Cu cine votezi, de fapt, dacă nu votezi? Sociologul Gelu Duminică dezvăluie principala cauză a absenteismului și de ce candidații fug de nehotărâți

Cu cine votezi, de fapt, dacă nu votezi? Sociologul Gelu Duminică dezvăluie principala cauză a absenteismului și de ce c
📅 2024-11-14

"Lehamitea" constituie principala cauză care determină alegătorii să nu se prezinte la urne, consideră sociologul Gelu Duminică. În opinia sa, "dezbaterea politică serioasă" şi atragerea "nehotărâţilor" sunt singurele soluţii care ar putea mobiliza electoratul să iasă în număr mai mare la vot.

"Cred că lehamite ca acum nu am mai avut de multă vreme şi omul nu mai înţelege nimic. Iohannis a fost, cel puţin pentru mine, unul dintre oamenii care au distrus orice idee de dezbatere electorală şi de dezbatere politică serioasă. Noi nu am avut decât circ. Şi oamenii, e logic, au o lehamite ridicată. Ce să mai înţelegi dacă ataci PSD, dar eşti la guvernare? Nu mai înţelegi nimic. Şi atunci omul zice: 'Băi, stai. Am alte lucruri de făcut. Să fim sănătoşi'. Că ne place sau nu ne place, războiul e departe, Trump e departe... Nu înţelegem... E exact ca în bancul acela: 'Români, să luptăm până la unu'!' şi se aude o voce din spate: 'Aşa, Măria Ta, la două să mâncăm şi noi'. Mai ales că este 1 Decembrie... 'Lasă, mă! Mai degrabă stăm noi cu micu' nostru şi cu fasolea noastră cu cârnaţi şi ne vedem de treabă'. Din păcate, lehamitea este foarte mare şi vedem asta în toate dezbaterile politice şi la audienţele pe care le avem... Nu este dezbatere electorală. Fiecare încearcă de fapt să îşi păstreze propriul electorat, nucleul dur. Nu vrea să greşească mai mult decât e cazul. Cea mai bună strategie pentru această pleiadă de candidaţi este să tacă", a explicat sociologul Gelu Duminică, într-o declaraţie acordată AGERPRES.
Potrivit acestuia, la alegerile parlamentare din acest an s-ar putea înregistra un scor chiar mai mic decât la precedentele, din anul 2020 (31,94% - cea mai mică prezenţă la urne din ultimii 35 de ani, în timpul pandemiei de COVID-19), şi din cauza programării scrutinului pe data de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.

"Marea problemă este faptul că scrutinul la parlamentare se va desfăşura pe 1 decembrie, pentru că, numeric, noi am fost cam pe acolo în ultima perioadă. Adică 9 - 10 milioane de voturi. N-am stat prost, să zicem astfel. Însă raportarea a fost făcută la nişte cifre astronomice. Nu uitaţi că noi considerăm că încă avem 19 milioane de votanţi. Cu toate că fiind 1 decembrie, anul acesta s-ar putea mult mai prost. Personal, eu cred că o să fie mai prost, pentru că nici nu avem candidaţi care să antagonizeze. Votezi unul ca să nu îl votezi pe celălalt. Pentru că la noi mult din vot a fost antagonizat: l-am votat pe Iliescu să nu îl votăm pe Vadim, l-am votat pe Iohannis să nu îl votăm pe Ponta, l-am votat din nou pe Iohannis să nu votăm pe nu mai ştiu cine... pe doamna Dăncilă", a argumentat Gelu Duminică.

Ce spune despre alegerile prezidențiale


Referindu-se la alegerile prezidenţiale, sociologul a estimat că în turul întâi de scrutin "vom avea o prezenţă cam la fel ca acum patru ani, poate cu o mică scădere".

"La turul doi s-ar putea să avem o creştere, în funcţie de cine intră. Dacă avem Ciolacu - Ciucă, nu cred că se va mobiliza electoratul atât de tare. Dacă avem totuşi un Ciolacu - Simion, lucrurile se vor întâmpla, poate, într-un fel. Dacă avem Ciolacu - Geoană, poate Geoană ar trezi mai multă emulaţie decât domnul Ciucă. Dacă avem Ciolacu - Lasconi, nu cred că va trezi mai multă emulaţie. Repet, vom avea cifre comparabile cu cele de acum patru - cinci ani", a spus Gelu Duminică.

În opinia sa, românii vor ieşi la urne doar pentru că, zic ei, "trebuie făcute şi alea" (alegerile - n.r.), zarurile fiind "oricum aruncate".

"Trebuie făcute şi alea, ce să facem? Ne ducem la vot, ne obişnuim, tot tacâmul... Oricum zarurile sunt aruncate... Rămâne PSD cu cine va face Guvernul, ca întotdeauna. Şi întrebarea aceea: dacă intră UDMR sau nu intră. Vom avea aceleaşi întrebări ca întotdeauna. În rest, pe dreapta e 'dezmăţ', 'distrugere de oase', pentru că avem şi partidele acestea mici, care or să rupă mult - SENS, REPER, cine Dumnezeu mai este, două - trei puncte fiecare înseamnă nouă - zece puncte care se rup de la USR şi PNL. Din dreapta se rup, nu din stânga. Şi atunci pe dreapta e 'jale'. Adică asta e singura întrebare: dacă (procentul - n.r.r) PSD e cu trei sau cu patru. Personal văd un 32%, 33%, dar asta e altă discuţie", a susţinut sociologul.

El a precizat că PSD va reuşi să mobilizeze "propriul nucleu" de votanţi.

"Propriul nucleu, da, mai ales PSD, dar PNL - nu, pentru că e în lupte intestine mari şi mulţi lideri vor face blat, nu cred că se vor mobiliza. Mai ales la cum au fost făcute listele şi cum sunt făcute toate - puţin probabil. Însă PSD îşi va mobiliza electoratul, ca întotdeauna, UDMR îşi va mobiliza electoratul, USR - nucleul dur. Marele perdant în povestea asta este PNL, din păcate sau din fericire, că poate are nevoie de ceva care să îl trezească un pic la realitate", a arătat el.

„Toți profită”


Gelu Duminică este de părere că, în acest context, toţi candidaţii profită de pe urma absenteismului la urne.

"Toţi profită, pentru că la un procent mare de participare scorul şi echilibrul politic ar arăta altfel. Şi nimeni nu îşi doreşte o reprezentare mare, pentru că toată lumea ştie că, de fapt, nimeni nu poate să facă majoritatea. Că dacă s-ar dori o mobilizare mare, ar exista o campanie, ar exista o dezbatere, tot felul de mecanisme. E clar că nu se vrea o dezbatere serioasă, că nu se doreşte o mobilizare serioasă, ci este suficient ca 'ai mei să mă voteze'. Despre asta este vorba", a argumentat el.

Pentru Gelu Duminică însă este de "neînţeles" de ce candidaţii nu se adresează nehotărâţilor.

"Asta e fascinant pentru mine. În sensul de neînţeles. De ce candidaţii nu se uită pe nehotărâţi şi de ce nu dau mesaje pe nehotărâţi. Mesajele astea conservator-tradiţionale - vezi ultimele dezbateri privind avortul - astea nu au darul de a mobiliza nehotărâţii. Sub nicio formă. Şi tu te adresezi doar celor care, până în momentul de faţă, au votat. Dacă te-ai uita la nehotărâţi, ai vedea că ei sunt mult mai atenţi la mesajele astea de libertăţi individuale, de drepturi şi valori europene ş.a.m.d. Lumea nu înţelege sau se face că nu înţelege dinamica societăţii. Şi vă dau doar un exemplu: acum zece ani, Bucharest Pride avea 800 de participanţi, anul acesta - 30.000. Măi, chiar nu înţelegi că oamenii aceia aşteaptă un altfel de mesaj. Sunt foarte curios să văd ce o să facă partidele astea mici, care vin cu un altfel de suflu. Şi-au pus activişti civici de renume pe listele electorale, pentru că au înţeles că singura lor şansa este să atragă nehotărâţi. Sunt cam singurii, însă nu au structuri. Închipuiţi-vă ce ar fi putut să facă un partid cu o structură mare dacă punea pe listă, spre exemplu, o persoană de genul Smaranda Enache. Ce să facem? Ăsta e nivelul", a afirmat Gelu Duminică.

Cât priveşte referendumul convocat în Bucureşti, propus de primarul general Nicuşor Dan, sociologul opinează că acesta va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi validat.

"Da, sunt aproape sigur că da. Că ne place că nu ne place, principalul jucător politic, cel puţin în Bucureşti, este actualul primar. Şi ceea ce prezintă el este singura opoziţie pe care bucureşteanul anti-PSD o vede, Bucureştiul fiind, în general, anti-PSD. Aşa că eu cred că referendumul va trece. Nu cred că are vreo importanţă cu cine se 'îmbrăţişează' Nicuşor Dan. Faptul că domnul Simion se pupă bot în bot cu PSD... Nu cred că va conta atât de tare. Repet, singurii care ar putea să schimbe ceea ce se întâmplă sunt nehotărâţii, care au nevoie de un candidat cu un anumit tip de probitate morală, cu o carieră profesională meritocratică, un anumit tip de discurs", a punctat sociologul Gelu Duminică.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Întâlnire de gradul zero pentru aderarea României la Schengen terestru. Cătălin Predoiu dă detalii de ultimă oră

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, va avea o întâlnire pe tema Schengen cu omologul său austriac, Gerhard Karner, la Budapesta, pe 22 noiembrie. Întâlnirea este decisivă pentru intrarea României în spațiul Schengen și cu granițele terestre. Citește mai departe...

Consultant economic, anunț îngrijorător: 'Perspectivele lui 2025 nu arată deloc bine. Economia gâfâie!'

Încetinirea semnificativă a economiei trebuie pusă pe seama efectelor inflaţiei, a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi a problemelor majore cu care se confruntă tot mai multe firme, pe fondul scăderii vânzărilor, de la blocaj financiar la scăderea creditului furnizor, a Citește mai...

Piaţa muncii fierbe: Inteligența artificială mai cucerește încă un domeniu

Mai multe companii internaţionale de recrutare oferă acum candidaţilor instrumente bazate pe inteligenţă artificială (AI), sugerând că acestea pot simplifica redactarea CV-urilor, scrisorilor de intenţie şi căutarea posturilor vacante. Citește mai departe...

Kelemen Hunor a izbucnit: În România încă se admiră marxismul și leninismul! Brucan a fost optimist

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, care candidează pentru funcţia de preşedinte al României, a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că Silviu Brucan a fost "extrem de optimist" când a afirmat că "românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a deprinde Citește mai departe...

Fotbal Elite League U20: România – Portugalia 1-1

Echipa naţională U20 a României a încheiat la egalitate joi seara, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa naţională U20 a Portugaliei, în cadrul Elite League U20.La Târgovişte, Tricolorii au obţinut un penalti în minutul 29, când Alexandru Musi a fost faultat în careu. Citește mai departe...

Criza economică împinge Germania la măsuri disperate: Importurile de gaze lichefiate din Rusia au fost sistate

Germania întăreşte măsurile de securitate energetică. Locomotiva economică a Europei interzice livrările de gaz natural rusesc pentru a diminua impactul Moscovei asupra politicii energetice a UE. Citește mai departe...

Bahmuțeanu se ia de Regina Întunericului după înmormântarea lui Prigoană: Și socrul a fost înmormântat ca un câine

Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a lui Silviu Prigoană, o atacă pe Gabriela Lucuțar, cunoscută ca și Regina Întunericului, după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret, noaptea, în cimitir. Citește mai departe...

Ultimă oră: Alţi doi români au fost identificaţi ca fiind decedaţi în urma inundaţiilor din Spania

Ministerul de Externe anunţă, joi seară, că alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi în urma inundaţiilor din Spania. Bilanţul românilor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la nouă. Citește mai departe...

S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49! Câștig de aproape 10 milioane de euro, pe un bilet de aproape 1000 de euro

La tragerea Loto 6/49 de joi, 14 noiembrie 2024, s-a câștigat premiul de categoria I în valoare de 47.703.321,40 de lei (peste 9,58 milioane de euro), anunță Loteria Română. Citește mai departe...

Croaţia va achiziţiona drone tactice Bayraktar TB2

Croaţia va achiziţiona şase drone tactice Bayraktar TB2, produse de Turcia, a anunţat joi guvernul de la Zagreb, la câteva zile după aprobarea dată de o comisie parlamentară pentru cumpărarea a opt sisteme americane lansatoare de rachete Himars, transmite AFP, potrivit Agerpres. Citește mai ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.