Studenţi francofoni veniţi din peste 30 de ţări pentru a-şi desfăşura studiile în România, reprezentanţi ai mediului diplomatic, vorbitori de limbă franceză şi cadre didactice au luat parte la prima conferinţă din acest an din seria "Jeudis de la Francophonie", desfăşurată, în această săptămână, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) "Carol I, potrivit Agerpres.
În deschiderea manifestării, cu titlul "Armenie: du carrefour des civilisations au carrefour economique", directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Mireille Rădoi, a subliniat moştenirea academică şi culturală a instituţiei, precum şi misiunea sa de a facilita accesul la cunoaştere.
"Prin iniţiative precum 'Jeudis de la Francophonie', oferim studenţilor şi cercetătorilor un cadru de reflecţie asupra marilor provocări ale prezentului. Totodată, colaborarea noastră include programe de formare pentru angajaţii bibliotecii şi proiecte de traducere a unor lucrări relevante pentru comunitatea francofonă. În acest demers, Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I' rămâne fidelă misiunii sale, aceea de a fi nu doar un spaţiu al cărţii, ci şi un catalizator al inovaţiei şi al dialogului intercultural. Astfel, prin perpetuarea moştenirii Regelui Carol I şi asumarea provocărilor epocii noastre, transformăm această instituţie într-un loc de excelenţă, întâlnire şi progres, deschis tuturor celor care cred în puterea educaţiei şi a cunoaşterii", a declarat Mireille Rădoi, potrivit unui comunicat al BCU transmis sâmbătă AGERPRES.
Directorul Regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală, Laure Castin, a evidenţiat importanţa parteneriatului cu Agenţia Universitară a Francofoniei, fundamentat pe valori comune precum diversitatea lingvistică şi dialogul intercultural, şi a reafirmat rolul seriei "Jeudis de la Francophonie" în promovarea schimbului de idei cu BCU "Carol I".
Invitatul special al evenimentului a fost ambasadorul Republicii Armenia în România, Tigran Galstyan, care a realizat o incursiune în istoria Armeniei, evidenţiind influenţele exercitate asupra acestei civilizaţii străvechi de diverse imperii de-a lungul a peste 3.500 de ani, punând un accent deosebit pe unitatea identităţii armene în contextul diversităţii culturale şi influenţelor externe, evidenţiind rezilienţa şi continuitatea culturală a Armeniei de-a lungul mileniilor.
În încheierea conferinţei a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de reprezentanta Agenţiei Universitare a Francofoniei, Nadia Tunsu.
Conferinţa a fost organizată, joi, de Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", în parteneriat cu Agenţia Universitară Francofonă (AUF).