O anchetă realizată de jurnaliștii de la Ukraine Pravda arată cum Europa cumpără metal de la o fabrică rusă, deținută de un important oligarh, care furnizează simultan metal la 22 de întreprinderi din complexul de apărare al Federației Ruse. Unele vagoane merg în Danemarca, Belgia și Italia, iar altele merg la producția de rachete, drone, tancuri și chiar arme nucleare.
Mai mult, proprietarul acestei fabrici are propriile fabrici în Europa, care continuă să funcționeze cu succes și în prezent, scriu jurnaliștii citați.Din 24 februarie 2022, societatea ucraineană a văzut deja multe exemple de joc cinic din partea partenerilor occidentali. De exemplu, abia în ajunul noului an 2025, partenerii, care au condamnat ferm agresiunea rusă în toți cei trei ani, au observat existența „flotei din umbră” a Rusiei, care, în ciuda sancțiunilor, transporta petrol rusesc în întreaga lume de ani de zile. Nu numai în ochii tuturor, ci și pe radare.
În același timp, partenerii încă se prefac că nu observă gazul lichefiat rusesc care intră săptămânal în porturile europene ale țărilor membre ale Uniunii Europene și NATO. Și multe alte produse care hrănesc bugetul rusesc continuă să meargă tocmai în lumea occidentală căreia Rusia i-a declarat război.
Cifrele din ultimii trei ani arată că Rusia își mărește și bugetul militar cu zeci de miliarde anual
Politica de sancțiuni se numește politică de descurajare pentru un motiv. La urma urmei, cu cât sunt mai multe sancțiuni, cu atât Rusia vinde mai puține bunuri lumii civilizate. Cu cât vinde Federația Rusă mai puțin, cu atât câștigă mai puțin țara agresoare. Și cu cât câștigurile sunt mai mici, cu atât Kremlinul poate cheltui mai puțin pentru agresiune.
Cu toate acestea, cifrele din ultimii trei ani arată că Rusia nu numai că este capabilă să continue să finanțeze războiul împotriva Ucrainei, dar își mărește și bugetul militar cu zeci de miliarde în fiecare an.
După schimbarea președintelui SUA și, în consecință, schimbarea politicii Statelor Unite în ceea ce privește participarea la securitatea internațională, liderii țărilor din Europa, liderii Uniunii Europene și ai NATO vorbesc aproape în fiecare săptămână despre realitatea amenințării militare din Rusia.
Ei spun asta, însă continuă să finanțeze Rusia cu zeci de miliarde de euro.
Cum operează fabricile rusești în inima UE
La urma urmei, Europa tocmai acum continuă să cumpere metal de la o fabrică rusă care furnizează simultan metal la 22 de întreprinderi din complexul de apărare al Federației Ruse. Adică unele vagoane merg în Danemarca, Belgia și Italia, iar altele merg la producția de rachete, drone, tancuri și chiar arme nucleare. Mai mult, proprietarul acestei fabrici are propriile fabrici în Europa, care continuă să funcționeze cu succes și în prezent.
Este vorba despre uzina uriașă Novolipetsk din Lipețk, Russia. Proprietarul acestei uzine este al doilea cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Lisin, singurul oligarh rus care continuă să aprovizioneze mașina de război rusească și nu se află sub sancțiunile occidentale.
Lisin deține o uzină chiar în Belgia, lângă Bruxelles
Fabrica importă plăci de oțel din Rusia. Potrivit Eurostat, în 2024 Belgia a importat aceste plăci din Federația Rusă pentru 647 de milioane de euro. Importurile în Europa care ajung de la fabrica din Rusia a lui Lisin sunt uriașe, susțin jurnaliștii de la Ukraine Pravda. Potrivit acestora, 60% din importurile europene pentru profile laminate din oțel vin de la uzina Novolipetsk.
Aceasta nu este singura fabrică a lui Lisin din Belgia. La periferia Bruxellesului, în Clabecq, acesta mai are dețină încă o uzină.
„Lisin nu e sub sancțiuni europene poate tocmai pentru că deține aceste fabrici de pe teritoriul Belgiei”, susțin jurnaliștii ucraineni.
În afară de Belgia, fabrici care îi aparțin lui Vladimir Lisin funcționează astăzi în Italia și în Danemarca.
Complexul minier și metalurgic este a treia sursă principală a economiei ruse după petrol și gaze. Și, potrivit Eurostat, în cei trei ani de invazie la scară largă, Rusia a vândut țărilor UE produse din complexul minier și metalurgic (MMC) în valoare de aproape 10 miliarde de euro.
Cine e Vladimir Lisin, singurul oligarh rus care continuă să aprovizioneze mașina de război rusească și nu se află sub sancțiunile occidentale
Unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari, Lisin se poate bucura în mod liber de folosirea castelului și a proprietății sale din Scoția și a celor două proprietăți Belle Époque de pe Riviera Franceză, la Villefranche-sur-Mer, lângă peninsula Saint-Jean-Cap-Ferrat.
Unul dintre vecinii săi din Villefranche-sur-Mer, compatriotul său, oligarh din industria metalurgică Viktor Rashnikov, proprietarul mai multor vile de pe pe aceeași stradă cu a lui Lisin, nu se bucură de același privilegiu: proprietățile lui Rashnikov, estimate la o valoare totală de 100 de milioane de euro, împreună cu toate activele sale sunt înghețate în Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Acuzațiile aduse lui Vladimir Lisin nu privesc doar activitățile sale în industria siderurgică. Documentele obținute de Disclos susțin că compania sa de transport maritim, Volga Shipping, care are o flotă de aproximativ 250 de nave, a jucat un rol activ în eludarea sancțiunilor UE care interzic navelor comerciale rusești să debarce mărfuri în porturile din UE.
Potrivit documentelor, Volga Shipping a fost implicată în transferul de mărfuri, în special petrol, de la nave sub pavilion rusesc către altele înregistrate în UE și care puteau apoi să intre în porturile UE și să livreze marfa.
Folosind date de pe site-ul MarineTraffic, care urmărește mișcarea navelor pe tot globul, documentele obținute de Disclos și de partenerii săi media au identificat mai multe operațiuni de acest fel cu nave aparținând companiei lui Vladimir Lisin.