Radonul, un gaz radioactiv, considerat a fi a doua cauză a cancerului pulmonar după fumat, poate fi identificat şi măsurat de specialiştii Laboratorului de Igiena Radiaţiilor (LIR) al Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Bihor, unul dintre puţinele din ţară şi care deserveşte mai multe judeţe învecinate, a informat vineri, într-un comunicat, conducerea DSP.
"Am dorit să reamintim prestările de servicii pe care le putem efectua pentru supravegherea stării de sănătate a populaţiei, urmare a acţiunilor radiaţiilor ionizante naturale şi artificiale asupra organismului uman. Putem fi folos celor care, de exemplu, îşi construiesc o casă şi solicită depistarea radonului, cei care au fabrici de îmbuteliere a apei minerale, cei care au unităţi de procesare a ciupercilor, cei expuşi profesionali în CT-uri, în instalaţii radiologice şi multe altele. Acest comunicat este o informare despre Laboratorul nostru de Igiena Radiaţiilor, pe care îl avem din anii '90, pentru că în ţară, din 41 de DSP-uri, au mai rămas numai 18 laboratoare", a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Laboratorul specializat din cadrul DSP vine şi în sprijinul detectării radiaţiilor ionizante artificiale, ce provin din unităţi nemedicale / industriale, precum centrale nuclearo-electrice, institute de cercetare, depozite controlate de deşeuri radioactive, producători de substanţe radio farmaceutice etc, dar şi unităţi nucleare / medicale care utilizează diferite echipamente / instalaţii în scop diagnostic sau terapeutic.
"La ora actuală, în judeţul Bihor unităţile medicale sunt dotate cu multe echipamente generatoare de radiaţii ionizante care sunt utilizate în scop diagnostic şi terapeutic", a precizat dr. Daniela Rahotă.