Dragoș Sprînceană: 'Ascultați la mine: piețele europene se vor prăbuși în curând!'

Dragoș Sprînceană: 'Ascultați la mine: piețele europene se vor prăbuși în curând!'
📅 2025-04-07

Omul de afaceri Dragoș Sprînceană este pesimist când analizează viitorul apropiat al UE. El consideră că piețele europene sunt pe cale să se prăbușească.

Ţările Uniunii Europene vor încerca în următoarele zile să adopte o poziţie unitară împotriva noilor tarife vamale impuse de preşedintele american Donald Trump, urmând să aprobe un prim set de măsuri de retorsiune care vizează importuri din Statele Unite în valoare de până la 28 de miliarde de dolari, de la aţă dentară până la diamante, relatează CNBC, conform News.ro.

Dragoș Sprînceană: „Insignifiant! Ascultați la mine: piețele europene se vor prăbuși în curând”, a spus Sprînceană, pe X.

Vezi și: Reacții politice în România după declarația omului de afaceri Dragoș Sprînceană: premierului Marcel Cioacu i se cere demisia

Ce ar putea urma pentru UE

O astfel de mişcare ar alinia UE la răspunsurile deja anunţate de China şi Canada, marcând o escaladare timpurie a unui posibil război comercial global, cu riscul de a scumpi bunurile pentru miliarde de consumatori şi de a împinge economiile lumii în recesiune.

Blocul celor 27 de state membre se confruntă cu tarife de 25% la importurile de automobile, oţel şi aluminiu, precum şi cu tarife ”reciproce” de 20%, începând de miercuri, pentru aproape toate celelalte bunuri.

Tarifele impuse de Trump acoperă aproximativ 70% din exporturile UE către Statele Unite, în valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 miliarde de dolari) anul trecut, iar alte taxe vamale sunt aşteptate să afecteze cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele şi lemnul.

Comisia Europeană, care coordonează politica comercială a Uniunii, va propune luni seara statelor membre o listă de produse americane care să fie vizate de taxe suplimentare ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oţel şi aluminiu, evitând deocamdată aplicarea generalizată a tarifelor ”reciproce”.

Vezi și: Dragoș Sprînceană: 'SUA trebuie să ignore mesajele pro-Ucraina ale României. Avem președinte interimar'

Listă posibilă

Lista ar urma să includă carne, cereale, vin, lemn şi articole de îmbrăcăminte, dar şi produse precum gumă de mestecat, aţă dentară, aspiratoare şi hârtie igienică.

Un produs care a stârnit dezbateri în interiorul blocului este bourbonul american. Comisia a propus un tarif de 50%, ceea ce a provocat ameninţarea lui Trump de a introduce un tarif de 200% pentru băuturile alcoolice europene dacă măsura va fi adoptată.

Exportatorii de vin din Franţa şi Italia şi-au exprimat îngrijorarea. UE, a cărei economie este puternic dependentă de comerţul liber, doreşte să obţină o susţinere largă pentru orice reacţie, menţinând astfel presiunea asupra lui Trump pentru a intra în negocieri.

Ce urmează?

Luni dimineaţă, Luxemburgul găzduiește prima reuniune politică la nivelul UE de la anunţul tarifelor, unde miniştrii responsabili de comerţ din cele 27 de state membre vor discuta impactul măsurilor americane şi cele mai bune căi de reacţie.

Diplomaţii europeni au declarat că principalul obiectiv este exprimarea unei poziţii comune: disponibilitatea de a negocia eliminarea tarifelor, dar şi pregătirea de a adopta contramăsuri dacă negocierile eşuează.

”Marea noastră temere după Brexit era destrămarea unităţii prin acorduri bilaterale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur, acum avem o situaţie diferită, dar toată lumea înţelege că interesul este într-o politică comercială comună”, a declarat un diplomat UE.

Tarife de contrareacţie

În interiorul Uniunii, opiniile privind răspunsul variază. Franţa consideră că UE ar trebui să meargă dincolo de tarife, iar preşedintele Emmanuel Macron a sugerat ca firmele europene să suspende investiţiile în SUA până când ”lucrurile vor fi clarificate”.

Irlanda, care trimite aproape o treime din exporturi în SUA, a cerut o reacţie ”echilibrată şi raţională”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, a pus sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri de retorsiune.

”Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un alt diplomat european.

Discuţiile cu Washingtonul nu au dus până acum la rezultate

Comisarul european pentru comerţ, Maroš Šefčovič, a descris dialogul de două ore cu oficialii americani ca fiind ”direct”, explicându-le acestora că tarifele SUA sunt ”nocive şi nejustificate”.

Votul asupra primului val de tarife de răspuns va avea loc miercuri, şi este de aşteptat să fie aprobat, cu excepţia improbabilă în care o majoritate calificată, 15 state membre reprezentând 65% din populaţia UE, se opune.

Aceste contramăsuri ar urma să intre în vigoare în două etape: o parte pe 15 aprilie, iar restul o lună mai târziu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va purta şi discuţii separate, luni şi marţi, cu directori executivi din industriile de oţel, auto şi farmaceutică, pentru a evalua impactul tarifelor şi pentru a decide următorii paşi.

Situația de la București, din Europa și de pe plan mondial

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în scădere semnificativă pe toţi indicii şedinţa de luni, iar rulajul se cifra, după 45 de minute de la deschidere, la 55,045 milioane de lei (11,060 milioane de euro), din care 48,47 milioane lei (9,74 milioane euro) tranzacţii cu acţiuni.

Piețele bursiere s-au prăbușit în Asia, în timp ce tarifele președintelui Donald Trump continuă să producă unde de șoc în întreaga lume, transmite BBC. Indicele de referință Nikkei 225 a scăzut cu aproape 8% la scurt timp după deschiderea pieței. Marii producători auto și băncile Japoniei au fost afectați în mod deosebit. DETALII AICI!

Pieţele bursiere europene au început luni cu stângul, în urma prăbuşirii pieţelor asiatice. La Paris, indicele principal CAC 40 a pierdut 6,46% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare. Vineri, acesta pierduse deja 4,26%. La Frankfurt, indicele DAX s-a prăbuşit cu 7,86%, după o scurtă scădere de peste 10%. Bursa de la Londra a pierdut 5,83%. La Milano, pierderea era de 2,32%. Bursa elveţiană a scăzut cu 6,82%.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

'Bătălia Cărților': Biblioteca Județeană Mureș lansează concursul național de lectură pentru copii și adolescenți

Biblioteca Judeţeană Mureş a lansat, luni, cea de-a 12-a ediţie a concursului naţional de lectură Bătălia Cărţilor, în limbile română şi maghiară, prin care se urmăreşte stimularea pasiunii pentru lectură, dezvoltarea gândirii critice şi exprimarea opiniilor despre cărţi Citește mai departe...

Radu Drăgușin, indisponibil cel puțin trei luni: Revenirea abia spre toamnă

Fundașul echipei naționale și al clubului Tottenham, Radu Drăgușin, va mai avea de așteptat cel puțin trei luni până să revină pe teren și să reia antrenamentul individual., a anunțat doctorul Rajpal Brar, specialist în terapie fizică și știința sportului, potrivit ProSport. Citește mai depa...

Se pregătesc negocieri între SUA și Iran: Un mediator surpriză intră în joc

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baghaei, a declarat luni că, în cazul în care vor începe negocieri indirecte între ţara sa şi SUA, Omanul va fi printre principalii candidaţi pentru medierea acestora, relatează Xinhua, conform Agerpres. Citește mai departe...

Trei tineri au fost reținuți după o urmărire ca-n filme. Șoferul era băut și nu avea permis. Cursa s-a încheiat în cătușe

Trei tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 32 de ani, din judeţul Mureş, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după ce au fost urmăriţi de poliţişti în trafic, ca urmare a refuzului de a opri la semnalele acestora, a informat, luni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, Citește mai dep...

FOTO Poarta medievală din România care a sfidat două incendii devastatoare: Are o vechime de sute de ani

Un aspect istoric adesea trecut cu vederea în prezent este faptul că, în secolul al XIX-lea, Castelul Corvinilor a fost la un pas de dispariție, din cauza a două incendii devastatoare. Citește mai departe...

UE intră în 'jocul afacerilor' cu Donald Trump, dar este pregătită și să riposteze. Anunțul Ursulei von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Statele Unite pentru a ajunge la un acord în privinţa taxelor, dar, în acelaşi timp, pregăteşte măsuri pentru a-şi apăra interesele, relatează agenţia EFE, Citește mai depa...

Cercetătorii australieni dezvoltă un dispozitiv inovator pentru diagnosticarea precisă a durerii cronice

Cercetătorii din Australia au dezvăluit un dispozitiv de pionierat care este capabil să facă distincţia între diferitele subtipuri de durere cronică, oferind astfel noi speranţe pentru un diagnostic şi un tratament mai precis, au anunţat luni reprezentanţii Universităţii Monash din Citește m...

Scandal pe banca lui Valladolid: Doi jucători aproape s-au bătut în timpul meciului cu Getafe

Real Valladolid, echipă din LaLiga, a anunţat că va lua măsuri disciplinare împotriva a doi dintre jucătorii săi după ce aceştia aproape că s-au luat la bătaie pe banca de rezerve în timpul înfrângerii de duminică, scor 4-0, de pe teren propriu, cu Getafe, scrie news.ro. Citește mai departe...

AquaPark de 10 milioane de euro construit la marginea unui sat, cu finanțare europeană

Comuna Odoreu a semnat contractul de finanțare pentru viitorul AquaPark ce urmează să fie construit la ieșirea din localitate spre Băbășești. Citește mai departe...

VIDEO Doliu în lumea muzicii. A murit bateristul trupei Blondie

Bateristul trupei Blondie, Clem Burke, a murit la vârsta de 70 de ani. Decesul a survenit în urma unei „bătălii cu cancerul”, au anunțat colegii săi.Starul trupei rock Blondie a murit la vârsta de 70 de ani după o luptă lungă cu cancerul, potrivit Daily Mail, citat de Mediafax. Citește mai d...

Good News

Only good and positive news.