Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu: Când a fost invetat termenul de 'român'

Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu: Când a fost invetat termenul de 'român'
📅 2024-09-16

Românii sunt considerați de majoritatea specialiștilor un popor format pe ambele maluri ale Dunării, cel mai probabil în secolele VII-VIII d.Hr., rezultat dintr-un amestec etnic care a fost uniformizat treptat în epoca medievală, cu o accelerare începând din secolele XVIII-XIX.

Până în secolul al XIX-lea, românii erau cunoscuți sub denumirea de valahi, așa cum sunt menționați în numeroase cronici și jurnale de călătorie. Această denumire a generat întrebări legate de semnificația termenilor „valah” și „român” și de identitatea lor etnică. De asemenea, ridică întrebări despre limba pe care o vorbeau românii în perioada medievală.

O ipoteză surprinzătoare: numele de „român” inventat în secolul al XIX-lea

Termenul de „România” și cel de „român” au fost utilizate pentru prima dată în mod explicit în străinătate în anul 1816, când Dimitrie Phillippide a publicat „Istoria României” și „Geografia României” la Leipzig. Aceasta a dus la ipoteza că denumirea de „român” este o invenție târzie, creată cu aproximativ 200 de ani în urmă în cadrul Școlii Ardelene, din rațiuni politice și ideologice. Teoriile despre o origine sud-dunăreană a românilor și o migrație târzie în spațiul transilvan au fost promovate de istoriografia maghiară.

Valahii sau vlahii: ce însemnau cu adevărat

Aceste ipoteze sunt contrazise de cronicarii medievali și de istoriografia românească. Străinii îi numeau „vlahi” pe românii din toate provinciile istorice, iar termenul „vlah” era sinonim cu „italian” sau „roman”. Cronicarul ungur Verancsics, din secolul al XVI-lea, și alți călători străini au remarcat similitudinea dintre limba românilor și cea a italienilor.

Denumirea de „rumân” și utilizarea limbii

Românii nu s-au numit niciodată „vlahi” între ei, ci „rumâni” sau „râmleni”, după cum arată cronicarul Verancsics, care menționează că românii întreabă „Oare știi românește?” atunci când vor să știe dacă cineva vorbește limba lor. Același lucru este subliniat și de Miron Costin în secolul al XVII-lea, care explică faptul că moldovenii și ceilalți români din Țara Românească sau Ardeal se identificau ca „rumâni”.

Opinii medievale despre identitatea românilor

În secolul al XVI-lea, francezul Pierre Lescalopier nota că valahii din Moldova, Țara Românească și Transilvania își spun „rumâni”, iar limba lor este „râmlească”, adică românească. De asemenea, Ioniță Caloianul, țarul bulgarilor și vlahilor, îi scria Papei Inocențiu al III-lea în secolul al XIII-lea, afirmând că vlahii sunt urmași ai romanilor. Francesco della Valle, un italian din secolul al XVI-lea, a auzit de la călugării ortodocși de la Mănăstirea Dealu că valahii se consideră „rumâni”, descendenți ai romanilor aduși de Traian în Dacia.

Astfel, deși termenul „valah” era folosit de străini pentru a desemna românii, aceștia s-au identificat întotdeauna ca fiind urmașii romanilor, denumindu-se „rumâni” și vorbind „românește”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Presupusă tentativă de asasinat asupra lui Trump: Prima reacție de la Casa Albă

Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni că a "condamnat şi va condamna întotdeauna violenţa politică", a doua zi după o a doua presupusă tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump, de care acesta din urmă l-a făcut responsabil, relatează AFP, potrivit Citește mai depar...

Ce spune psihologul criminalist Tudorel Butoi despre 'Șacalul': Să-și ia 30 de ani și să stea liniștit

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a vorbit, luni seara, la Antena 3 CNN, despre 'Șacalul', individul din Constanța suspectat că a ucis două femei, pe care le-a jefuit."Criminalul în serie apare într-o zonă limitată. Citește mai departe...

Bursă. Indicele BET, în urcare cu 0,8% în prima şedinţă a săptămânii

Bursa de la Bucureşti a început săptămâna de tranzacţionare cu o creştere de 0,83%, luni, pe indicele de referinţă BET, ajuns la 17.532,3 puncte, respectiv un randament de 14% de la începutul anului. Citește mai departe...

Probleme pentru Diana Șoșoacă! BEC a sesizat Parchetul pe semnăturile pentru prezidențiale

Un membru SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, a reclamat la Biroul Electoral Central (BEC) faptul că, printre semnăturile strânse pentru președinta partidului pentru prezidențiale, ar fi și unele false.Vă prezentăm mai jos sesizarea făcută de membrul SOS România. Citește mai departe...

VIDEO Cu terenul proprietarului, la sat! George Simion anunță finalizarea primei case la 29.000 de euro

Liderul AUR, George Simion, a prezentat, luni, o casă construită în 12 zile, pentru o familie nevoiaşă. Locuinţa, afirmă Simion, are 60 metri pătraţi şi a costat 29.300 de euro.”Se poate să construim la 35.000 de euro. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..