Kelemen Hunor îl avertizează pe Ciolacu: 'O să te oprești în gard! Orice abordare populistă e o viteză spre eșec!'

Kelemen Hunor îl avertizează pe Ciolacu: 'O să te oprești în gard! Orice abordare populistă e o viteză spre eșec!'
📅 2025-01-16

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că o reformă administrativ-teritorială nu se poate face în România prin comasarea, din pix, a localităţilor, întrucât nu se poate gândi doar din perspectiva oraşelor mari.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la B1TV că premierul Marcel Ciolacu aşteaptă propuneri din mai multe părţi în perioada următoare pentru reforma administrativ-teritorială.

”Serviciile publice nu sunt pe profit. Administraţia publică înseamnă servicii publice şi în acele localităţile în care trăiesc 900, 1000, 1200 de persoane, sunt comunităţi importante. Şi acolo trăiesc oameni şi pentru ei trebuie să dai servicii de calitate. Nu poţi să comasezi aşa localităţile din pix, să fie 5000. Poate că la mine în Harghita, în zona Ciucului nu e o problemă. Asta este viaţa, suntem în vale, se poate, dar în Munţii Apuseni sau în zona Odorheiului n-ai cum să faci aşa ceva”, a afirmat liderul UDMR, relatează News.ro.

El a precizat că nu trebuie să renunţăm la comunităţile mici, tradiţionale.

”Poţi să te gândeşti la servicii care pot fi oferite pentru comunele mici de către consiliul judeţean, să nu aibă direcţie de achiziţii, de exemplu, că nu are rost să aibă, iar prin asociaţiile inter-comunitare să faci anumite servicii pentru anumite comune. Da, poţi să reduci numărul de consilieri, dar nu poţi să te apuci să faci împotriva voinţei oamenilor. Nu trebuie să renunţăm la aceste comunităţi mici, tradiţionale. Dar şi în jurul oraşelor sunt o grămadă de comune de unde oamenii vin în oraş, acolo muncesc, impozitul pe venit rămâne în oraş şi ei se întorc în comuna lor şi locuiesc acolo”, a explicat preşedintele UDMR.

El consideră că ”nu poţi să te gândeşti la România doar din perspective oraşelor mari”.

”Eu cred că trebuie referendum pentru orice schimbare în fiecare comunitate, pentru că nu poţi să faci împotriva voinţei oamenilor. Administraţia publică înseamnă servicii publice, nu profit pentru o companie sau pentru altă comapanie. Poţi reduce cheltuielile, poţi administra mai eficient, dar nu poţi face o reformă prin care tu, din pix, stabileşti cum trăiesc oamenii”, a transmis Kelemen.

Liderul UDMR a precizat că prin Constituţie nu se poate face reorganizare decât prin judeţe, iar cât de mari sau mici sunt acestea este altă discuţie.

”Nu judeţele sunt problema României. Problema României este ineficienţa administraţiei centrale. De foarte multe ori, comunele mici care au venituri puţine, dar acolo poţi să găseşti prin consorţii administrative, prin a aduce anumite servicii la nivel de judeţ, dar trebuie să ţii cont de condiţiile geografice, nu poţi să schimbi geografia. Asta este România. Orice abordare populistă, politicianistă este o viteză spre eşec şi te vei opri în gard. Fără o analiză, fără o gândire corectă şi fără să nu ţii cont de interesele oamenilor şi comunităţilor nu ai cum să faci o reformă administrativă bună”, a explicat preşedintele UDMR.

Purtătorul de cuvânt al PSD, preşedintele CJ Buzău, Lucian Romaşcanu, a anunţat luni că PSD a decis înfiinţarea unui grup de lucru al partidului, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României.

Context

Purtătorul de cuvânt al PSD, preşedintele CJ Buzău, Lucian Romaşcanu, a anunţat luni că PSD a decis înfiinţarea unui grup de lucru al partidului, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României. Lucian Romașcanu: ”Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât şi chestiuni politice şi de organizare. În ceea ce priveşte partea guvernamentală şi legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înfiinţarea unui grup de lucru al PSD, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp şi pe care nu am îndeplinit-o încă”, a anunţat Lucian Romaşcanu, după şedinţa conducerii partidului, relatează News.ro.Preşedintele CJ Buzău a precizat că ”acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să eficientizăm administraţiile locale şi să existe firesc, ca o consecinţă imediată, şi o reducere a cheltuielor de administrare a autorităţilor locale, dar şi o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”.

Potrivit lui Lucian Romaşcanu, proiectul de lege va trebui să fie elaborat de acest grup de lucru în perioada următoare, probabil în următoarele şase luni de zile, urmând să fie discutat în coaliţie şi apoi trecut prin Parlament.

Social-democratul a menţionat că ”există nevoia de consolidare a unor comunităţi locale, există nevoia de a consolida serviciile publice şi serviciile statului din comunităţile respective”.

”Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”, a explicat Romaşcanu.

Ce ar însemna mai exact reforma administrativ-teritorială: principalele puncte

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, susține că reforma administrativ teritorială aduce cel puțin șapte avantaje pentru cetățeanul de rând, care vor contribui la modernizarea și eficientizarea statului.

Debirocratizare și descentralizare: Deciziile publice vor fi luate mai aproape de cetățeni, facilitând accesul rapid la fonduri pentru proiectele locale și regionale, fie ele din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Implicarea cetățenilor în deciziile publice: Reforma va crea premisele unui dialog deschis între autorități și comunități, consolidând astfel democrația locală.

Reducerea cheltuielilor administrative: Economiile rezultate vor fi redirecționate către investiții în proiecte prioritare, precum infrastructura, educația și sănătatea.

Adaptarea serviciilor publice la nevoile locale: Fiecare comunitate va beneficia de soluții personalizate, țintind exact nevoile specifice.

Consolidarea identităților regionale: Reforma va respecta diversitatea economică, socială și culturală a regiunilor, sprijinind dezvoltarea echilibrată a întregii țări.

Atragerea investițiilor: O administrație eficientă și transparentă va crește încrederea investitorilor și va sprijini proiectele mari de infrastructură.

Creșterea încrederii în administrația publică: O administrație modernă, eficientă și transparentă va reduce risipa de resurse și va răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Valeriu Turcan: Ponta ori vrea să negocieze ceva, ori vrea să strice niște lucruri

Fostul consilier prezidențial și purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, a comentat joi, la Digi24, o posibilă candidatură a lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale:„Victor Ponta încearcă șă-și formeze o platformă alternativă. Citește mai departe...

Ce a pățit o femeie după ce a purtat mult timp pantofi cu vârf ascuțit

Pantofii cu toc înalt și vârf ascuțit dau o notă de eleganță ținutei, însă, dacă nu sunt confortabili, pot duce la apariția de monturi, o afecțiune gravă a piciorului. Netratată, această deformare poate cauza dureri și chiar poate afecta mersul. Citește mai departe...

Omul lui Donald Trump profețește o nouă 'eră de aur': SUA vor juca pe tot terenul

Programul economic al preşedintelui american ales Donald Trump ar trebui să permită lansarea unei "noi ere economice de aur" în SUA, a promis candidatul desemnat de Trump pentru funcţia de secretar al Trezoreriei, Scott Bessent, în cursul audierii sale în Senat joi, Citește mai dep...

VIDEO Călin Georgescu trece la amenințări față de înalți oficiali din România: Eu atât le spun! Ar fi bine să se oprească

Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a răbufnit la adresa șefului SRI, a fraților Moraru și actualului ambasador SUA în România. Citește mai departe...

USR's Lasconi calls out foul play as a result of shorter voting time abroad

Save Romania Union (USR) Chair Elena Lasconi draws attention to the fact that, according to the regulations on the organization of the May 4 presidential election, the polls abroad will close on Sunday at 9:00 p.m. Citește mai departe...

Două persoane rănite în urma unui accident, pe DN 1H. Traficul se desfășoară alternativ

Un accident între două mașini s-a produs, joi seară, în județul Sălaj. Două persoane sunt rănite, iar traficul se desfășoară dirijat, alternativ, potrivit Centrului Infotrafic din IGPR. Citește mai departe...

VIDEO Călin Georgescu se simte atins de Dumnezeu: Se produce o unire ca la 1859 și 1918

Prezidențiabilul Călin Georgescu susține că tot ce se întâmplă în aceste zile în România este parte a unui plan divin, iar el este doar mijlocul prin care se va produce a treia mare unire a poporului român, la fel ca în anul 1859, la Unirea Principatelor, iar ulterior cu Marea Unire Citește ...

Târgu Mureș: Una dintre cele mai impresionante colecții de păsări exotice din Europa

Grădina Zoologică din Târgu Mureş se află pe locul doi în Europa, după cea din Antwerp, în privinţa numărului de papagali ara militaris, a anunţat, joi, primarul municipiului, Soos Zoltan, scrie agerpres.ro. Citește mai departe...

UDMR's Hunor says Ministry of Energy's release on E.ON is "embarrassing," being commercial matter

The president of Hungarian Democratic Union of Romania (UDMR), Kelemen Hunor considered on Thursday as "embarrassing" the press release made public by the Ministry of Energy in connection with the transaction through which a Hungarian state company intends to acquire the gas Citeșt...

Este pusă sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Călin Georgescu: Fără `lunatici` în fruntea Statului!

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, susține că Legea pentru alegerea președintelui României ar trebui modificată în sensul în care BEC-ul sau Curtea Constituțională să poată cere un control medical de specialitate în cazul anumitor candidați la funcția supremă în statul român. Citește mai depart...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.