Prin revizuirea de către Fitch la negativ a ratingului, România devine o țară riscantă pentru investitori, deoarece e cu doar o singură treaptă înainte de cea care nu o recomandă pentru investiții.
Din perspectivă economică financiară, statul se va împrumuta și mai scump de acum încolo, având această perspectivă negativă BBB-Minus, a declarat la Antena 3 CNN analistul Adrian Negrescu.
Asta înseamnă că dobânzile la 10 ani, care, de exemplu, în momentul de față au crescut la 7,25% s-ar putea să crească în continuare, iar asta va însemna că tot ce se împrumută statul va fi mai scump.
„Vom plăti cele mai mari dobânzi din regiune la creditele pentru care statul nu are altă soluție pentru a plăti pensii și salarii", a declarat Negrescu.
România ar putea apela la FMI
Întrebat dacă România ar putea ajunge să se împrumute la FMI, analistul economic a declarat că un acord de tip stand-by de 40-50 de miliarde de euro "ar putea fi un colac de salvare financiară, care să ne ajute să trecem cu bine peste anul 2025, care va fi extrem de provocator din punct de vedere financiar".
„Am văzut aseară propunerile guvernului, ale noii coaliții legat de ce vor face în 2025 și am văzut foarte multe contradicții de ordin fiscal. Gândiți-vă, vor să țină și cota unică, dar să impună și un impozit progresiv pe marile averi. În loc să rezolve, să clarifice temele fiscale legate de TVA, de impozite, de taxe, de ce vor face concret anul viitor.
Mi-e teamă că vor crește dobânzile la credite, mai cu seamă că și inflația va rămâne ridicată anul viitor, peste 5%. Asta înseamnă o inflație dublă față de cea din celelalte țări europene, deci și dobânzi la credite duble față de media europeană", a mai spus Negrescu.
Agenția de rating Fitch schimbă perspectiva României de la 'stabilă' la 'negativă'
Agenţia de rating Fitch a revizuit, marţi, de la stabil la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung) şi a confirmat IDR la 'BBB-', printre motivele invocate fiind cele care ţin de factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile.
Fitch prezintă într-un comunicat factorii cu pondere „ridicată”, care au determinat decizia de revizuire a perspectivei, iar pe primul loc este „incertitudinea politică”.