Decizie la sud de Dunăre, în Bulgaria! Parlamentarii vor fi testați obligatoriu pentru droguri și alcool înaintea fiecăreia din cele trei sesiuni parlamentare, parte a noilor reguli propuse de Comisia temporară pentru elaborarea unui proiect de regulament de procedură a Adunării Naționale, scrie Novinite, care citează BTA.
Parlamentarii care refuză testarea vor fi excluși din sesiune, iar cei prinși drogați sau băuți nu vor mai avea voie să participe la lucrările Parlamentului timp de un an de zile.
Astfel, propunerea comisiei prevede că parlamentarii trebuie să facă analize medicale de sânge pentru alcool și narcotice la începutul fiecărei sesiuni.
Pe lângă testarea de rutină, astfel de teste pot fi solicitate și de către Președintele Adunării Naționale sau de o treime dintre deputați dacă există motive
Pe lângă testarea de rutină, astfel de teste pot fi solicitate și de către Președintele Adunării Naționale sau de o treime dintre deputați dacă există motive să se suspecteze că un parlamentar a consumat alcool sau narcotice. Pentru aprobarea acestor cereri va fi nevoie de o majoritate de voturi a mai mult de jumătate din deputații prezenți.
Măsura propusă a fost introdusă de Pavela Mitova și Alexander Rașev de la partidul „Există un astfel de popor” și a fost adoptată de comisia temporară cu 10 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri.
Potrivit propunerii, analizele medicale ar urma să fie efectuate într-un laborator de specialitate selectat de președintelui Adunării Naționale. Rezultatele testelor ar urma să fie transmise președintelui Bulgariei care le va anunța în cadrul următoarei ședințe parlamentare.
Dacă un deputat refuză să furnizeze un eșantion, acesta va fi scos din sesiune de către președinte. Un rezultat pozitiv va duce la exmatricularea deputatului din trei sesiuni consecutive.
Comisia a adoptat, de asemenea, o măsură prin care parlamentarii vinovați de acte de vandalism în sala de plen vor fi expulzați pentru până la trei sesiuni.
Conform propunerii actuale, parlamentarii vor fi supuși testelor de trei ori pe an – înainte de fiecare dintre cele trei sesiuni parlamentare principale: de la Anul Nou până la Paște, de la Paște până în vară și din vară până la Crăciun.
Deși votul comisiei reflectă consensul tuturor grupurilor parlamentare, rămâne incert dacă aceste modificări vor fi aprobate de plenul Adunării Naționale în cadrul sesiunilor plenare ale acesteia.