Spitalele din întreaga Europă se confruntă cu o perioadă dificilă, deoarece cazurile de gripă continuă să crească brusc în urma sezonului de sărbători, informează EURONEWS, conform Rador Radio România.
Afectează persoane de toate vârstele, însă copiii sub 15 ani și persoanele de peste 60 de ani suferă cel mai mult. Pentru a face față numărului tot mai mare de pacienți, multe spitale au înființat unități temporare pentru a reduce presiunea asupra departamentelor de urgență. Pacienții vârstnici prezintă un risc mai mare de complicații respiratorii grave.
Dr. Jean-Luc Leymarie, un medic generalist din Franța, și-a exprimat îngrijorarea, spunând:
„A trecut mult timp de când nu am mai văzut o epidemie atât de mare. Din păcate, majoritatea cazurilor grave implică persoane care nu sunt vaccinate”.
Situația este similară în Spania, cu regiuni precum Catalonia și Valencia, care se simt deja copleșite de afluxul de cazuri de gripă. Spitalele se pregătesc pentru un vârf așteptat în următoarea săptămână, tulpina dominantă în acest sezon fiind gripa B. Deși unitățile medicale nu sunt atât de aglomerate ca în anii precedenți, lucrătorii din domeniul sănătății fac apel la pregătire.
Ungaria
Ungaria raportează, de asemenea, o creștere a cazurilor de gripă, ceea ce a dus la punerea în aplicare a unor măsuri sanitare mai stricte. În Budapesta unele clinici au impus purtarea obligatorie a măștilor, iar interdicțiile privind vizitatorii au fost puse în aplicare pentru a ajuta la controlul răspândirii virusului. Spitalele din Győr, Vác și Debrecen au urmat exemplul pentru a limita răspândirea virusului.
România
Nici România nu a fost cruțată. Săptămâna trecută au fost înregistrate peste 4.100 de cazuri, aproape dublu față de săptămâna precedentă. Patru decese au fost legate de complicațiile gripei. Bucureștiul și alte câteva regiuni, inclusiv Cluj și Brașov, raportează cel mai mare număr de cazuri. Oficialii din domeniul sănătății avertizează asupra unei noi creșteri odată cu redeschiderea școlilor și recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire. Cu peste 1,1 milioane de vaccinuri antigripale administrate în România doar în acest sezon gripal, medicii subliniază că nu este prea târziu pentru a vă proteja. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, vaccinul prin pulverizare nazală oferă o opțiune fără ace. Imunitatea se dezvoltă în aproximativ două săptămâni.
În timp ce Europa se luptă cu această epidemie sezonieră, experții medicali de pe întregul continent îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție, inclusiv vaccinarea, pentru a atenua impactul gripei.