FOTO Paraidolie pe Marte: A fost găsit ceva asemănător unui cap de om

FOTO Paraidolie pe Marte: A fost găsit ceva asemănător unui cap de om
📅 2024-10-19

Roverul Perseverance a surprins pe Marte o formă neobișnuită: o piatră ce seamănă izbitor cu un cap uman deshidratat și decapitat, expusă sub lumina intensă a Soarelui.

Din fericire (sau poate din contră, pentru unii), această „față” nu este un cap uman, ci o simplă rocă, asemănătoare cu majoritatea altor formațiuni de pe Marte care nu sunt gheață, praf sau nori, conform Descopera.ro.

Fotografia a fost realizată pe 27 septembrie 2024, iar roca pare a fi o bucată de gresie sedimentară, similară cu alte roci din zonă. Marte, în special în regiunile unde se crede că a existat apă, este plină de astfel de formațiuni, potrivit Science Alert.

Forma sa este ceea ce o face specială: prin eroziune și un anumit unghi de fotografiere, roca dă iluzia unui cap uman întins, având trăsături care amintesc de sprâncene, nas, gură și bărbie.

Acest fenomen este un exemplu de pareidolie, un procesprin care creierul identifică forme familiare în obiecte aleatorii. Pe Marte, s-au descoperit și alte roci care seamănă cu fețe de animale, ciuperci, figuri sculptate și diverse obiecte.

Pareidolia apare atunci când ochii percep umbre sau forme, iar creierul ajunge rapid la concluzii, influențat de girusul fusiform, o zonă responsabilă cu recunoașterea fețelor. Exemple celebre ale acestui fenomen pot fi întâlnite și pe Pământ, cum ar fi „Badlands Guardian”, o formațiune care arată ca o față umană văzută din aer.

Deși e captivant să observăm cum o piatră de pe Marte poate lua forme asemănătoare cu un cap umanoid, aceasta rămâne doar o coincidență. Până în prezent, nu există dovezi că viața complexă a existat sau a vizitat vreodată Planeta Roșie.

Totuși, umanitatea speră să schimbe acest lucru prin viitoarele misiuni cu echipaj pe Marte. Cine știe, poate vom fi noi cei care vom lăsa în urmă obiecte misterioase pentru a-i deruta pe viitorii exploratori extraterestri.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Cum l-a blocat un credincios pe ÎPS Teodosie: 'Da, este curios!'

În cadrul emisiunii Cuvântul Ierarhului de la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie a răspuns unei întrebări delicate despre lipsa mustrării de conștiință pentru unele păcate, explicând importanța conștientizării acestora și a căinței. Citește mai departe...

Ministrul iranian de Externe: 'Nu vom cădea în capcana întinsă de Netanyahu'

Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan a declarat sâmbătă că "atitudinea agresivă a Israelului" a forţat Iranul "să ia măsuri legitime" ca răspuns, informează AFP, conform Agerpres, în timp ce  ministrul iranian de Externe a dat asigurări Citește mai departe...

O mega anchetă a bubuit în Moldova, cu doar o zi înaintea alegerilor prezidențiale: Doi granguri deja au fost reținuți

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat, sâmbătă, că două persoane care au fost reţinute în urmă cu o zi ca urmare a investigaţiei publicaţiei Ziarul de Gardă au fost plasate în arest preventiv. Citește mai departe...

Como şi Parma au terminat 1-1 în etapa a 8-a

Echipa italiană Parma a terminat la egalitate sâmbătă, în deplasare, scor 1-1, cu formaţia Como, în etapa a opta din Serie A, potrivit news.roParma a început meciul fără cei doi români în formula de start, Dennis Man şi Valentin Mihăilă rămânând pe bancă. Citește mai departe...

Bernadette Szocs va juca pentru aur la Campionatul European, la dublu

Perechea Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (România/Austria) s-a calificat, sâmbătă, în finala probei de dublu feminin din cadrul Campionatului European Individual 2024, care se desfăşoară la Linz. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.