Curtea Supremă a Statelor Unite a permis luni guvernului condus de preşedintele Donald Trump să revoce statutul de protecţie temporară (TPS), care nu permitea expulzarea a circa 350.000 de imigranţi venezueleni, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.
Cea mai înaltă instanţă americană, unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori, a aprobat solicitarea Departamentului de Securitate Internă (DHS), condus de Kristi Noem, de a suspenda TPS până la soluţionarea unui litigiu judiciar pe această temă, aflat în curs de desfăşurare.
Noem anulase deja prelungirea cu 18 luni a a TPS pentru venezueleni. Măsura de protecţie acordată în ianuarie, pe finalul mandatului fostului preşedinte Joe Biden, urma să înceteze la începutul lui aprilie. Un judecător federal din statul California a suspendat însă decizia DHS, subliniind că există un risc de "prejudiciu ireparabil pentru sute de mii de persoane" şi apreciind că a-i considera implicit infractori pe toţi beneficiarii venezueleni ai TPS constituie o dovadă de "rasism".
Statutul de protecţie temporară îi protejează împotriva expulzării pe cei care îl primesc şi le acordă dreptul de muncă în SUA. El este acordat imigranţilor care nu ar fi în siguranţă în caz de repatriere, din cauza unor conflicte, a unor catastrofe naturale sau a unor alte situaţii "extraordinare". Venezuelenii au primit TPS în număr mare sub preşedinţia democratului Biden, deoarece Washingtonul consideră că regimul din Venezuela condus de preşedintele Nicolas Maduro este autoritar.
Adelys Ferro, cofondatoare a organizaţiei de susţinere a comunităţii respective Venezuelan American Caucus (Grupul Americanilor Venezueleni), a declarat pentru AFP că tentativa de eliminare a TPS constituie "un atac xenofob, discriminatoriu, rasist şi coordonat de mai bine de un an împotriva unei populaţii a cărei singură vină a fost că a fugit de o dictatură criminală şi a încercat să găsească adăpost aici, unde ni s-a spus că există aşa ceva". Ea a subliniat că Statele Unite încearcă să îi expulzeze pe venezueleni într-o ţară pe care chiar Washingtonul o consideră "atât de periculoasă" încât le recomandă oficial americanilor să evite deplasările acolo.
Trump şi-a făcut campanie inclusiv cu promisiunea de a expulza milioane de imigranţi ilegali, pe care îi acuză că au produs un val de infracţiuni în SUA - o realitate nesusţinută de statistici oficiale, menţionează AFP. Din ianuarie, când şi-a început al doilea mandat la Casa Albă, preşedintele a luat multe decizii cărora instanţele li s-au opus peste tot în ţară, inclusiv la Curtea Supremă, unde trei din cei nouă judecători au fost numiţi chiar de el, în primul său mandat.
Guvernul îi acuză sistematic pe magistraţii care i se opun de "încălcarea" prerogativelor puterii executive.
Săptămâna trecută, Trump a criticat Curtea Supremă după ce aceasta s-a pronunţat încă o dată împotriva lui, prelungind interdicţia de expulzare a imigranţilor venezueleni în baza unei legi excepţionale. Instanţa "nu mă lasă să fac ceea ce am fost ales să fac", a spus el.