Autorităţile sanitare din judeţul Vaslui vor organiza, în perioada ianuarie - februarie, o serie de activităţi preventive sub sloganul "Mai multă viaţă, mai puţine ecrane", în contextul creşterii numărului persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în ultimii ani se constată o creştere a numărului de cazuri de tulburări psihice în rândul tinerilor, o parte dintre acestea fiind cauzate şi de expunerea excesivă la ecrane. Campania se adresează copiilor şi adolescenţilor, dar şi părinţilor acestora precum şi populaţiei generale deoarece prin creşterea nivelului de conştientizare şi încurajare a unui stil de viaţă orientat către sănătate pot fi reduse în mod semnificativ declanşarea unor tulburări mintale şi de comportament.
"Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendinţă crescândă a oamenilor, în special a populaţiei tinere de a reduce comunicarea faţă în faţă, comportament care a crescut îngrijorarea faţă de dependenţa de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependenţa de ecrane, în special la tinerii de vârstă şcolară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe precum drogurile şi alcoolul şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe numită şi 'dependenţă tehnologică' ", atrag atenţia reprezentanţii DSP Vaslui.
Conform datelor prezentate de autorităţile sanitare, cele mai frecvent diagnosticate boli de sănătate mintală includ depresia, anxietatea generalizată şi tulburările de alimentaţie.
La nivelul judeţului Vaslui, la sfârşitul anului 2023 erau în evidenţă 11.422 de cazuri cu tulburări mintale, dintre care 790 de cazuri la copii şi 10.632 de cazuri la adulţi. În anul 2023 au fost raportate 144 de cazuri noi cu diagnosticul de tulburări anxioase şi 171 de cazuri cu diagnosticul de episod depresiv.