Fost șef al IPJ Călărași și IPJ Prahova, Marian Iorga a devenit director general interimar al Hidro Prahova, compania de apă a Consiliului Județean Prahova, în luna octombrie 2024. Iorga, pensionar MAI, este judecat pentru fapte de corupție într-un dosar instrumentat de procurorii DNA.
La finalul anului trecut, Dorin Lețea și-a dat demisia din funcția de director al Hidro Prahova pe care a dobândit-o în mandatul fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL). Într-o declarație pentru Observatorul Prahovean, Lețea a declarat că a recurs la acest gest din motive personale. În locul său a fost numit director general interimar Marian Iorga, cel care deținea la acel moment funcția de director de suport logistic al companiei.
Marian Iorga s-a angajat la Hidro Prahova în 2022, în mandatul aceluiași Dumitrescu, după ce s-a pensionat din Ministerul Afacerilor Interne la numai 46 de ani. Înainte de a ieși din sistem, Iorga a fost șef al IPJ Prahova și trimis în judecată pentru fapte de corupție presupus comise când era șef al IPJ Călărași.
A fost trimis în judecată pentru fapte de corupție
Potrivit unui comunicat DNA din 2022, ”inculpatul Iorga Marian, în funcția de inspector șef al I.P.J. Călărași, ar fi primit un ceas de lux în valoare de 4.350 lei, de la un om de afaceri, în legătură cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana respectivă o formulase anterior.
În perioada februarie 2017 – august 2018, inculpatul Iorga Marian, în aceeași calitate, ar fi pretins unor oameni de afaceri să accepte achiziționarea, la prețuri supraevaluate, a unor autoturisme pe care inculpatul le avea în proprietate sau pe care acesta urma să le achiziționeze.
În schimbul acestor „servicii”, inculpatul le-ar fi promis că își va folosi influența asupra unor subordonați care aveau în lucru cauze penale sau petiții ce-i priveau pe oamenii de afaceri, pentru ca aceștia să le soluționeze favorabil sau să urgenteze efectuarea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu. În acest context, inculpatul ar fi obținut de pe urma a trei „tranzacții” efectuate în condițiile de mai sus, suma totală de 4.000 euro”.
Cât câștigă Marian Iorga de la Hidro Prahova
Potrivit ultimei declarații de avere, completată în noiembrie 2024, Iorga a încasat în anul fiscal precedent de la compania de apă a CJ Prahova suma de 155.560 lei ca director departament. Asta înseamnă, în medie, venituri de aproape 13.000 de lei pe lună.
La această sumă s-a adăugat un alt venit important, de 120.828 lei (aproximativ 10.000 lei/lună), din pensia de polițist. Rezultă venituri lunare, din salariu la Hidro Prahova și pensie MAI, de 23.000 de lei, echivalentul a 4.600 de euro/lună.
Din salariul de la Hidro Prahova și pensia de la MAI, Iorga și-ar permite cumpărarea unui apartament nou, de peste 100.000 de euro, în mai puțin de doi ani!
Soția sa, Carmen Iorga, este ofițer la Inspectoratul General al Poliției Române, de unde a încasat în aceeași perioadă 100.034 lei, respectiv 8.400 de lei/lună.
În declarația de avere, familia Iorga a menționat un teren de 2044 mp în intravilanul comunei Valea Doftanei, o casă de locuit (142 mp) și un teren de 1944 mp în comuna Șotrile, un autoturism Fiat și depozite bancare în valoare de 30.000 de lei. Totodată, din vânzarea unui autoturism, în anul 2023, a încasat 27.000 de euro.
Scandal în județ după majorarea tarifelor
De la 1 ianuarie 2025, Hidro Prahova a majorat tarifele la apă și canalizare cu 30%, devenind unul dintre cei mai scumpi operatori regionali din țară.
Astfel, pentru un metru cub de apă și canalizare, clienții companiei care operează în 73 de localități din Prahova plătesc 20,1 lei!
Din cauza tarifelor foarte mari practicare de operator, mai mulți primării din Prahova, precum Plopeni, Blejoi sau Puchenii Mari au anunțat demararea procedurii de reziliere a contractelor. Ultimul primar care a luat această decizie, chiar la o ședință pe tema scumpirilor, este Adrian Călin (PSD) de la Cocorăștii Colț.