Guvernul israelian a aprobat duminică un plan de extindere a coloniilor israeliene de pe Înălțimile Golan, declarând că a acționat „în lumina războiului și a noului front cu care se confruntă Siria” și din dorința de a dubla populația israeliană de pe Golan.
Vezi și: De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
„Consolidarea Golanului înseamnă întărirea Statului Israel și este deosebit de important în acest moment. Vom continua să-l menținem, îl vom face să înflorească și să ne instalăm în el”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu în declarație.
Planul de 10,81 milioane de dolari SUA, aprobat în unanimitate de cabinet, este avansat „în lumina războiului și a noului front cu Siria”, se arată în comunicat.
Potrivit declarației, planul urmărește dublarea populației israeliene din Înălțimile Golan. Include înființarea unui sat studențesc, un program de dezvoltare pentru integrarea noilor rezidenți și inițiative de consolidare a sistemului de învățământ și a infrastructurii de energie regenerabilă.
Vezi și: Israelul se teme ca Iordania să nu aibă soarta Siriei - Șeful Shin Bet a mers la Amman
În prezent, peste 50.000 de oameni trăiesc pe acest platou stâncos, puţin peste jumătate dintre ei fiind evrei israelieni, iar restul, din minorităţile religioase ale druzilor şi alawiţilor.
Israelul a desfăşurat trupe într-o zonă tampon de pe partea siriană a graniţei după căderea regimului lui Bashar al-Assad.
Zona se află sub supravegherea ONU în conformitate cu un acord de încetare a focului din 1974 între cele două ţări.
"Întărirea Înălţimilor Golan înseamnă întărirea Israelului, iar asta este deosebit de important în acest moment", a spus Netanyahu.
Zona va fi "păstrată, făcută să înflorească şi colonizată", a adăugat el.
Înălţimile Golan au fost cucerite de Israel în 1967 şi anexate în 1981. Conform dreptului internaţional, zonele sunt considerate a fi teritoriu sirian ocupat de Israel.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a recunoscut oficial Înălţimile Golan ca teritoriu israelian în timpul primului său mandat în 2019, marcând o schimbare în politica externă americană.
„Consolidarea Golanului înseamnă întărirea statului Israel și este deosebit de important în acest moment”, a spus Netanyahu la începutul ședinței cabinetului privind planul. „Vom continua să ne ținem de el (înălțimile Golan), să o facem să înflorească și să ne instalăm în ea”.
Israelul a capturat o parte din Înălțimile Golan în timpul războiului din 1967 și a anexat-o, în ciuda condamnării internaționale. După căderea guvernului fostului președinte sirian Bashar al-Assad pe 8 decembrie, Israelul a pus mâna pe zona tampon monitorizată de ONU, o zonă demilitarizată stabilită în 1974 în baza unui acord de încetare a focului între cele două țări.
Forțele israeliene au preluat, de asemenea, controlul asupra unui avanpost al armatei siriene și au staționat trupe pe vârful Muntelui Hermon de pe Golan. Între timp, Israelul a lansat din ce în ce mai mult atacuri aeriene asupra bunurilor armatei siriene în toată țara, pretinzând că împiedică armele „să cadă în mâinile elementelor teroriste”.
Acțiunile militare ale Israelului au stârnit condamnări din partea țărilor regionale și au provocat apeluri din partea comunității internaționale pentru respectarea suveranității Siriei.
Se pregătește anexarea?
Într-un anunț public, comunitatea druzilor din sudul Siriei și-a exprimat dorința de a se separa de Siria și de a fi anexată la Israel. Această declarație vine în contextul unor tensiuni crescânde în regiune și ar putea aduce schimbări semnificative în echilibrul geopolitic local.
Conform unei hărți recente, anexarea ar include teritoriile locuite de druzi din sudul Siriei, iar Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) ar fi deja prezentate în zona demilitarizată (DMZ) din regiunea marcată cu galben pe hartă. Mai mult, există informații că IDF s-ar fi extins și în unele dintre localitățile druzilor din zonă.
Druzii, o minoritate religioasă semnificativă din sudul Siriei, au fost afectați de conflictele din ultimii ani și par să-și caute securitatea și stabilitatea în relația cu Israelul. Această decizie este însă susceptibilă să provoace reacții din partea guvernului sirian, dar și din partea altor actori regionali și internaționali.
Situația rămâne fluidă, iar evoluțiile din teren vor fi urmărite cu atenție, având în vedere implicațiile geopolitice ale unei posibile schimbări de suveranitate în această zonă sensibilă.
Cine sunt druzii și care e relația lor cu Israelul - VEZI AICI ÎN DETALIU/