Cercetătorii NASA fac un anunț important: structuri extrem de misterioase, descoperite în interiorul planetei Marte

Cercetătorii NASA fac un anunț important: structuri extrem de misterioase, descoperite în interiorul planetei Marte
📅 2024-09-21

Se pare că planeta Marte ascunde, sub suprafață, mai multe structuri extrem de misterioase, ne anunță cercetătorii de la InSIGHT (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a NASA. Echipa de experți a prezentat, cu ocazia Congresului științific Europlanet 2024, o nouă hartă gravitațională a planetei Marte care vine să adâncească și mai mult misterul.

Cercetătorii au găsit o masă subterană cu diametrul de aproximativ 1750 de kilometri și la o adâncime de 1100 de kilometri. Ei bănuiesc că este un penaj al mantalei care se ridică sub Tharsis Montes și care este suficient de puternic pentru a contracara presiunea descendentă exercitată de toată masa, relatează Universe Today.

„Pare să existe o masă mare adânc în stratul lui Marte, posibil ridicându-se din manta”, scriu autorii studiului. „Aceasta arată că Marte ar putea avea încă mișcări active care se petrec în interiorul său, făcând noi lucruri vulcanice la suprafață”.

Există dezbateri cu privire la cât de activă este Marte din punct de vedere vulcanic. Deși nu există caracteristici vulcanice active pe planetă, cercetările arată că regiunea Tharsis a ieșit la suprafață în trecutul geologic apropiat, în ultimele câteva zeci de milioane de ani.

Acum, întrebarea se pune astfel: dacă sub Tharsis Montes există o pană de manta, ar putea aceasta să ajungă în cele din urmă la suprafață?

Cercetătorii au descoperit și alte anomalii gravitaționale. Ei au găsit structuri misterioase și dense sub câmpiile polare nordice ale planetei Marte. Acestea sunt îngropate sub un strat gros și neted de sedimente care a fost probabil depus pe un fund marin antic.

Anomaliile sunt cu aproximativ 300-400 kg/m3 mai dense decât împrejurimile lor. Bazinele de impact de pe Marte prezintă, de asemenea, anomalii gravitaționale.

Cu toate acestea, anomaliile din emisfera nordică a planetei Marte nu prezintă urme la suprafață.

„Aceste structuri dense ar putea fi de origine vulcanică sau ar putea fi material compactat ca urmare a unor impacturi vechi. Există aproximativ 20 de caracteristici de diferite dimensiuni pe care le-am identificat punctate în jurul zonei din jurul calotei polare nordice – una dintre ele seamănă cu forma unui câine”, a declarat Dr. Root.

„Nu pare să existe nicio urmă a acestora la suprafață. Cu toate acestea, prin intermediul datelor gravitaționale, avem o privire tentantă asupra istoriei mai vechi a emisferei nordice a planetei Marte.”

De ce au nevoie cercetătorii pentru a oferi verdicte mai clare

Singura modalitate de a înțelege aceste structuri misterioase și gravitația planetei Marte este aceea de a obține cât mai multe date.

Root și colegii săi sunt susținători ai unei misiuni care ar putea aduna datele necesare. Se numește misiunea Martian Quantum Gravity (MaQuls).

MaQuls s-ar baza pe aceeași tehnologie utilizată în misiunile GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) și GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), care au cartografiat gravitația Lunii, respectiv a Pământului.

MaQuIs ar cuprinde doi sateliți care se urmăresc reciproc și sunt conectați printr-o legătură optică.

„Observațiile cu MaQuIs ne-ar permite să explorăm mai bine subsuprafața lui Marte. Acest lucru ne-ar ajuta să aflăm mai multe despre aceste misterioase caracteristici ascunse și să studiem convecția actuală a mantalei, precum și să înțelegem procesele dinamice de la suprafață, cum ar fi schimbările atmosferice sezoniere și detectarea rezervoarelor de apă subterană”, a declarat Dr. Lisa Wörner de la DLR, care a prezentat misiunea MaQuIs la EPSC2024 în această săptămână.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Sâmbătă, circulația rutieră va fi restricționată între orele 13.00 - 21.00 pe mai multe trasee din Capitală

Sâmbătă, circulația rutieră va fi restricționată între orele 13.00 - 21.00 pe Bd. Mircea Vodă și între orele 16.00 - 20.00 pe Bd. Unirii, Piaţa Alba Iulia, Bd. Decebal, Piața Muncii și Piața Unirii, informează Mediafax. Citește mai departe...

Donald Trump aruncă vina pe evrei: Vor fi parțial responsabili dacă eu pierd alegerile!

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat că alegătorii evrei-americani vor fi parțial vinovați dacă el va pierde alegerile din 5 noiembrie în fața vicepreședintei Kamala Harris, candidata democrată, informează Rador Radio România. Citește mai departe...

Studiul care răstoarnă tot ce se știa până acum - Ce se întâmplă cu creierul unui bărbat pe timpul zilei

Un studiu de o lună efectuat pe creierul unui bărbat a arătat că volumul acestuia se micșorează în mod constant pe parcursul fiecărei zile și apoi se resetează peste noapte. Citește mai departe...

Hezbollah a confirmat: Israelul l-a ucis pe unul dintre liderii săi importanţi

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a confirmat vineri seara că Israelul l-a ucis pe unul dintre liderii săi importanţi, Ibrahim Aqil, la câteva ore după un anunţ din partea statului evreu, relatează AFP, citat de AGERPRES. Citește mai departe...

Firmele din UE riscă amenzi uriaşe şi chiar suspendarea activității: ce presupune noua directivă ce va fi aplicabilă din 17 octombrie

Companiile s-ar putea confrunta cu amenzi usturătoare sau chiar cu suspendări ale serviciului în Uniunea Europeană, în conformitate cu noile reglementări stricte de securitate cibernetică care vor intra în vigoare luna viitoare, transmite CNBC. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..