FOTO Se încing spiritele în Asia: Coreea de Nord a recuperat epava unei drone venite din Coreea de Sud

FOTO Se încing spiritele în Asia: Coreea de Nord a recuperat epava unei drone venite din Coreea de Sud
📅 2024-10-19

Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că a recuperat epava cel puţin unei drone "venite din Coreea de Sud" şi a publicat imagini cu aparatul, a cărui origine sud-coreeană a fost confirmată de unii experţi, relatează AFP.

Pe 11 octombrie, Coreea de Nord a acuzat Seulul că a trimis spaţiul aerian al capitalei Phenian drone încărcate cu pliante de propagandă, ceea ce Sudul a negat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării nord-coreean a declarat totuşi sâmbătă că forţele de securitate ale ţării au găsit o dronă zdrobită la Phenian pe 13 octombrie, potrivit agenţiei de presă oficiale KCNA.

Anchetele derulate "au dovedit ştiinţific că drona a venit din Republica Coreea", a declarat acest purtător de cuvânt al cărui nume nu a fost comunicat, utilizând numele oficial al Coreei de Sud.

Responsabilul a dat asigurări că dispozitivul este de acelaşi tip ca cele prezentate la Seul în cadrul unei defilări de Ziua forţelor armate în 2023.

El a spus totuşi că este "mai degrabă probabil" ca această dronă să fie cea care "a răspândit pliante în centrul municipalităţii Phenianului", în condiţiile în care anterior Phenianul a afirmat că e sigur de acest lucru.

KCNA a publicat mai multe imagini cu aparatul sud-coreean, între care şi una în care acesta este blocat într-un copac.

Aceste fotografii lasă să se vadă "cu claritate o mică dronă de recunoaştere cu rază lungă utilizată de armata sud-coreeană", a declarat pentru AFP Hong Min, analist al Institutului coreean pentru reunificare naţională.

Potrivit Coreei de Nord, drona a fost găsită în cartierul Hyongjesan, în Phenian. Ori, potrivit lui Hong Min, acest sector este apropiat de centrul nord-coreean de cercetare asupra rachetelor Sanum.

Dispozitivul "a fost poate utilizat pentru o misiune de recunoaştere", estimează expertul.

Armata sud-coreeană a dezminţit orice implicare şi apoi a încetat să comenteze incidentul, în timp ce speculaţii locale vorbesc despre implicarea unor grupuri de militanţi din Coreea de Sud, obişnuiţi să trimită propagandă şi bani în Coreea de Nord, în general prin baloane zburătoare.

Phenianul a avertizat că va considera o "declaraţie de război" orice nou incident de acest tip

În 2022, Coreea de Nord a trimis drone spre Sud, dintre care cinci au reuşit să traverseze frontiera, determinând armata sud-coreeană să recurgă la tiruri de avertisment şi să desfăşoare avioane de luptă. Acestea nu au reuşit însă să doboare nici măcar o dronă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Cum l-a blocat un credincios pe ÎPS Teodosie: 'Da, este curios!'

În cadrul emisiunii Cuvântul Ierarhului de la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie a răspuns unei întrebări delicate despre lipsa mustrării de conștiință pentru unele păcate, explicând importanța conștientizării acestora și a căinței. Citește mai departe...

Ministrul iranian de Externe: 'Nu vom cădea în capcana întinsă de Netanyahu'

Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan a declarat sâmbătă că "atitudinea agresivă a Israelului" a forţat Iranul "să ia măsuri legitime" ca răspuns, informează AFP, conform Agerpres, în timp ce  ministrul iranian de Externe a dat asigurări Citește mai departe...

O mega anchetă a bubuit în Moldova, cu doar o zi înaintea alegerilor prezidențiale: Doi granguri deja au fost reținuți

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat, sâmbătă, că două persoane care au fost reţinute în urmă cu o zi ca urmare a investigaţiei publicaţiei Ziarul de Gardă au fost plasate în arest preventiv. Citește mai departe...

Como şi Parma au terminat 1-1 în etapa a 8-a

Echipa italiană Parma a terminat la egalitate sâmbătă, în deplasare, scor 1-1, cu formaţia Como, în etapa a opta din Serie A, potrivit news.roParma a început meciul fără cei doi români în formula de start, Dennis Man şi Valentin Mihăilă rămânând pe bancă. Citește mai departe...

Bernadette Szocs va juca pentru aur la Campionatul European, la dublu

Perechea Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (România/Austria) s-a calificat, sâmbătă, în finala probei de dublu feminin din cadrul Campionatului European Individual 2024, care se desfăşoară la Linz. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.