După alegerile din SUA, majorări de taxe care vor afecta economia!? Cum stă România (analiză)

După alegerile din SUA, majorări de taxe care vor afecta economia!? Cum stă România (analiză)
📅 2024-10-23

În timp ce sistemul electoral din SUA crește incertitudinea în privința rezultatului și candidații apar suficient de apropiați în sondaje, astfel încât orice rezultat pare posibil, investitorii își îndreaptă atenția asupra economiei și perspectivelor unui an 2025 cu noi provocări, subliniază Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale.

În vreme ce Kamala Harris are în vedere politici pentru reglementarea unor prețuri și temperarea costului locuințelor, Donald Trump ar plănui măsuri de reducere a taxării și susținere a energiei convenționale. Efectele se vor resimți inclusiv mult mai departe decât granițele SUA, chiar și din pură perspectivă economică, înainte de a lua în considerare liniile diferite de politică externă.

Pentru actualul președinte Joe Biden, care a menținut taxele vamale introduse de Trump, strategia a fost cea de reducere a expunerii la China. Totuși, un al doilea mandat al lui Trump, având în vedere amenințătorul nivel de tarifare cu 60% propus în campanie, ar însemna un efort în direcția „decuplării” de China, arată Claudiu Cazacu.

Totuși, aceasta s-ar produce fragmentar, în timp, și cu anumite consecințe la adresa eficienței lanțurilor de aprovizionare și ale prețurilor. În cele din urmă, după o perioadă de tranziție, s-ar atinge un alt nivel de echilibru relativ, dar între timp afectând și state precum Vietnam, Malaezia, Mexic care au operat atât ca intermediari sau „conectori” între SUA și China, cât și ca beneficiari al relocării activelor productive.

Consumatorul ar fi cel care ar duce pe umeri o parte semnificativă din costul ajustării. Europa deja plătește prețul unei lente repoziționări potrivite pentru noul climat industrial, cu decalaje față de vârful digitalizării și tehnologiei AI din SUA și China și cu o severă concurență pe segmentul auto dinspre China. În aceste condiții, continentul riscă să prelungească sau chiar să mărească diferența de creștere economică față de celelalte mari economii.

În plus, slăbirea unor alte piețe emergente înseamnă o luptă și mai grea pentru țările exportatoare din Europa.

Deși economia a surprins favorabil în SUA, cu un avans văzut de Conference Board la 2,5% anul acesta și o creștere de 1,7% anul viitor, în timp ce datele prelucrate de Atlanta Fed arată chiar 3,4% ritm de creștere a PIB în trimestrul al treilea, aceasta nu pare a opri Rezerva Federală din tendința de scădere a dobânzilor, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Mișcarea este posibilă cu retragerea inflației, dar necesară în condițiile unei îndatorări publice în creștere. Peste 35% din veniturile obținute din taxe se îndreaptă către plata dobânzilor datoriei publice, în creștere de la aproape 20% cu 3 ani înainte. Până la urmă, taxele vamale sunt o formă de impozitare, iar politica băncii centrale va încerca să echilibreze balanța.

Dacă Trump favorizează menținerea unor niveluri mai reduse ale taxării individuale după 2025, iar Harris ar permite revenirea la palierele mai ridicate de dinainte de 2017, pare totuși limpede că, sub o formă sau alta, nivelul general de taxare va crește, doar sursa fiind diferită: companiile și cei cu venituri ridicate în varianta Harris, iar importurile în varianta Trump.

Totuși, sunt unele semne de întrebare despre cât de echilibrat ar putea fi bugetul american prin veniturile aduse de taxele vamale. O îngrijorare referitoare la creșterea deficitului susține, pe lângă alți factori, și aprecierea aurului.

Alegerile din SUA, efect și asupra României

În România, spațiul pentru creșteri de taxe ar putea fi amplu, având în vedere estimările pentru deficitul de cash de 8% sau 237 miliarde de lei, cu aproape 10% peste nivelul estimat anterior și ponderea tot mai mare a cheltuielilor pentru plata dobânzilor datoriei publice, subliniază Claudiu Cazacu.

Alegerile ar putea marca ieșirea din starea de expectativă a unora dintre agenții economici și ar putea debloca, de aici, un impuls favorabil, probabil însă mai mult decât compensat de prelevarea, prin taxe, a unor sume necesare aducerii deficitului bugetar pe un trend mai aproape de cel suportabil pe termen mediu lung.

Apropierea alegerilor americane înseamnă un nivel mai ridicat de incertitudine care, la rândul său, afectează economia reală. Componenta de incertitudine într-un sondaj NFIB destinat firmelor mici din SUA a ajuns la 103 puncte, un nivel record.

Un mod de așteptare poate însemna amânarea unor investiții și, pe de altă parte, poate însemna deblocare și un ritm mai accentuat după alegeri.

Istoric vorbind, pe termen mediu și lung, bursele sunt mai sensibile la tendințele economiei reale și ale inflației decât la rezultatul alegerilor. Regimul cel mai favorabil tinde să fie cel al creșterii economice combinate cu scăderea inflației, oferind pentru S&P500 un avans mediu de 3,52% în trei luni.

De data aceasta, cu bursele aproape de maxime istorice și entuziasmul referitor la AI concentrat în Nvidia și radiind spre alți giganți din domeniul tehnologiei, piețele par a culege deja roadele scăderii inflației.

Totuși, anul viitor, componenta de creștere economică ar putea fi mai dificil de îmbunătățit, aducând riscuri suplimentare investitorilor, subliniază consultantul de strategie XTB România.

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

AUR denunţă triplarea alocării de bani pentru partidele politice

AUR denunţă miercuri triplarea alocării de bani pentru partidele politice, arătând că în prag de alegeri, partidele s-au trezit în conturile bancare cu 73 de milioane de lei în plus, subvenţii acordate prin Autoritatea Electorală Permanentă. Citește mai departe...

VIDEO AUR face concurență Glovo. Simion: 'Voi livra pachetele voastre pentru apropiații din toată Europa'

Partidul AUR face concurență serioasă Glovo și firmelor de curierat internațional. George Simion își ia angajamentul ca personal să livreze românilor din diaspora pachetele cu murături, zacuscă și alte provizii românești trimise de rudele de acasă. Citește mai departe...

Ser antiviperin adus din Suceava pentru salvarea unui bărbat muşcat de o viperă

Un bărbat care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui după ce a fost muşcat de o viperă a fost stabilizat de medici, care au reuşit să-i administreze un ser antiviperin adus din judeţul Suceava. Citește mai departe...

Farul Constanţa, victorioasă în Youth League

Farul Constanţa a învins formaţia sârbă FK IMT Novi Belgrad, cu scorul de 2-0 (2-0), miercuri, la Ovidiu, în prima manşă din turul al doilea al competiţiei de fotbal Youth League, cpnform Agerpres. Citește mai departe...

Când vor avea bucureștenii căldură: Oamenii au început să nu mai suporte frigul din locuințe

În ultimele zile, vremea s-a răcit considerabil, iar bucureștenii simt din plin acest disconfort, așteptând cu nerăbdare ca Termoenergetica să înceapă furnizarea căldurii. Citește mai departe...

Măsuri de siguranță pentru pelerinii prezenți la Sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou

Jandarmeria Capitalei anunță o serie de măsuri de siguranță pentru manifestările religioase care vor avea loc de joi până duminică, de Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, la Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei și Catedrala Metropolitană Sfântul Spiridon-Nou. Citește mai depart...

Portarul Mattia Perin, la Juventus Torino până în iunie 2027

Al doilea portar al lui Juventus Torino, Mattia Perin, şi-a prelungit contractul până în 2027, a anunţat miercuri gruparea torineză, după prestaţia foarte bună a acestuia în meciul cu VfB Stuttgart, din Liga Campionilor, scrie AFP, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

A fost desemnat constructorul pentru pasajul subteran din Oradea. Oferta s-a ridicat la 31,26 milioane lei, fără TVA

Consiliul Judeţean Bihor a desemnat constructorul pentru pasajul subteran din Oradea, în urma evaluării celor 5 oferte depuse. Licitaţia a fost câştigată de asocierea de firme Global Industrial, CML. Citește mai departe...

Bugetul UE pentru 2025 se va axa pe cercetare, sănătate, educație și climă

• Deputații propun un buget de aproape 201 de miliarde de euro, înainte de negocierile cu statele membre• Primul buget anual după revizuirea cadrului financiar multianual al UE• Primul buget anual care conține costuri mai mari decât cele preconizate pentru rambursarea dobânzilor Citește mai ...

VIDEO Simion povestește ce a discutat cu Becali despre Hrebenciuc: 'I-am zis că am o singură condiție'

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a declarat miercuri, la Radio Guerrilla, că deși i-ar conveni să aibă sprijinul lui Viorel Hrebenciuc în primul tur al alegerilor prezidențiale, totuși i-a spus lui Gigi Becali că nu vrea să aibă de-a face cu „ăștia care Citește mai d...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.