Multe jocuri video moderne se încadrează în categoria „open-world”, care le oferă jucătorilor lumi alternative vaste și detaliate, gata de explorat. Un nou studiu arată că aceste „terenuri de joacă” digitale au beneficii pentru sănătatea mintală, potrivit Science Alert, informează Mediafax.
Cercetătorii de la Imperial College London și de la Universitatea Graz din Austria au întrebat peste 600 de studenți despre experiențele lor cu jocurile „open-world” și despre modul în care acestea i-au făcut să se simtă.
Ei au descoperit că aceste jocuri video stimulează în mod semnificativ escapismul cognitiv (luarea de pauze de la stresul provocat de gândurile din viața reală), nivelurile de relaxare și bunăstarea mentală generală.
„Open-world se referă la jocurile care oferă un mediu mare, liber explorabil, în care jucătorii se pot mișca și pot interacționa cu lumea virutală, cu restricții minime”, scrie echipa de cercetători în studiu. „Ele oferă lumi mari și detaliate de explorat. Mai exact, jocurile pot prezenta o lume expansivă plină de peisaje diverse, orașe și secrete ascunse”, adaugă aceasta.
Rezultatele studiului arată că acest tip de jocuri ar putea fi un antidot pentru alte activități digitale, cum ar fi statul pe rețelele de socializare, care a fost asociat cu o înrăutățire a sănătății mintale.
Pe baza unui total de 32 de interviuri și 609 sondaje, participanții la studiu au raportat sentimente de „pace interioară” crescută, precum și posibilitatea de a „uita de grijile zilnice” și de a se „deconecta” de la orice se întâmplă în jur.