Ministrul Educației, Daniel David, a abordat astăzi nemulțumirile exprimate de studenți, în special legate de drepturile de transport și de fondul de burse. Acesta a recunoscut că studenții „pe bună dreptate” sunt nemulțumiți, în condițiile în care anumite beneficii au fost reduse în comparație cu situația anterioară.
„Sunt câteva modificări, altfel spus, chiar dacă nu e vorba de a tăia din salarii sau a tăia lucruri, nu mai cresc, deşi au fost aceste promisiuni şi ca urmare a grevei care a avut loc în sistem. Ţin minte că în timpul discuţiei cu partenerii de dialog social, prim-ministrul a spus că este conştient de aceste promisiuni şi că după execuţia bugetară şi planificarea bugetului, în funcţie de cum merge economia, ele vor fi priorităţile priorităţilor pentru a onora acele promisiuni. Asta este ceea ce pot să vă spun în acest moment”, a afirmat ministrul Educaţiei.
În ceea ce priveşte prima de carieră didactică acordată personalului din sistemul de învăţământ, ministrul subliniază că aceasta va fi acordată din fonduri europene. „Ştiu că ministrul Fondurilor europene este deja în discuţie cu comisarul european pentru a putea demara un astfel de program din fondurile care revin în României”, a explicat Daniel David.
Ministrul consideră că „studenţii, într-un fel, pe bună dreptate, sunt nemulţumiţi” de reducerea beneficiilor pe care le aveau în ceea ce priveşte transportul, arătând că aceştia sunt de asemenea nemulţumiţi de fondul pentru burse care rămâne la nivelul la care a fost.
„În cazul lor, nu e vorba că nu dezvoltăm acele drepturi, ci pierd din drepturile pe care le-au avut, mai ales în zona transportului. În prima variantă așa cum ați văzut și în spațiu public, lucrurile arătau și mai rău, însă a fost o deschidere a Guvernului să înțeleagă problemele studențești. Până la acest moment, nu la nivelul pe care și l-ar dori studenții. Situația de transport, care înainte se aplica oriunde călătorea studentul în țară, acum se limitează doar la localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ. Da, asta este o problemă”, a explicat ministrul Daniel David la Digi 24.
Un alt punct sensibil pentru studenți este stagnarea fondului de burse. „Fondul de burse rămâne la nivelul de anul trecut și nu crește, dar asta nu este ceva specific pentru studenți. Se aplică, după cum vedeți, în tot sistemul bugetar, nu mai avem creșteri față de anul trecut”, a adăugat ministrul.
Optimism rezervat pentru viitorul Educației
În privința negocierilor cu Ministerul Finanțelor, Daniel David a declarat că există loc de discuții și că are un „optimism rezervat” privind îmbunătățirea situației după execuția bugetară și finalizarea alegerilor prezidențiale.
„Eu am o zonă de optimism, este o zonă de optimism rezervat în acest moment și aștept să văd atitudinea premierului după execuția bugetară și la crearea bugetului (...). Educația a fost tratată oarecum ca prioritate națională. Memorandumul pentru posturile pe care o să le scoatem în zona titularizării și suplinirii anul viitor include excepții în ordonanța de urgență. Au fost măsuri de protecție pentru zona educației și cercetării, chiar dacă nu suntem într-o situație ideală”, a subliniat ministrul.
Acesta a reiterat importanța onorării promisiunilor legate de bugetul educației: „În următoarele 3-4 luni putem implementa lucrurile pe care le-am angajat. După alegerile prezidențiale va fi probabil o rediscuție legată de marile reforme în domeniu. Aștept să văd atitudinea premierului și liderilor coaliției.”
Ministrul Educației Daniel David a încheiat prin a reafirma angajamentul său de a susține sectorul educației și de a lucra pentru rezolvarea nemulțumirilor actuale ale studenților și cadrelor didactice.