Cel mai mare baraj hidroenergetic din lume va fi contruit pe marginea estică a platoului tibetan, după ce China a aprobat construcția ambițiosului proiect care ar putea afecta milioane de persoane în aval în India și Bangladesh, scrie Reuters, conform Mediafax.
Barajul ar putea produce 300 de miliarde de kilowați-oră de energie electrică anual, conform unei estimări furnizate de Power Construction Corp of China în 2020. Aceasta ar însemna mai mult decât triplul capacității proiectate de 88,2 miliarde kWh a barajului Three Gorges, în prezent cel mai mare din lume, din centrul Chinei.
Proiectul va juca un rol major în îndeplinirea obiectivelor Chinei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, va stimula industriile conexe și va crea locuri de muncă în Tibet, a anunțat miercuri agenția oficială de presă Xinhua.
Barajul va fi situat pe cursul inferior al râului Yarlung Zangbo. O secțiune a râului are o cădere spectaculoasă de 2 000 de metri pe o distanță scurtă de 50 km, oferind un potențial hidroenergetic uriaș, precum și provocări tehnice pe măsură.
Autoritățile chineze nu au indicat numărul de persoane pe care proiectul din Tibet le-ar strămuta și cum ar afecta ecosistemul local, unul dintre cele mai bogate și mai diverse de pe platou. Cu toate acestea, India și Bangladesh și-au exprimat îngrijorarea cu privire la baraj, proiectul putând modifica nu numai ecologia locală, ci și debitul și cursul râului din aval.