drone rusești au fost „pierdute” pe teritoriul ucrainean, cel mai probabil din cauza contramăsurilor de război electronic.

UPDATE 8 septembrie, ora 11.08: Doi morți și patru răniți, printre care doi copii, în urma unui atac aerian rusesc în regiunea Sumy

Două persoane au murit și patru au fost rănite, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma unui atac aerian rusesc în regiunea ucraineană Sumy, scrie Reuters.

Doi copii s-au numărat printre răniți, a transmis pe Telegram administrația militară a regiunii din nord-estul Ucrainei.

Mai multe case și mașini au fost avariate, a precizat aceasta.

UPDATE 8 septembrie, ora 10.36: Ministerul Apărării a trimis două avioane F-16 la granița cu Ucraina: O dronă a pătruns pe teritoriul României

Mai multe detalii AICI

UPDATE 8 septembrie, ora 08.50: Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut la 42,3 miliarde de dolari până la 1 septembrie

Rezervele valutare ale Ucrainei au ajuns la 42,3 miliarde de dolari la 1 septembrie, fiind mai mari comparativ cu cele de la începutul lunii august, potrivit datelor publicate de banca centrală a ţării, citate de Reuters.

Potrivit instituţiei financiare, rezervele valutare au crescut cu 13,7% în ultima lună.

Rezervele se ridicau la 37,2 miliarde de dolari la 1 august.

O astfel de dinamică a fost determinată de intrările mari de fonduri din partea partenerilor internaţionali, care au depăşit vânzările nete în valută (ale băncii) şi rambursările datoriilor în valută ale Ucrainei”, a spus banca.

UPDATE 8 septembrie, ora 06.17: Şeful CIA face dezvăluiri 'Top Secret': SUA au trecut peste o spaimă nucleară în toamna anului 2002

SUA au trecut peste o spaimă nucleară în toamna anului 2002, când în CIA a existat convingerea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina, a dezvăluit sâmbătă şeful Agenţiei, William Burns, care, după această experienţă, spune totuşi că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidaţi de ameninţările Kremlinului cu escaladarea nucleară şi, mai mult, ar trebui să fie dispuşi să ia în considerare posibilitatea de a permite utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru atacuri ucrainene în interiorul Rusiei, relatează The Guardian, citat de news.ro.

„A fost un moment în toamna anului 2022 când cred că a existat un risc real de utilizare potenţială a armelor nucleare tactice" de către Rusia în Ucraina, a spus şeful CIA, William Burns, dar el crede că astfel de preocupări nu ar trebui luate prea în serios. „Nu am crezut niciodată că ar trebui să fim intimidaţi în mod inutil de acest lucru”, a adăugat el.

Continuarea aici

UPDATE 8 septembrie, ora 01.30: VIDEO Ucrainenii au inventat arma care poate schimba cursul războiului: 'Drona dragon' face ravagii pe front

Armata lui Volodimir Zelenski a confirmat săptămâna aceasta că a folosit „drone dragon” împotriva Rusiei, noua armă de fabricaţie proprie. Videoclipuri au arătat aparatele în acţiune în mai multe regiuni.

Arma îşi datorează numele flăcărilor pe care le împrăştie pe câmpul de luptă, pentru că această dronă „scuipă” termit, un amestec de pulbere de aluminiu cu oxid al unui metal, care, practic, „varsă foc”. Lichidul poate ajunge până la 2.000°C, relatează TF1 Info, informează News.ro.

Continuarea aici

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Presupusă tentativă de asasinat asupra lui Trump: Prima reacție de la Casa Albă

Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni că a "condamnat şi va condamna întotdeauna violenţa politică", a doua zi după o a doua presupusă tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump, de care acesta din urmă l-a făcut responsabil, relatează AFP, potrivit Citește mai depar...

Ce spune psihologul criminalist Tudorel Butoi despre 'Șacalul': Să-și ia 30 de ani și să stea liniștit

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a vorbit, luni seara, la Antena 3 CNN, despre 'Șacalul', individul din Constanța suspectat că a ucis două femei, pe care le-a jefuit."Criminalul în serie apare într-o zonă limitată. Citește mai departe...

Bursă. Indicele BET, în urcare cu 0,8% în prima şedinţă a săptămânii

Bursa de la Bucureşti a început săptămâna de tranzacţionare cu o creştere de 0,83%, luni, pe indicele de referinţă BET, ajuns la 17.532,3 puncte, respectiv un randament de 14% de la începutul anului. Citește mai departe...

Probleme pentru Diana Șoșoacă! BEC a sesizat Parchetul pe semnăturile pentru prezidențiale

Un membru SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, a reclamat la Biroul Electoral Central (BEC) faptul că, printre semnăturile strânse pentru președinta partidului pentru prezidențiale, ar fi și unele false.Vă prezentăm mai jos sesizarea făcută de membrul SOS România. Citește mai departe...

VIDEO Cu terenul proprietarului, la sat! George Simion anunță finalizarea primei case la 29.000 de euro

Liderul AUR, George Simion, a prezentat, luni, o casă construită în 12 zile, pentru o familie nevoiaşă. Locuinţa, afirmă Simion, are 60 metri pătraţi şi a costat 29.300 de euro.”Se poate să construim la 35.000 de euro. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..