Industria petrolieră din Serbia (Naftne industrija Srbije, NIS) întâmpină dificultăți în cumpărarea țițeiului de la comercianții din străinătate, iar clienții săi caută furnizori de combustibil alternativ, anunță Reuters, citat de neftegaz.ru.
NIS este una dintre cele mai mari companii energetice integrate vertical din Europa de Sud-Est.
Este angajată în explorarea și producția de petrol și gaze naturale, prelucrarea și comercializarea produselor petroliere, producerea și vânzarea de energie electrică și implementarea de proiecte în domeniul petrochimiei.
Acţionari: Gazprom Neft (44,85% din acţiuni), Gazprom (11,3%) şi Serbia (29,87%).
Unitățile de producție NIS sunt situate în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, România și Ungaria.
Principalul activ al companiei este marea rafinărie de petrol din Pancevo , cu o capacitate de 4,8 milioane de tone/an.
Gazprom Neft a realizat o modernizare pe scară largă a Rafinăriei de petrol Pancevo, în urma căreia adâncimea de rafinare a petrolului a ajuns la 99,2%.
Potrivit comercianților, NIS, care deține o poziție dominantă pe piața internă, reprezintă aproximativ 80% din livrările de benzină și motorină către Serbia, precum și 90% sau mai mult din combustibilul pentru avioane și păcură.
NIS, care cumpără de obicei țiței în baza unor contracte pe termen lung, și-a anulat licitația din 2025 și, în schimb, cumpără pe piața spot.
Potrivit datelor Kpler, în 2025 importurile de țiței din NIS prin portul croat Omisalj, unde 80% din țițeiul companiei ajunge prin conducta principală de petrol Janaf, vor avea o medie de aproximativ 28.000 de barili pe zi.
Pentru comparație: în 2024 această cifră a fost de 40.000 de barili pe zi, iar în 2023 – 70.000 de barili pe zi.
OMV reziliază contractele cu NIS
Potrivit Reuters, compania energetică austriacă OMV a încetat să mai cumpere combustibil de la NIS din cauza sancțiunilor SUA și își aprovizionează singură rețeaua de benzinării din republica balcanică. OMV deține 64 de benzinării în Serbia.
Acum compania austriacă:
• importă combustibil de la alte rafinării europene și îl transportă cu cisterne de-a lungul râului Dunărea;
• are în vedere achiziționarea de cantități mici din alte surse disponibile.
Să reamintim că OMV deține propriile rafinării în Austria și România.
Greacă Eko, care a cumpărat anterior și combustibil pentru benzinăriile sârbe de la NIS, furnizează acum produse din Grecia.
În același timp, NIS a declarat pentru Reuters că este pregătită să îndeplinească toate obligațiile contractuale, inclusiv față de clienții corporativi și marii cumpărători, adăugând că rafinăria Pancevo funcționează ca de obicei.
Sancțiunile Statelor Unite împotriva NIS
• La 10 ianuarie 2025, administrația de ieșire a președintelui SUA D. Biden a impus sancțiuni împotriva Gazprom Neft și a unui număr de active ale acesteia, inclusiv NIS sârbesc;
• introducerea sancțiunilor era cunoscută dinainte și conducerea sârbă a început negocierile cu Statele Unite;
• Posibilitatea de a naționaliza NIS sau de a cumpăra acțiunile Gazprom Neft și Gazprom NIS în cazul sancțiunilor SUA a fost considerată o opțiune. S-a numit chiar și suma posibilei tranzacții - aproximativ 700 de milioane de euro, în condițiile în care Gazprom Neft a investit peste 3 miliarde de dolari SUA în dezvoltarea NIS din 2009;
• După ce D. Trump a preluat funcția de președinte al SUA, Serbia a intensificat negocierile;
• Pe 4 februarie, NIS a înaintat o solicitare Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA pentru amânarea sancțiunilor cu cel puțin 90 de zile.
De asemenea, grupul Gazprom și autoritățile sârbe au luat măsuri anti-sancțiuni:
• Gazprom Neft a transferat un alt bloc de acțiuni la NIS ( de data aceasta 5,15%) către Gazprom 5,15%, în urma căruia cota Gazprom Neft în NIS a scăzut de la 50% la 44,85%, cea a Gazprom a crescut de la 6,15% la 11,3% (alte 29,87% aparțin Serbiei și acțiunile rămase aparțin Serbiei). acţionari minoritari);
• Autoritățile sârbe, în negocieri cu administrația președintelui american D. Trump, au asigurat o amânare pentru NIS, care expiră pe 28 martie 2025.
La 17 martie 2025, ministrul croat al Economiei și Dezvoltării Durabile A. Šušnjar a anunțat că Jadranski naftovod dd (JANAF), operatorul terminalului petrolier și al sistemului petrolier JANAF din Croația, poate cumpăra participația rusă în NIS.
Pentru NIS, MNP JANAF este principala sursă de aprovizionare cu petrol a rafinăriei Pancevo (o parte din nevoile uzinei sunt satisfăcute de producția proprie de petrol a NIS). MOL ungur este de asemenea interesat să cumpere cota Rusiei la NIS.
Pe 28 martie, președintele sârb A. Vucic a anunțat că Statele Unite au amânat încă o dată introducerea sancțiunilor împotriva NIS pentru 30 de zile.