China a aprobat cinci soiuri de culturi editate genetic și 12 tipuri de soia, porumb și bumbac modificate genetic (MG), extinzând aprobările pentru a stimula culturile cu randament ridicat, a reduce dependența de import și a asigura securitatea alimentară, relatează Rador Radio România.
Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale a acordat certificate de siguranță celor 17 soiuri de cultură, potrivit unui document publicat marți pe site-ul său. Culturile aprobate modificate genetic includ două soiuri de soia și câte unul de grâu, porumb și orez.
Soiurile aprobate includ semințe de la grupul de furaje Dabeinong din Beijing și China National Seed Group, o filială a producătorului de semințe și pesticide Syngenta Group. Spre deosebire de modificarea genetică, care implică inserarea de gene străine într-o plantă, editarea genelor modifică genele existente pentru a îmbunătăți sau spori trăsăturile plantei.
Unii oameni de știință consideră editarea genelor ca fiind mai puțin riscantă decât modificarea genetică. China a autorizat, de asemenea, importul unui soi de soia MG rezistent la insecte și tolerant la erbicide de la firma germană de produse chimice BASF exclusiv ca material de procesare, a adăugat ministerul.
În ultimul an, China a crescut aprobările pentru semințe de porumb și soia modificate genetic cu randament mai ridicat pentru a crește producția internă și a reduce importurile de cereale.
China importă în mare parte culturi modificate genetic, cum ar fi porumb și soia pentru hrana animalelor, în timp ce cultivă soiuri non-MG pentru consumul alimentar.
Mulți consumatori chinezi rămân îngrijorați cu privire la siguranța culturilor alimentare modificate genetic. Certificatele de siguranță pentru soiurile nou omologate sunt valabile cinci ani, începând cu 25 decembrie, potrivit documentului ministerului.