Cum a murit, de fapt, liderul Hamas? Ce reiese din autopsie

Cum a murit, de fapt, liderul Hamas? Ce reiese din autopsie
📅 2024-10-18

Patologul șef care a efectuat autopsia cadavrului liderului Hamas Yahya Sinwar a declarat vineri pentru CNN că liderul Hamas a fost ucis cu un glonț în cap.

Dr. Chen Kugel, patologul șef de la Centrul Național de Medicină Legală din Israel din Tel Aviv, a declarat că, deși Yahya Sinwar a suferit și alte răni grave - inclusiv de la un obuz de tanc sau de la o rachetă -, este convins că un glonț în cap a fost cel care l-a ucis pe liderul Hamas, scrie Rador Radio România.

Armata israeliană a declarat anterior că Yahya Sinwar a fost ucis după ce un tanc a tras un obuz în clădirea în care se adăpostea, deja rănit fiind, dar armata israeliană nu a spus nimic despre faptul că trupele sale l-au ucis pe Yahya Sinwar cu un glonţ în cap.

Hamas a confirmat moartea

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a confirmat vineri moartea liderului său Yahya Sinwar, la o zi după ce Israelul anunţase că l-a ucis în cursul unei operaţiuni la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, transmite AFP, scrie Agerpres.

Într-un comunicat video difuzat de televiziunea qatareză Al-Jazeera, un alt responsabil al Hamas, Khalil al-Hayya, stabilit în Qatar, a declarat: "Deplângem moartea marelui conducător, fratele martir Yahya Sinwar, Abu Ibrahim".

Mişcarea şiită palestiniană susţinută de Iran a afirmat prin intermediul lui al-Hayya că pierderea lui Sinwar nu va face altceva decât să întărească Hamas.

Islamiştii susţin că ostaticii luaţi din Israel în timpul atacului din 7 octombrie anul trecut nu vor fi eliberaţi atâta vreme cât israelienii nu pun capăt războiului din Gaza, nu se retrag din acest teritoriu şi nu eliberează prizonieri palestinieni din Israel. Al-Hayya a afirmat că "ostaticii nu se vor întoarce (...) până nu încetează agresiunea împotriva poporului nostru din Gaza".

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, formaţiunea armată a Hamas, a comunicat tot vineri că "jihadul nostru nu va înceta până la eliberarea Palestinei, expulzarea ultimului sionist şi restabilirea tuturor drepturilor noastre legitime". Luptătorii Hamas au deplâns la rândul lor moartea de "martir" a lui Sinwar.

Confirmarea morţii sale a venit într-o declaraţie video a oficialului de rang înalt Khalil al-Hayya, numărul 2 al Hamas în Gaza şi principalul negociator al grupării. Al-Hayya afirmă că moartea lui Sinwar nu va face decât să consolideze grupul terorist şi promite că „ocupanţii” vor regreta curând uciderea sa.

Hamas susţine, în schimb, că moartea lui Sinwar va întări mişcarea!

Anterior, un alt oficial Hamas de rang înalt, Qasem Naim, recunoscuse moartea lui Sinwar, fără a-l numi. El a afirmat că este „dureros şi chinuitor să pierzi oameni dragi, în special lideri extraordinari ca ai noştri”. Potrivit CNN, Naim emisese anterior o declaraţie aproape identică în care îl numea pe Sinwar, dar a retras-o la scurt timp după aceea. În a doua declaraţie, numele lui Sinwar a fost eliminat.

Naim a spus că Hamas devene „mai puternică şi mai populară” cu fiecare asasinare a liderilor. „Se pare că Israelul crede că uciderea liderilor noştri înseamnă sfârşitul mişcării noastre şi al luptei poporului palestinian", a afirmat Qasem în declaraţia sa revizuită. „Da, este foarte dureros şi chinuitor să pierzi oameni dragi, în special lideri extraordinari ca ai noştri, dar ceea ce suntem siguri este că în cele din urmă vom fi victorioşi”, a transmis el.

Vineri, Israelul a efectuat noi lovituri asupra Fâşiei Gaza după ce şi-a reafirmat obiectivul de a zdrobi Hamas şi a dat o lovitură dură mişcării islamiste palestiniene prin uciderea liderului său, Yahya Sinwar.

Moartea liderului Hamas, considerat a fi artizanul atacului fără precedent asupra Israelului din 7 octombrie 2023, marchează „începutul sfârşitului” războiului din Gaza, a declarat premierul israelian Benyamin Netanyahu.

Şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a asigurat că războiul „nu se va încheia” până când nu vor fi capturaţi toţi autorii atacului şi nu se vor întoarce „toţi ostaticii” reţinuţi în Gaza, cele două obiective declarate ale ofensivei Israelului în teritoriul palestinian.

Ultimele clipe din viața lui Sinwar

Presa israeliană a publicat joi seara imagini care îl arată pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, rănit şi plin de funingine, aşezat pe un scaun într-o reşedinţă în ruine. El aruncă la un moment dat cu un băţ într-o dronă IDF chiar cu câteva momente înainte de a fi ucis (pe larg, aici).

Raw footage of Yahya Sinwar’s last moments: pic.twitter.com/GJGDlu7bie

— LTC Nadav Shoshani (@LTC_Shoshani) October 17, 2024
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Există extratereștri? Dezvăluiri uluitoare ale celui mai înalt oficial al NASA despe viața pe Marte și misterele planetei Jupiter

Cel mai înalt oficial al NASA, Bill Nelson, în vârstă de 82 de ani, a vorbit despre viața pe Marte, existența extratereștrilor dar și despre viitoarele misiuni ale NASA, menite să ne ofere o înțelegere cât mai amănunțită asupra Universului. Citește mai departe...

Cântecul care îți va aduce somnul: a fost compus prin colaborarea muzicienilor cu neurologi și terapeuți specializați în somn

Insomnia s-a transformat într-o problemă tot mai comună în societatea contemporană, afectând milioane de persoane la nivel global. Citește mai departe...

Se schimbă tarifele pentru notarii publici - Cetățenii care vor fi scutiți de plată când solicită documente

Ministerul Justiției a publicat un proiect de Ordin (AICI) care propune modificarea normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici. Citește mai departe...

IDF l-ar fi ucis și pe asistentul liderului Hamas. Credeau că l-au lichidat în urmă cu ceva timp

Israelul afirmă că a ucis militantul care îl păzea pe liderul Hamas Yahya Sinwar. IDF l-a identificat pe militant ca fiind Mahmoud Hamdan, anunță Sky News. O confirmare oficială a Hamas în cazul acestuia încă nu a venit. Citește mai departe...

Guvernul Ciolacu o 'recuperează' pe Corina Crețu - Fostul comisar europeana ajuns într-o funcție cheie

Fostul comisar european și europarlamentar Corina Crețu va prelua conducerea interimară a Agenției pentru Monitorizarea Entităților Publice de Importanță Publică (AMEPIP), cunoscută drept super-agenția care coordonează toate companiile de stat, potrivit unor surse guvernamentale Citește mai ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.