Rezultatele excelente la olimpiadele şcolare trebuie să fie făcute cunoscute, pentru că acestea reprezintă o sursă de mândrie pentru noi toţi şi inspiraţie pentru alţi tineri, a transmis preşedintele Klaus Iohannis la Festivitatea de premiere a elevilor laureaţi la olimpiadele internaţionale, care a avut loc, marţi, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti.
"Gala anuală de premiere a olimpicilor internaţionali celebrează talentul, munca susţinută şi hotărârea voastră de a face performanţă. Cu pasiune şi ambiţie aţi atins excelenţa în diverse discipline. Aceste rezultate strălucite duc numele ţării noastre în toate colţurile lumii unde au loc competiţii la cel mai înalt nivel, astfel că elevii români primesc o binemeritată recunoaştere pentru efortul şi dedicarea lor. Sunt rezultate care reflectă, totodată, atât implicarea profesorilor îndrumători, cât şi a părinţilor, care au înţeles că misiunea lor şi a şcolii sunt complementare. Într-o eră a concurenţei acerbe în care accesul tot mai larg la informaţie vine cu o serie de provocări legate de capacitatea de a filtra şi a selecta ceea ce este relevant şi corect, este absolut remarcabil ceea ce reuşiţi voi prin cunoaştere şi autocunoaştere, mai ales la vârsta voastră. Şi iată că tot efortul şi sacrificiile voastre, dar şi ale profesorilor şi părinţilor voştri au dat roade admirabile. Rezultatele voastre excelente trebuie să fie făcute cunoscute, pentru că acestea reprezintă o sursă de mândrie pentru noi toţi şi de inspiraţie pentru alţi tineri. Voi sunteţi cei care ne daţi speranţă, resursele umane autentice ale României, pentru că ştiţi de ce este capabilă generaţia voastră", a transmis preşedintele României într-un mesaj citit de consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun.
Preşedintele României a precizat că deşi pe diplomele primite de olimpici este trecut doar un singur nume, acestea reflectă "munca unei întregi echipe"."Succesul vostru vorbeşte şi despre profesorii care v-au descoperit talentul, despre arta lor pedagogică şi despre şcolile care au oferit resursele necesare performanţei la cel mai înalt nivel. Felicit cadrele didactice care v-au fost nu numai profesori, ci şi mentori, pentru dedicarea lor şi pentru modul în care v-au ghidat paşi spre o înţelegere profundă a lumii. Un rol esenţial îl au familiile, iar sprijinul emoţional pe care l-aţi primit acasă a fost fundamental. Le mulţumesc că v-au ajutat să rămâneţi motivaţi şi v-au susţinut să vă atingeţi potenţialul. Vă îndemn să reflectaţi la această realizare colectivă, o lecţie valoroasă pentru dezvoltarea României", se arată în mesajul preşedintelui.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că rezultatele tinerilor "sunt o dovadă incontestabilă a potenţialului extraordinar pe care-l are România".Ea a anunţat că o noutate este faptul că profesorii care pregătesc elevii olimpici vor fi plătiţi. "Este pentru prima dată când sunt recompensaţi profesorii care pregătesc copiii pentru olimpiadă", a precizat ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a mai afirmat că începând de anul acesta, pentru susţinerea sistemică a performanţei, a fost înfiinţat Centrul Naţional pentru Excelenţă, care va coordona centrele judeţene din ţară.Ministrul a anunţat şi sumele cu care sunt recompensaţi tinerii olimpici: 20.000 lei pentru premiul I absolut; 15.000 lei pentru premiul I sau medalia de aur; 12.500 lei pentru premiul al II-lea sau medalia de argint; 10.000 lei premiul al III-lea sau medalia de bronz; 6.000 lei menţiune sau diplome echivalente. Pentru elevii care au obţinut distincţii la competiţiile regionale sau balcanice, seniori şi juniori, sumele sunt: 7.500 lei premiul I sau medalie de aur; 6.000 lei premiul al II-lea sau medalie de argint; 4.500 lei premiul al III-lea sau medalie de bronz; 3.500 lei menţiune sau diplome echivalente.
"Profesorii care au pregătit elevii sunt premiaţi cu o sumă egală cu aceea a elevului premiat, iar pentru şcoala de provenienţă se acordă aceeaşi sumă cu cea a elevului premiat, sumă ce se va folosi pentru dotări destinate cu precădere disciplinei sau disciplinelor la care s-au obţinut performanţe şcolare", a adăugat Ligia Deca.
Ministerul Educaţiei a organizat, marţi, festivitatea de premiere a elevilor laureaţi la olimpiadele internaţionale pe discipline şcolare (2023 - 2024), a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor de învăţământ în care elevii/absolvenţii studiază/au studiat.
Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educaţiei este de peste 4.769.000 de lei, înregistrând o creştere substanţială faţă de anul trecut (3.900.000 de lei), precizează organizatorii.