O balenă cu cocoașă a efectuat una dintre cele mai lungi și neobișnuite migrații înregistrate, străbătând cel puțin 13.000 km între Oceanul Pacific și Oceanul Indian, potrivit jurnalului științific Royal Society Open Science, citat de BBC, informează Mediafax.
Descoperirea a fost posibilă datorită fotografiilor realizate în 2017 în largul coastelor Columbiei și în 2022 lângă Zanzibar, sugerând că această migrație ar putea fi influențată de schimbările climatice.
Dr. Ekaterina Kalashnikova, de la Programul pentru Cetacee din Tanzania, a descris această performanță ca fiind „impresionantă și neobișnuită chiar și pentru această specie extrem de migratoare”. Se crede că aceasta este cea mai lungă distanță parcursă vreodată de o balenă cu cocoașă.
Balenele cu cocoașă sunt cunoscute pentru migrațiile lor impresionante între zonele tropicale de reproducere și cele de hrănire din apele mai reci.
Totuși, călătoria acestui mascul, care a implicat două regiuni de reproducere foarte îndepărtate, este cu adevărat remarcabilă.
Cercetătorii sugerează două posibile motive: schimbările climatice care afectează rezervele de krill, hrana principală a balenelor, sau încercarea de a explora noi zone de reproducere pe măsură ce populațiile de balene se refac datorită eforturilor globale de conservare.
„Motivațiile exacte rămân necunoscute, însă printre posibilii factori se numără schimbările climatice globale, evenimentele de mediu extreme – tot mai frecvente în prezent – și mecanismele evolutive ale speciei,” explică Dr. Kalashnikova.
Descoperirea traseului a fost posibilă datorită bazei de date Happywhale.com, care colectează sute de mii de fotografii de la cercetători, pasionați de observarea balenelor și publicul larg. Prin utilizarea inteligenței artificiale, sistemul identifică balenele individuale după formele și modelele unice ale cozii lor.