Cine sunt vedetele alegerilor parlamentare din Bulgaria: un oligarh sancţionat, un academician și un fost bodyguard

Cine sunt vedetele alegerilor parlamentare din Bulgaria: un oligarh sancţionat, un academician și un fost bodyguard
📅 2024-10-25

Alegerile parlamentare care vor avea loc duminică în Bulgaria sunt marcate de trei politicieni: un fost bodyguard care urmăreşte să obţină al patrulea mandat de prim-ministru, un oligarh sancţionat de SUA şi un academician reformist cu un program anticorupţie, transmite vineri EFE, conform Agerpres.

Toţi trei joacă un rol important pentru atingerea stabilităţii în Bulgaria, unde duminică va avea loc al şaptelea scrutin legislativ din ultimii trei ani şi jumătate.

1. Boiko Borisov: Populistul

Boiko Borisov, în vârstă de 65 de ani, este liderul partidului conservator GERB şi a fost o figură cheie în politica bulgară din ultimii 15 ani.

Cariera unică a lui Boiko Borisov, supranumit 'Batman' în Bulgaria, l-a purtat de la slujba de gardă de corp a ultimului dictator comunist, Todor Jivkov, la a deveni prim-ministru de trei ori între 2009 şi 2021.

Cu o imagine de "om de acţiune", Borisov îmbină experienţa sa de pompier, luptător de karate şi şef de securitate cu capacitatea de a se conecta cu o parte a electoratului şi a da impresia unui lider puternic, apropiat de oameni.

Politicianul, al cărui partid este afiliat Partidului Popular European şi a avut o orientare clară euro-atlantică, a declarat că obiectivul său este formarea unui guvern stabil.

Partidul lui Borisov a câştigat patru din cele şase alegeri parlamentare organizate din 2021, dar nu a reuşit niciodată să formeze singur un guvern pentru că nu a avut o majoritate suficientă şi nici nu şi-a găsit aliaţi din cauza unor scandaluri de corupţie.

După o coaliţie eşuată în 2023 cu formaţiunea reformistă Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată (PP-DB), Boiko Borisov a dat de înţeles că ar fi dispus să colaboreze chiar şi cu formaţiuni ultranaţionaliste şi pro-ruse pentru a garanta existenţa unei guvernări.

Cariera politică a lui Borisov a fost presărată de numeroase scandaluri de corupţie, iar criticii săi susţin că o parte din puterea partidului său se datorează reţelei clientelare din zonele rurale.

În 2020 au apărut fotografii compromiţătoare care îl înfăţişau dormind lângă o armă, teancuri de bani şi lingouri de aur. Deşi Borisov a recunoscut autenticitatea fotografiilor, el le-a pus pe seama unei capcane întinse de politicieni rivali cu ajutorul "unei doamne frumoase".

Un alt scandal, cunoscut sub numele de 'Barcelonagate', i-a legat numele de o anchetă din Spania pentru o presupusă spălare de bani prin cumpărarea unei vile destinate amantei sale, Borislava Iovceva, potrivit presei bulgare.

Ambele anchete au fost închise din lipsă de probe.

2. Delian Peevski: Oligarhul sancţionat

La 44 de ani, Delian Peevski este una dintre cele mai controversate şi puternice figuri de pe scena politică bulgară.

În pofida unui profil public scăzut, influenţa sa în politică şi mass-media este enormă. Din 2009 a fost deputat în mai multe rânduri şi a ocupat diverse funcţii de stat, inclusiv pe cea de şef al agenţiei de contrainformaţii. A deţinut această ultimă funcţie timp de două zile în luna iunie 2013, demisionând din cauza protestelor stârnite de numire.

În 2023, Peevski şi-a asumat un rol mai vizibil şi a devenit liderul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), partidul care a reprezentat, în mod tradiţional, minoritatea turcă din Bulgaria.

La alegerile din luna iunie, DPS a reuşit să se situeze pe locul doi, obţinând 17% din voturi şi 47 din cele 240 de mandate.

Înconjurat în permanenţă de numeroşi bodyguarzi, Delian Peevski a fost sancţionat de SUA şi Marea Britanie pentru presupusa implicare în cazuri de corupţie şi abuz de putere.

Potrivit criticilor săi, el controlează sectoare cheie ale sistemului judiciar, serviciile de securitate şi mai multe instituţii de presă şi i se atribuie prăbuşirea unei importante entităţi bancare, care a afectat mai multe instituţii ale statului. Deşi investigaţiile asupra activităţilor sale nu au dovedit niciodată comiterea unor delicte, iar el neagă orice conduită ilegală, puterea sa din umbră nu poate fi tăgăduită. Mulţi politicieni îl consideră un partener toxic din cauza acuzaţiilor de corupţie din jurul său.

În timpul campaniei electorale, Delian Peevski a insistat că DPS trebuie să facă parte din viitorul guvern.

3. Nikolai Denkov: Academicianul reformist

Nikolai Denkov, 62 de ani, este candidatul la funcţia de prim-ministru al coaliţiei reformiste Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată (PP-DB), cu un program axat pe combaterea corupţiei.

Denkov nu este doar politician, ci şi un academician de renume internaţional. Înainte de a intra în politică, Denkov s-a format ca fizician şi chimist, a fost profesor la Universitatea din Sofia şi membru al Academiei de Ştiinţe din Bulgaria.

Nikolai Denkov a fost ministru al Educaţiei şi şef de guvern în perioada iunie 2023 - aprilie 2024.

Academicianul a fost prim-ministrul unei guvern format de o coaliţie fragilă între PP-DB şi GERB, care promitea reforme pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei şi, printre altele, epurarea influenţei Rusiei asupra serviciile de securitate ale ţării.

Denkov consideră că Peevski l-a influenţat pe Borisov să stopeze cele mai ambiţioase reforme, ceea ce a sfârşit prin căderea guvernului de coaliţie în martie 2024.

Nikolai Denkov a făcut o prioritate din lupta împotriva corupţiei, subliniind necesitatea de a rupe cu ceea ce el descrie drept "statul capturat" de interese private, o referire la influenţele exercitate de GERB şi DPS.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Horoscopul zilei de 27 octombrie 2024. Gemenii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Horoscopul zilei de 27 octombrie 2024 spune că nativii din zodia Gemenilor sunt plini de energie. Această perioadă pare să fie una de bun augur pentru Gemeni. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, își arată forța și îi sprijin pe nativi în tot ceea ce își propun să facă. Citește mai de...

La Liga: FC Sevilla a învins în deplasare Espanol, scor 2-0

Formaţia FC Sevilla a învina, vineri seară, în deplasare, cu scorul de 2-0, echipa Espanol, într-un meci din etapa a 11-a a campionatului Spaniei, informează news.ro.Golurile au fost marcate de Lukebakio, în minutele 20 şi 45. Citește mai departe...

Cât timp poți sta într-un picior? Răspunsul îți reflectă vârsta și starea de sănătate

Statul într-un picior poate fi un test bun pentru sănătatea generală a oamenilor, arată un nou studiu. Timpul în care o persoană poate sta în „poziția flamingo” scade semnificativ cu vârsta, relatează CNN, conform Mediafax. Citește mai departe...

Controversata banană lipită cu bandă adezivă pe perete s-ar putea vinde cu peste un milion de dolari

Controversata operă de artă "Comedian", realizată de Maurizio Cattelan, care constă dintr-o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete, ar putea să se vândă cu peste 1 milion de dolari la o licitaţie. Citește mai departe...

Recesiunea lovește în plin Vaticanul: salariile cardinalilor care conduc departamentele Bisericii Catolice vor fi tăiate

Vaticanul a decis să reducă pachetele salariale deja în scădere ale cardinalilor care conduc departamentele de top ale Bisericii Catolice din Roma cu aproximativ 10% - aproximativ 500 de euro - pe lună, în contextul în care papa Francisc urmăreşte o agendă de "deficit Citește mai depart...

Planurile Guvernului pentru creșterea salariului minim în următorii ani - Nu doar în funcție de inflație (Document)

Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare suplimentară legată de productivitatea muncii, potrivit Planului bugetar-structural naţional pe termen mediu - 2025-2031, publicat vineri seara de Ministerul Citește mai d...

Box: Trei români s-au calificat în optimi la Mondialele de tineret din Muntenegru

Trei pugilişti români s-au calificat, vineri, în optimile de finală ale Campionatelor Mondiale de box pentru tineret de la Budva (Muntenegru).Daniel Grigorie l-a învins pe bolivianul Marcelo Andre Cardona Gomez prin KO tehnic în prima repriză la cat. Citește mai departe...

CFR Cluj – Sepsi: Dan Petrescu - Dacă mai erau cinci minute, sunt convins că am fi marcat golul victoriei

Tehnicianul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat vineri seară, după meciul cu Sepsi, scor 3-3, că este convins că jucătorii săi ar mai fi marcat un gol dacă jocul ar fi continuat încă cinci minute.”Mi-a plăcut meciul. Chiar nu mai înţeleg fotbalul, sincer. Citește mai departe...

Atac cu dronă asupra unui turn rezidenţial la Kiev: Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului

O dronă a lovit un turn rezidenţial din Kiev, provocând un incendiu şi distrugând apartamente pe trei etaje, a anunţat vineri seară primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, citat de AFP, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Un cunoscut jurnalist, sub control judiciar în dosarul fostului primar al Ploieștiului

Jurnalistul ploieştean Cătălin Stavri, inculpat în dosarul în care este cercetat şi fostul primar al municipiului Ploieşti Andrei Volosevici, a fost plasat sub control judiciar. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.