Echipele de salvare din Vanuatu au continuat miercuri să caute persoane blocate sub dărâmături, după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a lovit marți capitala Port Vila a națiunii din Pacific, omorând 14 persoane și avariind două rezervoare, ambasade străine și un spital, informează Rador Radio România.
Cel puțin 200 de persoane sunt tratate pentru răni la spitalul principal al capitalei, 14 decese fiind confirmate, a declarat un oficial al Crucii Roșii pe X, citând guvernul Vanuatu. „Operațiunile de salvare continuă pentru a-i elibera pe cei prinși sub dărâmături după cutremur, iar atenția se îndreaptă către nevoile urgente, cum ar fi primul ajutor, adăpostul și apa”, a declarat Katie Greenwood, șefa delegației pentru Pacific a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Mai multe replici au zguduit Vanuatu peste noapte, iar Centrul German de Cercetare pentru Geostiințe (GFZ) a raportat că un al doilea cutremur cu magnitudinea 6,1 a lovit țara miercuri. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 km, a declarat GFZ. „Chiar și cu doar două minute în urmă, am avut un alt șoc... probabil că nici nu s-ar număra câte. O mulțime de replici de-a lungul nopții”, a declarat miercuri pentru ABC News australianca Caroline Bird, care administrează o stațiune în Port Vila. Postul național de televiziune VBTC a difuzat imagini cu vehicule strivite sub dărâmăturile clădirilor prăbușite și bolovani împrăștiați pe o autostradă.
Imaginile filmate cu drona au arătat alunecări de teren în apropierea unui terminal maritim, în timp ce corturi de triaj au fost instalate în fața spitalului din Port Vila pentru a gestiona afluxul de pacienți. Prim-ministrul interimar Charlot Salwai a declarat stare de urgență și a impus o interdicție de circulație timp de șapte zile în zonele cele mai afectate. A fost solicitată asistență internațională. Imagini postate pe rețelele de socializare au arătat piloni de beton prăbușiți pe o clădire care găzduiește misiuni străine în capitală, inclusiv ambasadele SUA, Marii Britanii, Franței și Noii Zeelande.
Ministrul de externe Penny Wong a declarat că Australia se pregătește să trimită ajutoare, în timp ce Noua Zeelandă a declarat că va trimite un avion pentru a verifica dacă aeronavele pot ateriza în Vanuatu, unde aeroportul internațional a rămas închis. Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a estimat că 116.000 de persoane, aproximativ o treime din populația țării, au fost afectate de cutremur. Australianul Mike Thompson, care locuiește în Vanuatu de două decenii și conduce un parc de distracţii cu tiroliană acolo, a declarat pentru ABC News că a ajutat la scoaterea oamenilor de sub dărâmături peste noapte.