De ce Elon Musk devine țarul eficienței lui Donald Trump?

De ce Elon Musk devine țarul eficienței lui Donald Trump?
📅 2024-11-14

Miliardarul Elon Musk a fost însărcinat să conducă noul Departament pentru Eficiența Guvernului (Doge) al viitorului președinte Donald Trump.

Într-o declarație pe rețelele de socializare, președintele ales al SUA a spus că Musk – împreună cu fostul candidat republican la președinție Vivek Ramaswamy – va „demonta birocrația guvernamentală, va reduce reglementările în exces, va reduce cheltuielile risipitoare și va restructura agențiile federale”, relatează BBC.

Este un rol pentru care antreprenorul tehnologic s-a pregătit, fără îndoială, prin conducerea sa de afaceri, și unul pentru care a petrecut luni de zile presându-l.

Dar este, de asemenea, unul care se așteaptă să-i aducă influență asupra politicii guvernamentale - și asupra mediului de reglementare cu care se confruntă întreprinderile sale.

Musk a declarat într-un miting al lui Trump în octombrie că crede că bugetul guvernului SUA ar putea fi redus cu „cel puțin” 2 miliarde de dolari, de la aproximativ 6,5 miliarde de dolari. De asemenea, el a sugerat frecvent că numărul de angajați guvernamentali ar putea fi redus semnificativ.

Între timp, Ramaswamy a înaintat planuri de a renunța la o serie de departamente federale , inclusiv Departamentul Educației, Comisia de Reglementare Nucleară, Serviciul Fiscal Intern și FBI.

Bafta împotriva regulamentului

Musk și-a exprimat planurile de optimizare a eficienței guvernamentale în termeni eroici, arătându-și speranțele de a coloniza Marte într-o zi, susținând în același timp că isprava ar fi posibilă doar „atâta timp cât nu va fi înăbușită de birocrație”.

La acea vreme, el a spus că crearea noului Doge era „singura cale de extindere a vieții dincolo de Pământ”.

Orice reduceri majore aduse agențiilor guvernamentale ar putea avea, de asemenea, potențial implicații semnificative pentru interesele sale de afaceri, care sunt strâns legate de guvern.

Numai compania de rachete SpaceX are contracte în derulare în valoare de peste 8 miliarde de dolari cu guvernul SUA, potrivit site-urilor de contractare publice, și ar putea beneficia în continuare de legăturile guvernamentale mai strânse.

Între timp, compania sa de mașini electrice Tesla se confruntă cu investigații din partea numeroaselor agenții guvernamentale cu privire la probleme precum siguranța funcțiilor sale de conducere autonomă. Dorința lui de a reduce reglementările ar putea afecta astfel de sonde.

În ultimii ani, Musk a acuzat în mod repetat autoritățile de reglementare că lansează sonde banale și stă în calea companiilor sale.

În septembrie, el a amenințat că va da în judecată Administrația Federală a Aviației pentru planurile sale de a-și amenda compania SpaceX cu 633.000 de dolari pentru presupuse încălcări ale licențelor legate de unele dintre lansările sale de rachete din Cape Canaveral din Florida. El a acuzat agenția de „depășire a reglementărilor”.

Musk „să beneficieze personal de multe din dereglementările pe care le promovează”, spune Christopher Phelps, profesor de istoria politică modernă a SUA, adăugând: „Cred că a pune pe cineva miliardar și conduce corporații importante la conducerea unui proiect federal. dereglementării este în mod natural plin de conflicte de interese”.

Alții au spus că Musk, care s-a descris de mult timp ca având o înclinație libertariană, părea a fi un credincios adevărat în beneficiile unui guvern mai mic.

„Nu există nicio îndoială că Musk are interese importante în peisajul de reglementare al SUA, ca urmare a numeroaselor sale întreprinderi de afaceri”, spune profesorul Gift.

„În același timp, este greu de argumentat că acesta este singurul imbold care îl conduce.

„Musk și-a asumat riscuri personale și politice uriașe în apărarea lui Trump, iar multe dintre activitățile și retorica lui par să reflecte un individ dedicat ideologic cauzelor în care crede”.

„Este clar că are piele în joc și există un interes propriu, dar, în egală măsură, poți avea convingerea sinceră că există prea multă reglementare guvernamentală și prea multă birocrație guvernamentală”, spune Alex Waddan, profesor de politică americană la Universitate. din Leicester.

Recompensa pentru loialitate

Ani de zile, Musk nu a jucat un rol important în politică, în ciuda averii sale mari, care acum valorează mai mult de 300 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Forbes.

Dar el a vorbit împotriva blocajelor din 2020 din cauza pandemiei. Criticile sale la adresa administrației Biden au crescut după ce Casa Albă nu a invitat-o ​​pe Tesla la un summit pentru mașini electrice în 2021.

El l-a susținut oficial pe Trump anul acesta, după o tentativă de asasinat, donând în cele din urmă 200 de milioane de dolari (157 de milioane de lire sterline) campaniei prezidențiale din 2024 a lui Trump și apărând la numeroase mitinguri.

Profesorul Phelps descrie relația lui Musk cu Trump ca fiind „tranzacțională”, adăugând că noul rol „îi oferă multă influență simbolică – și posibil influență pentru a face lucrurile care contează cel mai mult pentru el”.

Deoarece miliardarul născut în Africa de Sud nu este cetățean american prin naștere, Musk nu poate deveni președinte - ceva care a frustrat alte fețe celebre care s-au implicat în politică în trecut .

Dar el poate avea o influență asupra politicii SUA, iar Trump va avea un consilier simpatic la care să apeleze.

„Trump caută să se înconjoare cu loialiști în noua lui administrație și nu există nimeni care să fi fost mai loial decât Musk de când și-a anunțat sprijinul pentru Trump”, spune Thomas Gift, profesor de științe politice și director al Centrului pentru Politică din SUA. la University College London.

„Nu numai că Musk a făcut „all in” sprijinindu-l pe Trump personal și financiar în timpul campaniei, dar a evoluat și într-un consilier de încredere pe subiecte la fel de diverse precum politica tehnologică pentru războiul din Ucraina”.

Într-un semn timpuriu al influenței cu care antreprenorul din tehnologie poate fi recompensat pentru loialitatea sa, Musk a participat la un apel între Trump și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în urma alegerilor. Războiul din Ucraina va fi o preocupare majoră de politică externă atunci când Trump va prelua mandatul.

„Este de fapt extraordinar”, spune profesorul Waddan. „În mod normal, nici cei mai mari donatori ai tăi nu ar avea acest tip de acces”.

Ce este Departamentul pentru Eficiența Guvernului?

Musk a ridicat mai întâi ideea unui efort de reducere a costurilor în timp ce îl găzduiește pe Trump pe X în această vară. Numele oficial este o referire cu ochiul la o meme cu un câine Shiba Inu , care apoi și-a dat numele criptomonedei Dogecoin, favorită a lui Musk, care și-a văzut valoarea crescând de la alegeri.

Profesorul Phelps spune că numele este „un semn din cap către dereglementarea criptografică care face parte din ceea ce vor face”.

Dar nu este clar cât de mult din discuțiile lui Musk despre tăiere ar putea deveni realitate.

În primul rând, noul departament nu va avea un rol oficial, ci va oferi „sfaturi și îndrumări din partea guvernului extern”, conform anunțului.

Experții au avertizat, de asemenea, că reducerile la scară discutată ar putea fi extrem de perturbatoare - și ar putea fi respinsă în Congres - în funcție de cât de rapid sunt implementate.

Musk însuși a recunoscut riscurile, spunând că americanii ar trebui să fie gata să suporte greutăți temporare pentru câștiguri pe termen lung.

Modul în care și-a condus propriile firme poate sugera la ce se pot aștepta americanii.

După preluarea în octombrie 2022 a platformei de socializare Twitter – pe care a marcat-o drept X – Musk a introdus schimbări radicale, inclusiv reducerea forței de muncă a X de la aproximativ 8.000 la 1.500 în câteva săptămâni.

„Ideea lui de eficiență a fost să lase mulți oameni să plece”, spune Alex Waddan, profesor de politică americană la Universitatea din Leicester.

De asemenea, Musk a slăbit moderarea conținutului, a încetat să verifice conturile și a salutat utilizatorii înapoi pe platformă, care au fost interziși pentru încălcarea regulilor privind discursul instigator la ură și dezinformare.

Printre utilizatorii pe care i-a reinstalat s-a numărat Trump, care a fost interzis în urma revoltei de la Capitoliul din ianuarie 2021, după ce a continuat să susțină că alegerile din 2020 au fost trucate împotriva lui.

Criticii susțin că schimbările sale au dat importanță discursului instigator la ură și dezinformării - deși Musk susține că site-ul este neutru din punct de vedere politic.

Revizia a determinat, de asemenea, un exod al agenților de publicitate, principala modalitate prin care site-ul a făcut bani. Deși Musk a introdus noi modalități de a crește veniturile, cum ar fi abonamentele plătite, compania valorează astăzi mult mai puțin decât cei 44 de miliarde de dolari plătiți de Musk pentru asta în urmă cu doar doi ani.

Recordul lui Musk la celelalte mari companii ale sale - Tesla și SpaceX - este mai puternic.

Dintre companiile de automobile, Tesla se remarcă pentru producerea de vehicule electrice cu un profit mare, mulțumită parțial operațiunilor simplificate. Firma sa de rachete SpaceX este creditată pentru că a permis lansările de rachete la un cost semnificativ mai mic.

„Ca antreprenor în serie, Musk a încercat necruțător să îmbunătățească eficiența instituțională a propriilor întreprinderi”, spune profesorul Gift.

El adaugă că, deși rolul principal al lui Musk va fi „să treacă prin desișul birocrației care este guvernul federal al SUA”, poziția sa îi va oferi și influență în noua administrație.

„Deși rolul său în Departamentul pentru Eficiența Guvernului va fi unul mai informal, nu există nicio îndoială că are urechea lui Trump – cel puțin pentru moment”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Întâlnire de gradul zero pentru aderarea României la Schengen terestru. Cătălin Predoiu dă detalii de ultimă oră

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, va avea o întâlnire pe tema Schengen cu omologul său austriac, Gerhard Karner, la Budapesta, pe 22 noiembrie. Întâlnirea este decisivă pentru intrarea României în spațiul Schengen și cu granițele terestre. Citește mai departe...

Consultant economic, anunț îngrijorător: 'Perspectivele lui 2025 nu arată deloc bine. Economia gâfâie!'

Încetinirea semnificativă a economiei trebuie pusă pe seama efectelor inflaţiei, a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi a problemelor majore cu care se confruntă tot mai multe firme, pe fondul scăderii vânzărilor, de la blocaj financiar la scăderea creditului furnizor, a Citește mai...

Piaţa muncii fierbe: Inteligența artificială mai cucerește încă un domeniu

Mai multe companii internaţionale de recrutare oferă acum candidaţilor instrumente bazate pe inteligenţă artificială (AI), sugerând că acestea pot simplifica redactarea CV-urilor, scrisorilor de intenţie şi căutarea posturilor vacante. Citește mai departe...

Kelemen Hunor a izbucnit: În România încă se admiră marxismul și leninismul! Brucan a fost optimist

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, care candidează pentru funcţia de preşedinte al României, a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că Silviu Brucan a fost "extrem de optimist" când a afirmat că "românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a deprinde Citește mai departe...

Fotbal Elite League U20: România – Portugalia 1-1

Echipa naţională U20 a României a încheiat la egalitate joi seara, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa naţională U20 a Portugaliei, în cadrul Elite League U20.La Târgovişte, Tricolorii au obţinut un penalti în minutul 29, când Alexandru Musi a fost faultat în careu. Citește mai departe...

Criza economică împinge Germania la măsuri disperate: Importurile de gaze lichefiate din Rusia au fost sistate

Germania întăreşte măsurile de securitate energetică. Locomotiva economică a Europei interzice livrările de gaz natural rusesc pentru a diminua impactul Moscovei asupra politicii energetice a UE. Citește mai departe...

Bahmuțeanu se ia de Regina Întunericului după înmormântarea lui Prigoană: Și socrul a fost înmormântat ca un câine

Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a lui Silviu Prigoană, o atacă pe Gabriela Lucuțar, cunoscută ca și Regina Întunericului, după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret, noaptea, în cimitir. Citește mai departe...

Ultimă oră: Alţi doi români au fost identificaţi ca fiind decedaţi în urma inundaţiilor din Spania

Ministerul de Externe anunţă, joi seară, că alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi în urma inundaţiilor din Spania. Bilanţul românilor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la nouă. Citește mai departe...

S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49! Câștig de aproape 10 milioane de euro, pe un bilet de aproape 1000 de euro

La tragerea Loto 6/49 de joi, 14 noiembrie 2024, s-a câștigat premiul de categoria I în valoare de 47.703.321,40 de lei (peste 9,58 milioane de euro), anunță Loteria Română. Citește mai departe...

Croaţia va achiziţiona drone tactice Bayraktar TB2

Croaţia va achiziţiona şase drone tactice Bayraktar TB2, produse de Turcia, a anunţat joi guvernul de la Zagreb, la câteva zile după aprobarea dată de o comisie parlamentară pentru cumpărarea a opt sisteme americane lansatoare de rachete Himars, transmite AFP, potrivit Agerpres. Citește mai ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.