Mii de manifestanţi proeuropeni s-au adunat sâmbătă la Tbilisi pentru a protesta împotriva guvernului, în ajunul învestirii în funcţie a noului preşedinte al Georgiei, a cărui numire este contestată de opoziţie, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Manifestanţii au format un lanţ uman de-a lungul râului din centrul Tbilisi, unii înfăşuraţi în drapele georgiene şi ale UE. Alţii au desfăşurat un banner care cerea "eliberarea deţinuţilor politici", au constatat jurnaliştii AFP.
Protestatarii au cerut eliberarea persoanelor deţinute în timpul manifestaţiilor precedente şi organizarea de noi alegeri legislative.
"Toată lumea trebuie să înţeleagă că protestele nu se vor încheia atâta timp cât toate cererile nu vor fi satisfăcute", a declarat pentru AFP un participant la protest, Teimuraz Ţiklauri, student în relaţii internaţionale.
Statul din Caucaz a fost aruncat într-o criză legislativă după alegerile legislative din octombrie în care partidul la putere Visul georgian a fost dat câştigător, dar opoziţia prooccidentală a denunţat nereguli grave.
Decizia autorităţilor de a suspenda procesul de aderare la UE până în 2028 a turnat gaz peste foc, provocând mai multe săptămâni de manifestaţii proeuropene, dintre care unele au fost dispersate de poliţie.
Ţara se pregăteşte de învestirea, duminică, a noului preşedinte loial Visului georgian, Miheil Kavelaşvili, cunoscut pentru luările sale de poziţie ultraconservatoare şi antioccidentale.
Deşi puterile preşedinţiei sunt limitate în Georgia, învestirea ar urma să provoace o nouă mobilizare susţinătorilor unei aderări rapide la UE, cu atât mai mult cu cât preşedinta la final de mandat, Salomé Zourabichvili, a anunţat că refuză să-şi încheie mandatul dacă nu se organizează noi alegeri legislative.
Această fostă diplomată franceză este în conflict cu guvernul şi dă asigurări că este singura reprezentantă legitimă a puterii.
Ea i-a susţinut pe manifestanţi şi s-a alăturat lanţului uman de la Tbilisi sâmbătă, potrivit televiziunii georgiene.
Învestirea noului preşedinte "nu va avea nicio semnificaţie", a declarat pentru AFP o manifestantă, Natia, de 27 de ani, laureată a facultăţii de ştiinţe politice.
"Kavelaşvili nu va fi niciodată preşedintele Georgiei. După cum Visul georgian nu va fi niciodată forţa conducătoare a ţării, pentru că nu este vorba despre un guvern legitim", a afirmat ea.
Visul georgian, acuzat de criticii săi de derivă autoritară, dezminte în ceea ce-l priveşte orice fraudă la legislative şi acuză opoziţia că vrea să provoace o revoluţie, care ar fi finanţată din străinătate.