Peste 100 de persoane au participat, joi seara, la Teatrul Jean Bart din Tulcea, la o serie de evenimente prin care administraţia locală şi Centrul cultural "Jean Bart", în parteneriat cu Muzeul naţional "George Enescu" şi Liceul de arte "George Georgescu", au marcat împlinirea a 70 de ani de la dispariţia unuia dintre cei mai importanţi muzicieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Evenimentele au debutat cu proiecţia documentarului "Muzica rănilor de război" care prezintă viaţa lui George Enescu, implicat în sprijinirea victimelor primului Război Mondial, precum şi cu expoziţia de documente şi fotografii inedite oferite de Muzeul naţional "George Enescu", momente care au fost urmate de un concert susţinut de Alexandra Amariei - pian, şi Sabin Penea - vioară.
"Cel mai greu în seara aceasta a fost gestionarea emoţiilor care nu au de-a face cu cântatul pe scenă. La numărul de concerte pe care l-am avut într-un fel nu te mai sperie buza scenei, dar ştiind că dincolo de ea sunt toţi oamenii care te-au văzut din momentul în care nu ştiai în ce parte se ţine vioara la gât, îţi dai seama că eşti într-o poziţie foarte sensibilă", a declarat pentru AGERPRES violonistul Sabin Penea.
De altfel, în perioada 9-11 aprilie, cei doi artişti tulceni, Alexandra Amariei şi Sabin Penea, au susţinut cursuri cu elevii Liceului de arte "George Georgescu".
"Am lucrat cu ei piese clasice. A fost o experienţă extraordinară pentru mine să văd ce tineri talentaţi şi motivaţi sunt, ce curat şi frumos au lucrat şi munca de ani de zile a doamnelor profesoare. A fost excepţional. M-am simţit onorată să am această posibilitate şi sper că şi ei au văzut lucrurile în acelaşi fel", a afirmat Alexandra Amariei.
Foşti colegi la Liceul de arte "George Georgescu" din Tulcea încă din clasa I, cei doi artişti şi-au continuat ulterior studiile în Bucureşti şi în Europa, susţinând recitaluri în compania unor prestigioşi muzicieni din întreaga lume.
Stabiliţi în străinătate, ei continuă colaborarea şi realizează proiecte care promovează valori culturale româneşti.
Născut la 7/19 august 1881, în comuna Liveni-Vârnav din judeţul Botoşani, compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, George Enescu a fost unul dintre cei mai proeminenţi muzicieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea. Astăzi, comuna în care a copilărit îi poartă numele.