Agricultorii moldoveni amenință cu blocarea tuturor vămilor Republicii Moldova cu Ucraina, inclusiv importul sau tranzitul pe cale feroviară, dacă autoritățile de la Chișinău nu vor prelungi, în regim de urgență, importul licențiat de cereale și oleaginoase din țara vecină.
'Deși promisiuni de prelungire a importului licențiat de cereale și oleaginoase inclusiv după data 31 decembrie 2024, a fost promisă de fostul ministrul al Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea încă din data de 27 iunie 2024, am constatat că, abia ieri, pe data de 18 Decembrie 2024, a fost publicat un proiect de Lege privind importul licențiat provizoriu de cereale și oleaginoase care este supus Consultărilor Publice până pe data de 01 ianuarie 2025:
Acest lucru demonstrează că autoritățile Republicii Moldova, inclusiv Parlamentul Republicii Moldova vor adopta o astfel de Lege care va intra în vigoare abia pe la sfârșit de ianuarie sau mijloc de februarie 2025.
Atragem atenția că România deja a decis prelungirea importului licențiat a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina până la 31 iulie 2025.
Este bine-cunoscut demult faptul că Asociația Forța Fermierilor, dar și recent alte două asociații de profil, au cerut expres prelungirea importului licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina, lucru care autoritățile noastre au decis să îl tergiverseze maxim posibil, iar astăzi, cu 11 zile înainte de expirarea măsurii temporare de import licențiat la aceste produse deja prețul la Floarea Soarelui a început să scadă la achiziția de la producătorul local.
În acest context facem anunț public către societate și autorități, dar și un apel către toi fermierii și procesatorii din țară
1. Astăzi va avea loc ședința extraordinară a Consiliului de Administrare a Asociației Forța Fermierilor la care se va decide posibila măsură de protest prin blocarea tuturor vămilor cu Ucraina, inclusiv blocarea importului sau tranzitului pe cale feroviară, dacă legal în regim de urgență nu va fi prelungit importul licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina odată cu expirarea acestei măsuri.
2. Facem apel către toate asociațiile de profil și agricultorii din toată țara să conștientizeze pericolul pentru producătorul și economia locală și să se alăture acestei acțiuni posibile protest, care va distruge complet sectorul agricol al țării noastre.
E timpul ca toți agricultorii să conștientizeze că solidarizarea și unirea forțelor tuturor este absolut necesară ca ramura agricolă să mai poată fi salvată'.
Pe 18 decembrie, mai mulți agricultori s-au adunat în fața clădirii Guvernului de la Chișinău, la un protest pe care l-au anunțat anterior. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a ieșit să discute cu manifestanții, dar propunerea sa i-a indignat pe fermieri, care au huiduit-o, în timp ce se îndrepta spre mașina sa, conform unimedia.info.
Fermierii au încercat să intre în clădirea Guvernului, în timpul protestului pe care l-au susținut în Piața Marii Adunări Naționale. Poliția a baricadat intrarea și le-a solicită să respecte legea. „Bolea, ieși afară! Recean, ieși afară!”, au scandat manifestanții.
Zilele trecute, agricultorii au anunțat că reiau protestele în fața Guvernului și a Parlamentului. „Executivul a ales să distrugă agricultorii care luptă pentru supraviețuire. Cel mai evident lucru demonstrat de acest Guvern este că apără și susține aprig companiile mari transnaționale și offshore, iar producătorii locali mici și mijlocii sunt intenționat distruși și falimentați”, a menționat Asociația Forța Fermierilor, într-un comunicat.