Legea anti-defrișare a UE amenință industria cafelei: noi provocări pentru producătorii globali

Legea anti-defrișare a UE amenință industria cafelei: noi provocări pentru producătorii globali
📅 2024-09-21

O nouă legislație privind defrișările, care va intra în vigoare pe 30 decembrie 2024, ar putea afecta profund producătorii de cafea din întreaga lume, în special pe cei care exportă în Uniunea Europeană (UE), potrivit Financial Times. Această reglementare, cunoscută sub denumirea de Regulamentul UE privind defrișările (EUDR), vizează produse precum cafeaua, cacaoa și uleiul de palmier, stipulând că acestea nu trebuie să provină din zone defrișate. Cu toate acestea, lipsa unor instrucțiuni clare din partea Comisiei Europene îngrijorează producătorii de cafea și companiile, care se tem de posibile perturbări în lanțurile lor de aprovizionare.

JDE Peets, una dintre cele mai mari companii de cafea şi ceai din lume, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la incertitudinea legată de noile reguli. Directorul global de aprovizionare cu cafea şi ceai al companiei, Christopher Beath, a subliniat că sectorul a investit semnificativ în pregătirea pentru această legislaţie, dar lipsa unor îndrumări oficiale a lăsat companiile nesigure dacă interpretează corect cerinţele. Beath a avertizat că, fără o amânare de cel puţin un an, unele ţări ar putea fi temporar excluse de pe piaţa UE.

Problema principală se referă la respectarea cerinţelor de trasabilitate. Noua lege impune ca fiecare transport de cafea să poată fi urmărit până la parcela specifică de teren, unde a fost cultivată. Acest nivel de precizie urmăreşte prevenirea amestecării cafelei provenite din zone defrişate cu boabe conforme. Enveritas, o organizaţie non-profit care colaborează cu producătorii de cafea din ţări precum Etiopia şi Uganda, utilizează imagini din satelit pentru a cartografia zonele defrişate. Totuşi, abordarea sa la nivel de ţară sau regiune ar putea să nu corespundă cerinţelor stricte de trasabilitate ale EUDR, conform Mediafax.

Deşi Enveritas şi-a ajustat modelul pentru a se concentra pe cooperative şi comunităţi mai mici, grupurile de mediu rămân sceptice. Fern, un ONG care monitorizează politicile UE în domeniul pădurilor, şi-a exprimat îngrijorarea că această abordare ar putea permite existenţa unor breşe în respectarea regulilor. Reprezentanta Fern, Julia Christian, a subliniat că companiile ştiau de mai mulţi ani de această reglementare şi i-a criticat pe cei care acum fac presiuni asupra legiuitorilor pentru a amâna implementarea.

În ciuda acestor provocări, Bruxelles-ul urmează să introducă în curând un sistem online de conformitate şi ar putea amâna introducerea unui sistem tip ”semafor” care să evalueze nivelul de risc al produselor din diferite ţări. Cu toate acestea, ţările exportatoare, precum Brazilia, şi-au exprimat deja frustrarea, descriind legea ca fiind unilaterală şi punitivă.

Impactul mai larg al legii rămâne incert, cu mari actori din industriile cafelei, cacauei şi uleiului de palmier care solicită o amânare pentru a evita perturbările.

JDE Peets, una dintre cele mai mari companii de cafea şi ceai din lume, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la incertitudinea legată de noile reguli. Directorul global de aprovizionare cu cafea şi ceai al companiei, Christopher Beath, a subliniat că sectorul a investit semnificativ în pregătirea pentru această legislaţie, dar lipsa unor îndrumări oficiale a lăsat companiile nesigure dacă interpretează corect cerinţele. Beath a avertizat că, fără o amânare de cel puţin un an, unele ţări ar putea fi temporar excluse de pe piaţa UE.

Problema principală se referă la respectarea cerinţelor de trasabilitate. Noua lege impune ca fiecare transport de cafea să poată fi urmărit până la parcela specifică de teren, unde a fost cultivată. Acest nivel de precizie urmăreşte prevenirea amestecării cafelei provenite din zone defrişate cu boabe conforme. Enveritas, o organizaţie non-profit care colaborează cu producătorii de cafea din ţări precum Etiopia şi Uganda, utilizează imagini din satelit pentru a cartografia zonele defrişate. Totuşi, abordarea sa la nivel de ţară sau regiune ar putea să nu corespundă cerinţelor stricte de trasabilitate ale EUDR. Deşi Enveritas şi-a ajustat modelul pentru a se concentra pe cooperative şi comunităţi mai mici, grupurile de mediu rămân sceptice. Fern, un ONG care monitorizează politicile UE în domeniul pădurilor, şi-a exprimat îngrijorarea că această abordare ar putea permite existenţa unor breşe în respectarea regulilor. Reprezentanta Fern, Julia Christian, a subliniat că companiile ştiau de mai mulţi ani de această reglementare şi i-a criticat pe cei care acum fac presiuni asupra legiuitorilor pentru a amâna implementarea.

În ciuda acestor provocări, Bruxelles-ul urmează să introducă în curând un sistem online de conformitate şi ar putea amâna introducerea unui sistem tip ”semafor” care să evalueze nivelul de risc al produselor din diferite ţări. Cu toate acestea, ţările exportatoare, precum Brazilia, şi-au exprimat deja frustrarea, descriind legea ca fiind unilaterală şi punitivă. Impactul mai larg al legii rămâne incert, cu mari actori din industriile cafelei, cacauei şi uleiului de palmier care solicită o amânare pentru a evita perturbările.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Kamala Harris îl provoacă pe Donald Trump: Vrea ca 'meciul decisiv să se joace' la CNN

Candidata democrată Kamala Harris l-a provocat sâmbătă pe oponentul său republican Donald Trump să participe la o nouă dezbatere televizată, organizată de CNN pe 23 octombrie, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, relatează AFP şi Reuters. Citește mai departe...

O femeie de 85 de ani, din București, este căutată de polițiștii din toată țara

O femeie de 85 de ani, din București, a fost dată în urmărire la nivel național. Sâmbătă, ea a dispărut de la domiciliu și acum este căutată de polițiștii din toată țara. Polițiștii solicită ajutorul populației. Citește mai departe...

„Noapte înstelată” de Van Gogh: o capodoperă artistică care prefigurează teoria turbulenței lui Kolmogorov

Cercetări recente au descoperit că celebra pictură a lui Vincent van Gogh, „Noapte înstelată”, reflectă cu precizie modele asociate teoriei turbulenței lui Kolmogorov, un concept teoretic care a fost formulat oficial abia după moartea artistului, conform Smithsonian Magazine. Citește mai dep...

Ordinul dat de Nicolae Ciucă 'amazoanelor' din PNL: 'În sud-vest oamenii nu sunt liberi, sunt dependenți de anumite mentalități'

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a cerut femeilor liberale, în discursul ţinut sâmbătă seară, să transmită discursul liberal mai ales în zona de sud-vest a ţării, unde, susţine el, „oamenii nu sunt liberi”. Citește mai departe...

CSM Bucureşti a învins la limită, în deplasare, echipa croată Podravka, în Liga Campionilor

Campioana CSM Bucureşti a învins sâmbătă, în deplasare, formaţia croată Podravka, scor 29-28 (14-10), în etapa a III-a din grupa A a Ligii Campionilor. Duelul pentru titlul de golgeter all-time al competiţiei continuă de la distanţă, între Jovanka Radicevic şi Cristina Neagu. Citește mai dep...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..