Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a calificat, joi, drept "penibil" comunicatul pe care l-a dat publicităţii Ministerul Energiei în legătură cu tranzacţia prin care o companie de stat ungară intenţionează să achiziţioneze divizia de furnizare gaze şi energie electrică a E.ON Energie România, conform Agerpres. Liderul UDMR l-a ironizat pe ministrul de resort, Sebastian Burduja (PNL), despre care a spus că nu să poți să primești premiul Nobel dacă descoperi „gaura în kurtos kolacs”.
Kelemen Hunor a fost întrebat la Digi 24 ce poate să spună despre semnele de întrebare pe care le ridică ministrul Energiei în legătură cu vânzarea E.ON.
- „Eu un comunicat mai penibil decât comunicatul (Ministerului Energiei) rar am văzut. E o chestiune comercială între o firmă nemţească şi o firmă ungurească. Sigur, statul român are capacitatea de a verifica dacă e ceva de verificat, dar nu prin comunicate publice se rezolvă aşa ceva. Pe de altă parte, domnul Burduja aşteptăm să vină cu soluţii pentru consumatorul vulnerabil că în aprilie plafonarea preţului la energie se termină şi trebuie să vină cu o propunere, fiindcă cu toţii vrem cel puţin segmentul vulnerabil să fie protejat. (...) Dependenţa anumitor state, Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, într-o oarecare măsură, de gazul rusesc, e ştiută de 100 de ani. Nu a descoperit Burduja. Că ei nu au rezerve şi ei nu au nici măcar posibilitatea de a aduce în porturile lor, că nu au porturi maritime, gaz din altă parte. Deci, să descoperi acum gaura în kurtos kolacs nu e o mare descoperire. Pentru asta nimeni nu o să-ţi dea Premiul Nobel", a susţinut Kelemen Hunor, la Digi 24.
El a adăugat că România este într-o situaţie mult mai bună şi poate schimba în bine nu numai soarta sa, dar şi soarta celorlalte ţări din vecinătate.
- "Acel comunicat, aşa cum este formulat, nu e ok. Nu dai tu, ministrul Energiei, un astfel de comunicat. Ori dai o grămadă de informaţii în plus, ori nu laşi suspiciunea, ori te duci acolo în acea comisie fără să dai comunicat, fiindcă nu aşa se lucrează. Aici nu e vorba de interesele unora sau altora. România, din păcate, a vândut această afacere acum foarte mulţi ani nemţilor", a afirmat liderul UDMR.
Ce a transmis Ministerul Energiei
Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacţia prin care compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) intenţionează să achiziţioneze divizia de furnizare gaze şi energie electrică a E.ON Energie România.
Într-un comunicat transmis miercuri, Ministerul Energiei a arătat că, în urma unei analize riguroase, a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacţii asupra securităţii naţionale a României. Astfel, principalele motive pentru sesizarea CEISD sunt legăturile companiei din Ungaria cu Federaţia Rusă, riscul cesiunii ulterioare a acţiunilor E.ON Energie România către entităţi non UE, riscuri asupra datelor companiei şi a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori, dar şi probleme de transparenţă a cumpărătorului.
Ministerul Energiei a amintit că MVM Zrt. are relaţii comerciale extinse cu Gazprom şi Rosatom, companii ruseşti aflate sub sancţiuni internaţionale, prin care Ungaria îşi menţine o dependenţă ridicată de gazele naturale şi tehnologia nucleară din Rusia.