Domul catedralei Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Istanbul, fosta biserică bizantină convertită după cucerirea otomană din 1453 în moschee și devenită apoi muzeu, va fi restaurat și consolidat pentru a rezista la cutremure, au anunțat miercuri oficiali turci, transmite Agerpres.
Bolta masivă a clădirii și mozaicurile sale nu vor fi vizibile pentru vizitatori în timpul lucrărilor, a anunțat Ministerul Culturii din Ankara, adăugând că lucrările de renovare sunt programate să înceapă peste una-două luni.
Între timp, cupola principală a catedralei aflată în centrul istoric al Istanbulului va fi acoperită pe exterior cu o prelată susținută de o structură din oțel, conform unui anunț făcut de ministrul culturii și turismului, Nuri Ersoy, pe platforma X.
În cadrul lucrărilor de renovare, patru stâlpi masivi de sprijin vor fi instalați în camera de rugăciune. Lucrările vor dura cel puțin un an, dar clădirea va rămâne deschisă pentru public.
Hagia Sofia a fost construită ca biserică în secolul VI de către împăratul Justinian și a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol până în 1453, când orașul a fost cucerit de otomani și catedrala a fost transformată în moschee. În anul 1935, în perioada președinției reformatorului Mustafa Kemal Atatürk, moscheea a fost transformată în muzeu. Un monument de mare valoare istorică și arhitectonică, Hagia Sophia a fost inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO în 1985. În vara anului 2020 președintele turc Recep Tayyip Erdogan a transformat muzeul Hagia Sofia din nou în moschee.
Istanbulul se află amplasat deasupra zonei de întâlnire dintre două plăci tectonice și este expus cutremurelor