Capitala Germaniei a găzduit concerte în aer liber, instalații de artă și evenimente oficiale de comemorare a uneia dintre cele mai istorice zile ale țării din secolul XX. A fost „o zi norocoasă pentru care noi, germanii, suntem recunoscători și astăzi”, a spus cancelarul Olaf Scholz despre 9 noiembrie 1989 într-un discurs rostit cu ocazia aniversării, relatează Rador Radio România.
Construit în 1961, Zidul Berlinului a stat timp de 28 de ani în prima linie a Războiului Rece dintre americani și sovietici. El a fost construit de comuniști pentru a-i izola pe est-germani de presupusa contaminare ideologică a Vestului și pentru a opri valul de oameni care fugeau din Germania de Est în Germania de Vest.
Zidul a sculptat o graniță de 156,4 kilometri prin inima Berlinului și prin zona rurală înconjurătoare, precum și prin inimile multora dintre locuitorii săi.
Cu toate acestea, când granița a fost deschisă, acum 35 de ani, a durat mai puțin de un an până la reunificarea țării, la 3 octombrie 1990. În prezent, au mai rămas doar câteva porțiuni din zid, cu scop de atracție turistică.