Un analist de top semnalează o schimbare de paradigmă în privința monedei Bitcoin, creșterea recentă fiind alimentată de „fluxuri instituționale”, cu un potențial ca moneda să ajungă la o valoare de 200.000 de dolari până la finalul anului.
Matt Mena, strateg de cercetare cripto la platforma 21Shares, a analizat forțele din spatele recentei evoluții a bitcoin dincolo de 94.000 $, indicând o rețea de semnale geopolitice schimbătoare și dinamici macroeconomice, care reconfigurează strategiile investitorilor, informează news.bitcoin.com.
El a atribuit creșterea prețurilor la „o confluență de catalizatori macroeconomici și structurali”, inclusiv o poziție diplomatică mai moale a președintelui Donald Trump față de China și o claritate reînnoită cu privire la mandatul președintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell.
Aceste evoluții, combinate cu o slăbire a dolarului, formează un mediu mai favorabil pentru activele de risc.
Cu toate acestea, bitcoin se distinge de restul ca fiind mai mult decât un instrument speculativ.
El a explicat: „Acest salt nu este un entuziasm generat de vânzarea cu amănuntul - este o poziționare a capitalului instituțional înaintea a ceea ce mulți văd ca un nou regim monetar și politic.”
„Corelația de 7 zile a Bitcoin cu S&P 500 și Nasdaq a devenit negativă”, a observat el, subliniind faptul că activul nu mai este tratat ca un proxy tehnologic.
În schimb, acesta câștigă tracțiune ca „un activ macro hibrid - parte aur digital, parte acțiuni de creștere - aproximativ 80% aur și 20% tehnologie”.
Fluxurile de capital au urmat exemplul, ETF-urile bitcoin și Ethereum aducând peste 1,3 miliarde de dolari în doar două zile.
Între timp, peste 600 de milioane de dolari în poziții scurte de criptomonede au fost lichidate în timp ce comercianții s-au grăbit să se adapteze, a detaliat Mena, avertizând: "Pe termen scurt, următoarea rezistență se situează în jurul valorii de 95.000$, care ar putea acționa ca un punct de pauză scurt, având în vedere ritmul. Dincolo de aceasta, nivelul psihologic cheie rămâne 100.000 de dolari".
Peisajul mai larg continuă să construiască argumente în favoarea impulsului bitcoin, a remarcat el, subliniind că plafonul total al pieței criptografice a depășit din nou pragul de 3 trilioane de dolari, egalând maxime care nu au mai fost văzute din ciclul 2020-2021.
Mena a prezis potențialul de creștere în continuare:
„Bitcoin ar putea să se dubleze până la sfârșitul anului, urmând dinamica lichidității globale, așa cum a făcut-o în ciclurile trecute, și să atingă un maxim de 200.000 de dolari”.
Investitorii privesc din ce în ce mai mult dincolo de volatilitate, a concluzionat Mena: „Tot mai mulți investitori se îndreaptă către acesta nu doar ca un activ speculativ, ci și ca o fugă spre siguranță pe fondul creșterii incertitudinii pe piețele tradiționale.”