Cinci ani de la izbucnirea Covid-19 - Ce se întâmplă acum în epicentrul pandemiei

Cinci ani de la izbucnirea Covid-19 - Ce se întâmplă acum în epicentrul pandemiei
📅 2025-01-19

Construit în doar 10 zile la începutul pandemiei şi devenit un simbol al mobilizării Chinei împotriva Covid, spitalul din prefabricate de la Wuhan este acum abandonat: cinci ani mai târziu, locuitorii şi autorităţile au trecut mai departe, conform unui reportaj AFP despre epicentrul pandemiei Covid, notează Agerpres.

Ascuns în spatele gardurilor, Spitalul Huoshenshan, acum dezafectat, a fost construit de mii de muncitori în această metropolă centrală chineză, unde virusul a fost detectat pentru prima dată.

Pe 23 ianuarie 2020, confruntate cu răspândirea unui virus necunoscut atunci, autorităţile din Wuhan au declarat lockdown complet al oraşului - care a durat în total 76 de zile.

A fost începutul unei politici stricte de sănătate în China, de control al mişcărilor, carantine obligatorii şi apoi testare, care prefigura răsturnările globale care urmau.

Astăzi, animatele cartiere de cumpărături ale oraşului şi blocajele de trafic par la ani lumină distanţă de străzile complet pustii şi de spitalele aglomerate care au fost simbolul primului lockdown anti-Covid din lume.

"Oamenii merg înainte. Amintirile de atunci devin din ce în ce mai estompate", a declarat pentru AFP Jack He, un student de 20 de ani care locuieşte în Wuhan. Licean în perioada pandemiei, el şi-a petrecut atunci o mare parte a anului şcolar urmând cursurile online. "Încă se simte că aceşti ani au fost cu adevărat grei (...) Dar o nouă viaţă a început", mai subliniază el, cu câteva zile înainte de a cincea aniversare a lockdown-ului.

Pe locul care a găzduit cândva piaţa Huanan, unde unii oameni de ştiinţă au susţinut că virusul s-ar fi transmis de la animale la oameni, a fost construit un zid albastru deschis pentru a ascunde tarabele acum dezafectate.

Când au trecut jurnaliştii AFP, muncitorii instalau decoraţiuni de Anul Nou Chinezesc la vitrinele de la etajul doi al pieţei, unde încă mai sunt magazine deschise. Nu există semne care să amintească de importanţa locului.

De fapt, oraşul nu are un loc unde să aducă un omagiu victimelor pandemiei.

Comemorările oficiale ale perioadei de lockdown se concentrează pe eroismul medicilor şi eficacitatea măsurilor împotriva epidemiei, în pofida criticilor, des auzite la nivel internaţional, faţă de muşamalizarea de către autorităţi a primelor cazuri în decembrie 2019.

Pandemia rămâne însă un subiect sensibil la Wuhan. Mai mulţi vânzători de la "noua piaţă din Huanan" refuză să vorbească despre aceasta. Cu toate acestea, un proprietar de tarabă, vorbind sub acoperirea anonimatului, a spus că "afacerile nu merg la fel de bune ca înainte".

Un altul a explicat că managerii de piaţă au postat înregistrări ale camerelor de supraveghere cu jurnaliştii AFP într-un grup de discuţii online şi le-au solicitat vânzătorilor să nu accepte cererile de interviu.

Cel puţin o maşină i-a urmărit pe reporterii AFP în timpul şederii lor la Wuhan.

Unul dintre puţinele locuri pentru comemorarea publică a lockdown-ului este lângă fostul spital Huoshenshan: o benzinărie care serveşte şi drept "bază de educaţie COVID-19". Un perete afişează o cronologie a lockdown-ului, cu fotografii şterse ale preşedintelui Xi Jinping, care a vizitat Wuhan în martie 2020.

Un angajat a declarat pentru AFP că o clădire mică din spatele magazinului de proximitate al unităţii găzduia o altă expoziţie, dar acum se deschide doar "când vine conducerea în vizită".

Este adevărat însă că oraşul şi-a recăpătat de mult entuziasmul vremurilor dinaintea pandemiei. Dimineaţa, localnicii trec pe strada Shanhaiguan şi servesc micul dejun ce constă în special în tăiţei şi gogoşi.

Pe strada comercială de lux Chuhe Hanjie, oamenii vin să-şi plimbe câinii, iar tinerii sunt îmbrăcaţi la modă de ultimă generaţie, în timp ce alţii aşteaptă să comande ceaiuri cu lapte.

O rezidentă în vârstă de 40 de ani, Chen Ziyi, consideră că faima oraşului câştigată în timpul pandemiei a avut în cele din urmă un efect pozitiv, atrăgând un aflux de turişti. "Toată lumea este mai interesată de Wuhan acum", spune ea. "Se spune că Wuhan este oraşul eroilor".

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Ambasadorul Germaniei în SUA a dat raportul! Oficialul a trimis o informare îngrijorătoare despre revenirea lui Trump

Ambasadorul Germaniei în Statele Unite, care fi singurul oficial ce va reprezenta guvernul de la Berlin la inaugurarea lui Donald Trump, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile de răzbunare ale acestuia şi de schimbări majore în politica americană, potrivit unui document Citește m...

Inflație și criză de prezidențiabili

O puzderie de personaje, unele de-a dreptul bizare, anunță că se înscriu în cursa prezidențialelor care urmează să fie reluate de la zero. Alți competitori încă nu s-au înscris, dar vor face acest lucru cu siguranță. Înghesuiala e mare. Citește mai departe...

Manchester United, învinsă pe teren propriu în campionatul Angliei

Echipa Manchester United a fost învinsă pe teren propriu de formaţia Brighton (scor 1-3), duminică, într-un meci din etapa a 22-a a campionatului de fotbal al Angliei. Citește mai departe...

George Simion, 'băiatul de AUR' de la învestirea lui Donald Trump din SUA: Ce a transmis partidul său

AUR transmite că președintele George Simion se află în Statele Unite ale Americii, acolo unde va participa la evenimentele prilejuite de învestirea noului președinte al SUA, Donald Trump. Citește mai departe...

Marian Cucșa, pe scenă, în SUA alături de Donald Trump Jr

Marian Cucșa, lider politic român și o voce activă în relațiile internaționale, este prezent în aceste zile la învestirea lui Donald Trump în cea mai importantă funcție din SUA – președinte al Statelor Unite pentru un al doilea mandat. Citește mai departe...

Trump confirmă deblocarea TikTok, dar cu o condiție capitală

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat duminică semnarea luni, imediat după învestire, a unui ordin executiv ce va permite continuarea funcţionării reţelei de socializare TikTok în SUA, adăugând că doreşte ca în perspectivă Statele Unite să preia jumătate din Citește mai departe...

Rezultatele LOTO de duminică, 19 ianuarie 2025 - Numerele norocoase extrase

Duminică, 19 ianuarie 2025, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 16 ianuarie, Loteria Română a acordat peste 23.900 de câștiguri în valoare totală de peste 1,4 milioane de lei. Citește mai departe...

Scandalul centrelor pentru copii cu dizabilități continuă: CRJ cere intervenția urgentă a premierului Ciolacu

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizaţie care a semnalat public situaţia centrelor din Târgu Mureş în care copiii sunt ţinuţi în condiţii inumane informează, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, că la opt zile de când cazul a fost adus în Citește mai departe...

Povestea neromanțată a vieții lui Donald Trump: Când a cunoscut celebritatea și cum a intrat în istoria SUA

Cu mult înainte de a-şi depune cele trei candidaturi consecutive la preşedinţia SUA, Donald Trump a fost cel mai extravagant miliardar american, relatează BBC, conform news.ro. Citește mai departe...

Două din cele trei ostatice eliberate de Hamas au legătură cu România - Mesajul lui Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu vorbește despre curajul ostaticilor de a rezista în caprivitate, după ce „două femei cu cetățenie română, respectiv cu origini românești, au fost eliberate din Gaza” și se vor întoarce acasă, după 470 de zile, în urma acordului încheiat între Israel Citește mai depar...

Good News

Only good and positive news.