Economistul Bogdan Glăvan, profesor universitar, consideră că România riscă să ajungă în situația Greciei, unde între 2012 și 2022 puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut cu o treime. Economistul a explicat că afirmațiile sale „nu sunt chestii alarmiste”, ci se bazează pe „semnale de alarmă serioase”, conform aktual24.ro.
- Bogdan Glăvan a fost consilier guvernamental pe teme economice al fostului premier Ludovic Orban și a candidat la alegerile parlamentare din 1 decembrie pentru un mandat de senator, la Iași, din partea partidului Forța Dreptei.
Extrase din interviu:
- Asa cum stiti, Romania incheie anul asta cu un deficit bugetar egal, practic, cu cel din pandemie. Nu poate fi cuantificat exact, in acest moment, pentru ca, pe langa ultima cifra avansata, de 8,5% din PIB, mai sunt taxe inventate in trecut, declarate neconstitutionale de CCR, in domeniul energiei, in domeniul pensiilor speciale. Asadar, nu stim, cu alte cuvinte, cat va fi, pana la urma, gaura.
- Inseamna ca tot ceea ce ofera statul – intre ghilimele ofera –, adica pensii, salarii, autostrazi, scoli pentru copii si toate celelalte, este de fapt finantat pe datorie. O treime din aceste oferte, din aceste servicii publice, sunt de fapt pe datorie. Si nu exista nicio perspectiva! Romania nu traieste, de fapt, in mod independent financiar. Suntem complet dependenti de aceste imprumuturi. Adica suntem precum un drogat, un pacient care e dependent de medicamente. Atat de dependenti incat putem sucomba in orice moment. Adica aproape ca nu avem cum sa platim aceste datorii.
- Si situatia nu poate decat sa se agraveze in anii urmatori! Stim ca dupa 2030-2031 incepe sa iasa la pensie generatia masiva de decretei. Asta e de notorietate. Sistemul de sanatate nu functioneaza in echilibru, ci este si el pe deficit si trebuie subventionat. Adica trebuie luati bani din diverse taxe pentru a plati tratamentele medicale, medicamentele, spitalizarile oamenilor. Romania e o tara in care doar jumatate din populatie plateste contributii de sanatate si toata lumea beneficiaza. Educatia consuma bani, ca eu nu stiu sa produca bani! Armata consuma bani, ca nu produce bani. Deci, toate celelalte segmente consuma bani. Companiile de stat, in buna masura, consuma bani. Sunt si unele care produc bani, dar per ansamblu, sectorul public este pe deficit si este neverosimil ca el ar putea ajunge in echilibru. Asta s-ar putea intampla doar daca se produce o amputare totala, radicala. Adica nu mai ai ingrijire medicala, de exemplu! Continuam sa platim contributii de sanatate, dar nu mai ai ingrijire medicala, pur si simplu! Sau nu mai ai pensii, pur si simplu! Atunci, da! Atunci, matematic, ai ajunge pe echilibru.
- Deci, ce vreau sa va spun este ca situatia se va agrava in perspectiva. Romania se indreapta catre o criza foarte mare, similara cu cea care s-a produs in Grecia. Ca sa dau un singur element descriptiv, pentru a intelege ce s-a produs in Grecia, incepand din 2012, cand a ajuns in aceasta gaura, si pana in 2022, deci timp de un deceniu, salariile reale, adica puterea de cumparare a grecilor, a scazut cu o treime!
- Nu sunt chestii alarmiste! Si acest lucru se vede pe piata, se vede din dobanzile la care se imprumuta statul roman. Statul roman se imprumuta in octombrie, de exemplu, cu acea emisiune de titluri de stat Fidelis, la 7%. Si acum s-a imprumutat la 7,6% pe 5 ani! Deci in doua luni a crescut de la 7% la 7,6%! Iar acum, daca ne uitam in piata, cred ca este 8% randamentul. Pai, este o crestere foarte mare si brusca! Deci sunt niste semnale de alarma serioase! Dar nu s-a intamplat vreo criza, da? In momentul in care se intampla un soc cu adevarat, nu mai vorbim ca creste de la 7 la 7,6 sau de la 7 la 8% rata dobanzii! Atunci explodeaza, pur si simplu! Deci nu sunt niste chestii alarmiste.
- Punctul cu adevarat nevralgic, punctul de inflexiune al Romaniei, nu este acum! Punctul de inflexiune va fi cand sa va incheia PNRR-ul! Pentru ca atunci o parte din aceste perfuzii pe care le primim noi, din acest drog pe care ni-l administram acum, se va termina! Atunci nu vor mai intra in Romania acesti bani. Atunci sa vedem noi de unde da statul pensii, salarii! Deci, asta se va intampla prin 2026-2027. Sa vedem atunci cine va mai plati lucrurile astea! Am vazut in Ungaria ce s-a intamplat. Ungaria, care n-a avut PNPR-ul, pentru ca a fost amanat un timp, a avut inflatie de 20%! Depreciere a forintului! Pai, cat era forintul in urma cu 3-4 ani si cat este acum? Deci, lumea nu este constienta, nu-si pune problema. Creierul nostru este amortit si este obisnuit sa traiasca cu 5 lei un euro! De ani de zile e asa. Leul este stabil deoarece in Romania intra multa valuta. A intrat si intra multa valuta. Cand aceasta valuta nu va mai intra in Romania, cand va seca acest influx de valuta, atunci leul se va duce de rapa! Asa cum s-a dus forintul. Si atunci o sa tipam brusc ca nu intelegem de ce, in loc de 5 lei, un euro este 6 lei!
- Eu retraiesc, ca sunt destul de batran si am mai trait lucrurile astea de mai multe ori, discutia despre inghetarea angajarilor la stat, inghetarea salariilor, inghetarea pensiilor, austeritate! Iarasi, cuvantul asta e o chestie! Asta inseamna exact ca nu vrei sa faci reforme! Este exact lucrul pe care nu trebuie sa-l facem. Nu trebuie sa mai inghitim in Romania chestia asta. De ce: pentru ca nu e decat o politica prin care se cumpara putin timp. Guvernul isi trage un pic sufletul. Isi cumpara un pic de timp. Sigur ca, daca ingheti angajarile si ingheti salariile sau pensiile, iti scade cheltuiala publica un an. Asa, si? Unde vei fi peste un an de zile?
- Sa fim seriosi, a ingheta salariile sau a ingheta pensiile inseamna exact asta, ca le tai! Pentru ca in Romania preturile cresc. Salariile reale vor scadea! Noi le mentinem in termeni nominali, dar, de fapt, ele vor valora mai putin. Deci o taiere, ca despre asta discutam, de fapt. Deci asta nu este o politica prin care sa insanatosesti finantele publice. Este o politica mincinoasa, care poate da niste roade pe termen scurt, dar pe termen lung nu rezolva nimic. E mai rau decat atat, de fapt. Cu o astfel de politica – pentru ca asta se va intampla! – nu faci decat sa irosesti inca o data, pentru a 10-a oara in istorie, momentul in care puteai sa faci niste reforme chirurgicale, singurele reforme care te pot insanatosi cu adevarat.