Vicepreședintele sindicatului federal al poliției din Germania a afirmat, într-un interviu, că „dacă politicienii decid la ora 20.00, vom închide Germania la ora 20.01.”, în contextul atacului comis de un afgan care ar fi trebuit deportat încă de acum doi ani.
La o zi după atacul fatal cu cuțitul, liderul CDU, Friedrich Merz, a prezentat un catalog în 5 puncte privind modul în care dorește să prevină intrările ilegale. „Dacă asta vor politicienii, vom închide Germania imediat”, a declarat Manuel Ostermann, șeful adjunct al sindicatului poliției federale, într-un interviu pentru Focus.
Liderul CDU, Friedrich Merz, a prezentat un plan în cinci puncte la o zi după atacul din Aschaffenburg în care solicită o „interdicție de intrare de facto” pentru toți cei care sosesc ilegal, fără documente valabile, prin țările UE sau prin țări terțe sigure, indiferent dacă au sau nu nevoie de protecție. 'Acest lucru ar putea fi pus în aplicare din punct de vedere juridic și organizațional pe termen scurt?', a intrebat jurnalistul german.
„Absolut. Articolul 16a din Legea fundamentală și Legea noastră privind azilul stipulează că persoanele care intră în Germania printr-o țară din UE sau printr-o țară terță sigură nu au dreptul la azil în Germania, indiferent de dreptul lor la protecție. Guvernul federal pur și simplu nu pune în aplicare acest lucru. O altă opțiune ar fi declararea unei stări naționale de urgență în conformitate cu articolul 72 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
În ceea ce privește momentul punerii în aplicare, controlăm deja din nou toate frontierele interne. Dacă politicienii ar dori să facă acest lucru și ar decide astăzi la ora 20.00 să respingă complet imigranții ilegali, am putea începe să închidem Germania la ora 20.01“, a subliniat șeful poliției germane.
AfD cere închiderea imediată a graniţelor în urma atacului comis de un afgan care ar fi trebuit deportat în 2023
Germania a introdus anul trecut controale la frontiere în pofida regulilor spaţiului Schengen de liberă circulaţie. Ministrul de interne Nancy Faeser a semnalat că intenţionează să prelungească aceste controale şi după 25 martie.
Referitor la incidentul de la Aschaffenburg, ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann a declarat joi că afganul nu a fost deportat din cauza nerespectării unui termen limită. Potrivit ministrului, Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) a respins cererea de azil a afganului în iunie 2023 şi a dispus deportarea lui în Bulgaria, conform regulilor UE.
Însă, 'din cauza unor erori şi probleme', autorităţile de imigraţie din Bavaria au fost alertate cu privire la deportare de-abia pe 26 iulie, cu doar şase zile înainte ca termenul limită pentru punerea în execuţie să expire. 'O astfel de returnare nu poate fi organizată în şase zile - mai ales dacă vine complet nepregătită', a explicat Herrmann.
După ce termenul a fost ratat, suspectul a fost lăsat în pace până când le-a spus autorităţilor în decembrie 2024 că vrea să se întoarcă în Afganistan. Cu toate acestea, el nu a putut să plece spre casă pentru că nu a primit documentele necesare de la consulatul afgan, a adăugat ministrul, potrivit căruia deportarea bărbatului în Afganistan ar fi implicat dificultăţi.
Germania nu are relaţii diplomatice cu regimul taliban, dar a organizat un zbor de deportare spre Kabul în 2024.