Nu mai e niciun secret că speranța de viață a bărbaților e mai mică decât cea a femeilor, asta deși din ce în ce mai multe reprezentante ale sexului frumos se plâng că sunt prea stresate și că sunt nevoie să fie și mame în timp ce muncesc cot la cot cu bărbații.
Guvernul Angliei va lansa în această lună o consultare pentru strategia sa privind sănătatea bărbaților, o inițiativă considerată tardivă de către experți, în contextul în care bărbații sunt mult mai predispuși la decese premature comparativ cu femeile.
Statisticile din Regatul Unit arată că bărbații au o speranță de viață mai mică cu patru ani față de femei și prezintă un risc cu aproape 60% mai mare de a muri prematur înainte de vârsta de 75 de ani din cauza bolilor de inimă, cancerului pulmonar, bolilor hepatice și accidentelor.
„Este prea ușor să dai vina pe stilul de viață al bărbaților pentru starea lor precară de sănătate, realitatea este mult mai complexă", explică profesorul Alan White, cofondator al organizației caritabile Men's Health Forum, citat de BBC.
El subliniază că există atât cauze biologice - sistemul imunitar masculin fiind mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor - cât și factori comportamentali și sociali.
Bărbații ignoră primele semne de boală
Bărbații dezvoltă mai puțin competențele necesare pentru a discuta despre sănătatea lor și pentru a recunoaște și acționa la primele semne de boală. Spre deosebire de femei, care au contact regulat cu serviciile medicale pentru contracepție, screening și naștere, mulți bărbați pot trece ani întregi fără să consulte un profesionist din domeniul sănătății.
Statutul socio-economic joacă, de asemenea, un rol important. În cele mai sărace 10% dintre zone, speranța de viață este cu 10 ani mai mică decât în cele mai bogate - o diferență mai mare decât cea observată la femei. În zonele cele mai defavorizate, un bărbat are de 3,5 ori mai multe șanse să moară înainte de vârsta de 75 de ani.
Printre soluțiile propuse se numără dreptul angajaților la două ore de concediu plătit pentru controale medicale, oferirea serviciilor medicale în locurile unde lucrează bărbații cu guler albastru și programe de susținere a sănătății mintale bazate pe acțiuni și activități.
„Este momentul ca bărbații să fie mai atenți la propria sănătate", spune profesorul White. „Verificați-vă dimensiunea taliei, fiți activi, ieșiți și vorbiți cu oamenii. Profitați de orice oportunitate pentru un control medical sau screening și, dacă observați schimbări ale corpului sau ale modului în care vă gestionați problemele, cereți ajutor".