Preşedintele USR, Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat că în România nu trebuie majorate taxele, în schimb este necesară o tăiere a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile statului.
Ea a acuzat guvernele conduse de PNL şi PSD că se fac vinovate de nivelul la care a ajuns deficitul bugetar.
"Nu este cazul să creştem taxele. Avem soluţii pentru un stat mai suplu: tăierea cheltuielilor, să nu mai facem atâtea cheltuieli inutile. Este esenţial să tăiem din cheltuielile cu bunuri şi servicii din instituţiile statului. Avem peste 190 de agenţii, inspectorate, institute, care nu îşi au rostul. Unele dintre ele pot să fie comasate. Altele trebuie desfiinţate, cu siguranţă. Şi să oprim şi găurile negre, companiile de stat în care tronează în consiliile de administraţie tot felul de rude ale politicienilor din cauza cărora am pierdut 500 de milioane de euro din PNRR. Cu banii aceştia putem să facem cel puţin cinci spitale", a spus Lasconi, la "Dezbaterea preşedinţilor", organizată de Digi 24 preluat de agerpres.
În vederea recuperării prejudiciilor din dosarele de corupţie, liderul USR a pledat pentru o digitalizare a ANAF. Ea a menţionat că programul de guvernare al USR prevede un comision de 5% pentru cei de la Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în cazul în care identifică şi alte bunuri faţă de cele aflate "la vedere".
"Să aibă un comision de 5% pentru tot ceea ce găsesc extra, faţă de ceea ce este la vedere. În momentul în care trebuie să recuperezi un prejudiciu, îţi apar nişte informaţii care sunt la vedere; de exemplu, conturile din băncile din România. Dacă acest angajat reuşeşte să găsească o casă prin Franţa sau Spania, de vreo 5 milioane de euro, să aibă posibilitatea să câştige acei 5%", a spus ea.
Elena Lasconi a menţionat că, în calitate de primar, a atras fonduri europene totalizând bugetul oraşului Câmpulung pe patru ani.
"Statul român a atras 5%. Noi ne uităm la Uniunea Europeană ca la o puşculiţă. Nu suntem în stare să atragem fonduri europene şi s-a ales întotdeauna calea uşoară, dar foarte grea pentru noi şi generaţiile nenăscute: de a împrumuta bani, cu dobânzi foarte mari. Eu cred că este esenţial să ne suflecăm mânecile şi să accesăm fondurile acestea europene. Este esenţial să regândim diplomaţia economică, pentru că noi nu avem reprezentativitate în ambasadele noastre din toată lumea, astfel încât să atragem investitori în România. (...) Dar asta nu se va întâmpla peste noapte, atâta timp cât investitorii străini nu văd la noi predictibilitate. Nu poţi să vii să investeşti în România dacă schimbi legislaţia de două - trei ori pe an", a spus liderul USR.