Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, recent, că un furnizor poate fi considerat producător, dacă numele său coincide cu marca comercială de pe produs, chiar dacă nu l-a fabricat, conform avocatnet.ro.
Un consumator a cumpărat în 2001 un automobil Ford de la un dealer din Italia. Vehiculul a fost fabricat de Ford WAG (Germania) și furnizat dealerului prin intermediul Ford Italia, distribuitorul acestor vehicule în Italia. Consumatorul a fost implicat, câteva luni mai târziu, într-un accident în care airbag-ul nu a funcționat, astfel încât a intentat o acțiune împotriva dealerului și Ford Italia pentru daune.
În această etapă, Ford Italia a susținut că nu este răspunzătoare pentru defectul airbag-ului deoarece nu a fabricat vehiculul, iar Curtea Supremă de Casație din Italia a solicitat CJUE o clarificare.
CJUE a tranșat problema și a stabilit că definiția de ”persoană care se prezintă ca producător” din Directivă nu se referă doar la persoana care și-a inscripționat fizic numele pe produs, ci include și furnizorul dacă numele său sau un element distinctiv al acestuia corespunde cu numele producătorului și cu numele, marca comercială sau alt element distinctiv de pe produs.
Instanța europeană a explicat că atât producătorul, cât și furnizorul care se prezintă ca producător utilizează această similaritate pentru a se prezenta consumatorului ca fiind responsabili pentru calitatea produsului și pentru a obține încrederea acestuia, ca și cum produsul ar fi fost vândut direct de producător și că excluderea furnizorului din definiția ”producătorului” ar restricționa domeniul de aplicare al Directivei și ar compromite obiectivul acesteia, în special în ceea ce privește protecția consumatorului.
Concluzia CJUE a fost aceea că producătorul și furnizorul care se prezintă ca producător sunt responsabili solidar pentru daunele cauzate de un produs defect și că persoana ppăgubită are libertatea de a alege de la care dintre ei solicită despăgubiri.